mandag den 26. maj 2014

En meget sørgelig havedag...

I går eftermiddags lagde jeg pludselig mærke til nogle underlige brunlige geleklatter på græsplænen. De lå over et større område, og jeg var sikker på det handlede om et dyr eller insekt af en art. Men hvilke og hvad var geleklatterne for noget?
Jeg lagde foto ind på facebook, hvor der altid er hurtige svar og her ventede jeg spændt på hvilke dyr der var tale om. Stor var min forundring og også lettelse da en kyndig havequinde kunne fortælle at det var gummiflåd og kom fra den Japanske Kirsebær. 

Okay, en slags harpiks tænkte jeg, det er vel ikke så slemt og så har jeg i hvert tilfælde ikke skumle havegæster der gnaver af et eller andet. Men ak! Snart bingede endnu et svar og et link ind omkring gummiflåd, og det fik virkelig hårene til at rejse sig på mit hoved. 

For gummiflåd skyldes simpelthen at træet har en bakteriekræft, som bla ses ved brune og visne bladspidser.
Åh nej, åh nej... Lige netop sådan har træet opført sig i endda nogle år. Når blomstringen er færdig og de første grønne blade skyder frem er alt harmonisk idyl. Men kort tid efter begynder de sidste blomsterstande samt netop bladspidserne at se kedelige ud. 

Vi har talt om i flere år, hvad det dog kunne være og om det mon kom igen i år. Mon ikke det var fordi frosten kom lige netop som vi troede det var forår... Nej! For i år havde vi absolut ikke frost efter blomstringen!

Nu var der kun et at gøre. Jeg røg i tastaturet og skrev til Haveselskabet. Kan det reddes? Kan jeg evt. bruge stamme og en del af de krogede grene som klatrestativ til clematis? Smitter det andre træer i haven?
Det varede kun et par timer, så lå svaret fra Haveselskabet:

Kære Jette

Sikke et smukt træ! Hvor er det dog ærgerligt at det har fået bakteriekræft. Det er jo næsten ikke til at bære.

Jeg er bange for at jeg ikke kan give dig det svar du håber på at få. Når træet er angrebet så voldsomt, er der desværre ikke noget at stille op. Hvis det kun var nogle enkelte grene, kunne du skære dem af, og træet kunne fint leve videre. Bakteriekræft kan leve i træet i mange år uden at man ser den, for så pludselig at bryde ud. Et træ kan også være angrebet, men være mange år om at dø, men resultatet er det samme. Træet klarer den ikke.

Haveselskabets plantedoktor Magnus Gammelgaard har på sin hjemmeside skrevet mere om sygdommen http://plante-doktor.dk/stenfrugttrae%20bakteriekraeft.htm

Jeg synes ikke du skal beholde stammen og bruge den som klatrestativ. Sygdommen sidder også i veddet så det vil udgøre en smittekilde. Det er dog ikke en sygdom der angriber æbler. Sygdommen hedder også stenfrugtsbakteriekræft. Den angriber kun træer og buske i stenfrugtsfamilien. Dvs. bl.a. kirsebær, blommer, rosenmandel.

Hvis du skal plante et nyt træ på samme sted, vil jeg anbefale at du ser bort fra kirsebær og nært beslægtede arter (blomme osv). De udvikler jordtræthed, som er en ophobning af skadelige svampe og nematoder i jorden. Du har selvfølgelig også mulighed for at skifte jorden, men eftersom det nuværende træ er forholdsvis stort, er det meget jord der skal skiftes.

Med venlig hilsen


Se den havde jeg slet, slet ikke set komme da jeg stod op i morges. Det træ som jeg for ganske nylig skrev et hyldestindlæg omkring (her), har pludselig kun få måneder tilbage at leve i. For det står helt klart at vi ikke foretager os noget lige nu. Træet har trods alt stået nogle år med denne sygdom, så vi vil vente til efterår - vinter før vi begynder på projektet. Men bare det at skrive om det, gør ondt langt ind i min havesjæl.

Når jeg sådan ser tilbage, så har jeg jo tænkt at træet ikke så frisk ud mere, at det ikke voksede med samme kraft som det plejede på en sommer, men ikke i min vildeste fantasi havde jeg drømt om at det var slut...


April 2014

Det har vitterligt 
været en meget sørgelig havedag...  :(


27 kommentarer:

 1. Det er virkelig trist når man skal skille sig af med så store og flotte træer. Det gør mig ondt
  Hilsen Heike

  SvarSlet
 2. For Søren da, hvor er det brandærgerligt. Det gør faktisk ondt at måtte skille sig af med et træ, som man har været glad for. Anderledes er det andre gange når man blot hurtigt får fældet træer som ikke pynter, står i vejen og som ikke sagde én noget.
  Men imponerende hvor meget hjælp man kan få i Haveselskabet og på nettet af kyndige folk.

  SvarSlet
 3. Nøj hvor jeg føler med dig. Jeg græd også mine modige tårer, da vi måtte fælde 2 nothofagus efter stormvejret.

  SvarSlet
 4. Nej hvor er jeg dog ked af at høre at lige netop det træ med den smukke placering er så sygt...! :(

  Havekram til dig Jette <3

  SvarSlet
 5. Øv Øv Øv Jette det er en trist nyhed. Jeg tror I finder en rigtig god afløser for dette smukke træ!
  Knus Gro

  SvarSlet
 6. Det er rigtig træls, vores måtte også lade livet her i foråret, efter at ca 30 år :-(. Vi holder jo for pokker af disse træer, men men men, nu har jeg fået et nyt lille paradis æbletræ, netop fordi, vi ikke kan sætte en magen til samme sted. Håber du bliver glad for dit nye træ, når I når så langt :-)

  SvarSlet
 7. Hej Jette
  Ja det var en trist historie. Jeg oplevede det samme med min smukke hæg, som hører til samme familie. Jeg syntes det så sjovt ud med det harpiks, som kom ud af stammen og satte billeder på bloggen, Anne Marie skrev straks advarende til mig, husk at gøre saksen ren, hvis du klipper i den osv. Samme efterår fik den de smukkeste efterårsfarver, jeg har aldrig oplevet den kønnere. Året efter sprang den simpelt hen ikke ud igen, så vi savede grene af og bruger nu stammen til clematis, det går fint, hvis det kan være nogen trøst. Træet ser helt dødt ud. Min rosenmandel er jeg bange for snart går samme vej.
  Jeg vil anbefale en rød paradisæble i stedet, det er også smukt.
  Trøsteknus her fra Samsø

  SvarSlet
 8. de dybeste have-medfølelese herfra..... - det er sgu' surt ;(

  SvarSlet
 9. God morgen Fru Friis

  Sikke noget - ærgerligt når man må tage en så drastisk beslutning.

  Der er jo mange træer der kan bruges på pladsen - det bliver da lidt spændende at finde det rigtige?

  SvarSlet
 10. Ja, det gør ondt! Jeg var jo samme tur igennem for 4 år siden, da alle æbletræer blev ramt af honningsvamp og alt træ (inkl rødder!!!) skulle væk og jorden i 2 år ikke måtte tilplantes med hverken træer eller buske. Ærligt talt så sad jeg i haven og græd...det gør ondt når ens havedrøm rammes af sygdom, så medfølelse herfra...og heldigvis er din have jo fyldt med andre dejlige sager, som du kan nyde. Men skynd dig at få det træ kørt væk...og så findes der heldigvis massevis af andre skønne træfamilier at vælge træer fra:0)

  Mange medfølende havehilsner fra Katinka

  SvarSlet
 11. Uha, det rørte dybt inde...! Mon ikke Røn kan sættes der istedet? Sorbus Dodong ville sikkert tage sig flotflot ud på den hædersplads.Kram fra vindomsuste Solskinsøen.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 12. Hvor er det dog trist :-(
  Jeg husker tydeligt, hvor ked af det jeg blev, da mig gamle krogede blommetræ flækkede for et par år siden mens blomstringen var på sit højeste - i dag står det som et spøgeselstræ med en New Dawn rose på vej op i de nøgne grene. Man kommer jo til at holde af sådan nogle træer, og de er jo ikke sådan lige at erstatte. Øv igen! Jeg håber du finder en smuk og sund afløser.
  Knus Signe

  SvarSlet
 13. Øv! Kan godt forstå mundvigen hænger nedad... Glæd dig over at du nu har en legal grund til at shoppe nyt træ.
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
 14. Æv, æv, æv!! Hvor er det ærgeligt med sådan et smukt træ! En ting er når løgplanterne svigter, eller rosen rammes af lus, - men et smukt træ er jo ikke lige at erstatte. Håber det bliver starten på noget nyt og spændende. Mange hilsner fra karin

  SvarSlet
 15. Hej Fru Friis
  Det var dog helt forfærdeligt - det er da næsten ikke til at bære. Jeg husker meget klart dit fine indlæg om din elskede Japanske Kirsebær, som jo i foråret er intet mindre end havens dronning. Håber du finder en fin og værdig afløser når den tid kommer.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 16. Føler med dig. Det er så trist, når et gammelt træ med historie går til.

  SvarSlet
 17. Hvor er det ærgerligt. Naturen er også ond engang imellem. Godt at det "kun" er et enkelt træ. Ned med det, ud med det og ind med et helt nyt træ der ikke minder dig om den historie.
  Knus

  SvarSlet
 18. Neeej det var dog ærgerligt. Sådan et smukt træ.
  Men så må i tænke nye tanker, og der kommer noget andet, som også bliver godt.

  SvarSlet
 19. På godt jysk: træls :-(

  SvarSlet
 20. Stort og varmt trøstekram og RIP, du smukke træ.

  Husk, at når en "dør lukkes" vil du finde en ny, du kan åbne!

  SvarSlet
 21. Hvor sørgeligt! Haven er virkelig et sted som rummer både sorg og glæde - eller her i omvendt rækkefølge. Men jeg er overbevist om, at pletten igen kan bringe glæde, når du kommer dig over tabet og til efteråret vælger et nyt træ at glæde dig over. Måske også mens du planlægger hvilket træ :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
 22. Tak for alle jeres søde og medfølende kommentarer - jeg elsker dem alle. :o)

  SvarSlet
 23. Hvis det kan være en trøst/løsning, kan du gøre som Lisbeth:
  Beskære træet så du har en skulptur at plante gerne flere slyngplanter op ad.
  Hvis du ikke har andre stenfrugter i nærheden, vil smittespredningen ophøre med stammens indtørring. Klumperne på græsset indeholder smitte, og det gør redskaberne, du beskærer med også.
  Hvis du fjerner barken hele vejen rundt på den nederste del af stammen, vil træet tørre ud meget hurtigt. Husk at fjerne evt nye skud, grene og den afskrællede bark straks.
  Det er træls at skulle af med et dejligt træ, men de har jo også deres levetid.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Anne Marie.... du var lige netop den havesjæl jeg havde tænkt, jeg skulle kaste mig over med spørgsmål på næste torsdag. Både min mand og jeg er super glade for dit svar, for de krogede grene er trods alt også smukke, og der står allerede clematis ved træet. Nu bliver det alligevel en god dag... Tusind tak igen. :o)

   Slet
 24. Hej Fru Friis.Jeg vil da også lige udtrykke min medfølelse............hvor er der sørgeligt med det smukke træ.Tør slet ikke tænke på hvis det sker med vores store kirsebær.Men håber du finder en løsning som Anne Marie skriver.Knus Jette

  SvarSlet
 25. TAK TIL STOR DR Sunny for at løse mine problemer er hans e-mail (drsunnydsolution1@gmail.com
  Jeg hedder Miss Jones, jeg var gift med min mand i 5 år, vi levede lykkeligt sammen i år og ikke før han rejste til Australien for en forretningsrejse, hvor han mødte denne pige og siden da hader han mig og børnene og elsker hendes eneste så da min mand kom tilbage fra turen, sagde han, at han ikke vil se mig og mine børn igen, så han kørte os ud af huset, og han skulle nu til Australien for at se den anden kvinde. så jeg og mine børn var nu så frustrerede, og jeg boede bare hos min mor, og jeg behandlede ikke godt, fordi min mor blev gift med en anden mand efter min fars død, så den mand, hun blev gift med, ikke behandlede hende godt, jeg og mine børn var så forvirrede, og jeg søgte efter en måde at få min mand hjem igen, fordi jeg elsker og værner ham så meget, så en dag da jeg surfer på min computer, så jeg et vidnesbyrd om denne stavekaster DR Sunny, vidnesbyrd delt på internettet af en dame og det imponerer mig så meget jeg også tænker på give det en chance. Først var jeg bange, men når jeg tænker på, hvad jeg og mine børn går igennem, så kontaktede jeg ham, og han fortalte mig at blive rolig i bare 24 timer, at min mand skal komme tilbage til mig og til min bedste overraskelse modtog jeg et opkald fra min mand den anden dag spørger børnene og jeg kaldte DR Sunny og han sagde, at dine problemer er løst mit barn. så det var sådan, jeg får min familie tilbage efter en lang spænding med at bremse op af en ond dame, så med al denne hjælp fra DR Sunny, vil jeg have jer alle på dette forum for at sige en stor tak til DR Sunny, og jeg vil også råd til nogen i sådanne eller lignende problemer eller nogen form for problemer skal også kontakte ham, hans email er) (drsunnydsolution1@gmail.com) han er løsningen på alle dine problemer og problemer i livet. Endnu en gang er hans email adresse (drsunnydsolution1@gmail.com)

  Han er specialiseret i den følgende spil.

  (1) Hvis du vil have din ex tilbage.

  (2) hvis du altid har dårlige drømme.

  (3) Hvis du ønsker at blive forfremmet på dit kontor.

  (4) Hvis du vil have kvinder / mænd at køre efter dig.

  (5) Hvis du vil have et barn.

  (6) Hvis du vil være rig.

  (7) Hvis du vil binde din mand / kone til at være din for evigt.

  (8) Hvis du har brug for økonomisk assistance.

  (9) Hvordan du blev scammed og du vil gendanne du tabte penge.

  (10) hvis du vil stoppe din skilsmisse.

  (11) hvis du vil skille din mand.

  (12) hvis du vil have dine ønsker tildelt.

  (13) Graviditet stave til at tænke baby og urter

  (14) Garanti du vinder de foruroligende retssager og skilsmisse uanset hvordan hvilket stadium

  (15) Stop dit ægteskab eller forhold fra at bryde fra hinanden.

  (16) hvis du har sygdom som (H I V), (CANCER) eller nogen sygdom HERPES.

  (17) hvis du har brug for bønner til udfrielse til dit barn eller dig selv.

  igen sørg for at kontakte ham, hvis du har noget problem han vil hjælpe dig. hans email adresse er (drsunnydsolution1@gmail.com) kontakte ham straks ... eller ring eller whatsapp ham nummer +2348077620669

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...