tirsdag den 18. november 2014

Kompostguld...

Nu er det vist på tide med en lille snak om komposten og dens velsignelser og udfordringer.

Jeg har tidligere skrevet et par indlæg om mine studier og tanker omkring det at komposterer. Lige fra min spæde start og til dagens indlæg, hvor kompostguldet næsten er nået i mål.

Emnet er vildt spændende (set gennem mine briller) og jeg taler glad og gerne om kompostormenes formeringsevner, køkkenaffaldets vej fra bord til jord og kaffegrumsens magiske indflydelse på omsætning af kompost. Jeg vil endda gå så langt som til at sige, at jeg bliver en lille smule lykkeligere hver gang jeg kigger i min kompost og taler med mine små aktive venner dernede.


Orme, bænkebidere og tusindben
hører til blandt "skraldemændene" i komposten.

Og kompostormen hører klart til min favorit,
deres effektivitet kan gøre en garvet havequinde helt forpustet.

For et par år siden fik jeg bygget en stor kompost med to rum. Året efter var begge rum fyldt, men ved nærmere eftersyn opdagede jeg at den nederste del allerede var komposteret og så rigtig fin ud. Nu er det lidt bøvlet at mulden ligger nederst i begge kompostrum, dækket med ikke-omsat materiale ovenpå. Det er noget rod og sortering måtte sættes igang. 

Som den evindelige tidsoptimist jeg ofte er, troede jeg, at jeg kunne nå at få det hele sorteret og mulden smidt ud i bedene februar-marts 2014. Men foråret trådte i karakter tidligt i år og haven eksploderede fra brunt til grønt på rekordtid. Det er i sig selv yderst positivt men også lidt besværligt at lægge muld ud imellem al frodigheden.

Altså blev projektet udskudt til i sommer, hvor der kom et hul imellem havens aktiviteter.

Her er der ikke plads til så meget mere...


Og her roder jeg lidt i bunken, for at udnytte "guldet".

Der var kun et at gøre! Begge rum skulle tømmes ud på fliserne, det grove materiale sorteres fra og det fine, formuldede kompostguld skulle i sit eget rum... og det kom det! Rigtig god motion for blafrende mormorarme!




Projektet blev udført og det skabte dyb tilfredsstillelse i mit havehjerte. Der er noget helt specielt ved at det grønne affald vi smider ud i køkkenet sammen med havens overskud af visne planter tilført en god portion kaffegrums, bliver omsat til næringsgivende kompost. Nu er det klar til at komme tilbage til bedene hvor det både giver bedre jordstruktur og en madpakke til planterne. 


Nu er det ene rum klar til at blive tømt
ud i haven til februar-marts.
Derefter kan det fyldte rum omstikkes
og en ny sæson kan starte.

Som I kan se er det bagerste rum fyldt med lækker kompost og i sommerens løb har jeg allerede brugt noget af det i krukker og fyldt nogle huller i bedene. Dette er der også kommet lidt erfaring ud af, for aldrig har jeg haft så mange vildtvoksende tomatplanter, torskemund og havemælde i både krukker og bed. Derfor giver det også rigtig god mening, IKKE at komme decideret ukrudt i komposten og næste sæson vil jeg nok også overveje hvilke frøstande jeg kommer i komposten. 

Der er ingen der har sagt at det hele skal være let og ligetil og jeg har fortsat masser at lære omkring det at komposterer. Der vokser fx i den færdigkomposterede muld lige nu en bleggul plante, som jeg tror er en rodrest fra italiensk ingefær. Den blege farve skyldes at der er låg på komposten og derfor har planten ikke kunne udvikle farve. Så selv om det hele ser færdigkomposteret ud, så er der masser af liv i mulden.




Det er bestemt et fascinerende liv, der leves i komposten. Ligger du inde med nogle gode råd, tanker og erfaringer omkring kompostering, bliver jeg meget glad for en kommentar fra dig.

Har du lyst til at læse de gamle indlæg omkring kompostering, så klik ind på "Kompost" under "Her kan du læse om".









24 kommentarer:

  1. Spændende indlæg, men her kan jeg slet ikke være med, det er bestemt beundringsværdigt.
    Pludselig finder jeg mig selv her på din blog, hvorfor det, det er da ikke sjovt ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nå nu blev jeg væk igen, det var heldigt :)

      Slet
    2. Kære fru Høneballe. Jeg er glad for du kiggede forbi og du bliver fundet igen. ;o)

      Slet
  2. Kompost er noget helt specielt, som jeg i år også har begivet mig ud i. Dog vælger jeg ikke at smide afklip og ukrudt på, da jeg bla i roserne har haft sygdom i år. Glæder mig til at fordele muld for første gang til foråret.
    Hilsen Heike

    SvarSlet
    Svar
    1. Ukrudt nej tak. Bestemt heller ikke rosenafklip og det er uanset om de er syge eller raske. Hader at få sådan en torn i fingrene fordi den ikke er omsat!! ;)

      Slet
  3. Ih, altså - det lyder så nemt og ligetil - vi burde også gøre noget ved det, men det er lige før vi ikke har plads til to store kompostbeholdere som dine. Jeg må vise Mr. M dette indlæg :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er faktisk også nemt på mange måder, og det der ikke er nemt kalder jeg motion. Man behøver reelt ikke at lave to rum (eller allerbedst tre rum) det vigtigste må være at bevare en cyklus i haven. Det giver mening. :)

      Slet
    2. Nå ja... I kan jo også bare starte med den grønne lukkede kompost til køkkenaffaldet. Det fylder ikke så meget og giver rigtig god mening. :)

      Slet
  4. Vi har haft for vane at smide affaldet på møddingen, hvor det selvfølgelig også efterhånden bliver omsat; men her i efteråret har vi anskaffet en lukket kompostbeholder, nok mest for at have lidt styr på køkkenaffaldet. Hvordan er det med dine kompostorme, dør de, når det bliver koldt, eller hvad sker der?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også en lukket kompost til køkkenaffaldet, det er nu lidt rarere at det er lukket forsvarligt inde. Ormene vil gerne kravle ind i midten hvor der er varmt, der skal vist være 20-25 gr. Bliver det en hård vinter dør de, men deres æg (kokoner) overlever og næste sæson skulle være sikret.

      Slet
  5. Det er et rigtig godt tidspunkt at tale om kompost, Fru Friis - og din ser virkelig godt ud, det bliver guf for roserne og de andre ude i bedet:)
    Jeg har aldrig lavet kompost på sådan en struktureret måde, men altid haft en kompostbeholder. I år skulle jeg have haft Flemming til at bygge et par mere dekorative - men der kom et drivhusprojekt på tværs, så måtte de vente.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ville nok også have prioriteret dit smukke drivhus først, men så kan komposten måske blive et vinterprojekt. :)

      Slet
  6. Hatten af for dig fru Friis, jeg er imponeret og syntes altså du er sej for det der kompost det er tungt.
    Jeg har ikke plads til en kompost beholder , desværre. Så jeg nyder at kunne kører på genbrugen og henter en trailer fuld ind i mellem når jeg afleverer mit haveaffald.
    Sådan teknisk set (fra en fuldstændig uerfaren) ville det så ikke være smart at kunne tage et par brædder væk i bunden så du kunne komme ind til din fine kompost dem vej ?
    Rigtig god dag til dig :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Desværre har Kolding kommune aldrig forstået det der med kompost, så her så her må vi selv lave det. ;)
      I den grønne lukkede kompost tager man netop ud fra bunden, men princippet er lidt anderledes her. Brædderne kan tages af en for en og når først jeg har en fyldt kompost med muld, giver det god mening at tage brædderne af efterhånden som man når ned i bunken. Kan ikke lige regne ud, hvad man har mest brug for. :)

      Slet
  7. fornuftigt Friis :) :) :) - du har den rette holdning til tingene :)

    SvarSlet
  8. Mums, lækker kompost du der har fået fremstillet. Jeg har to grønne plastik kompostbeholdere - generøst givet af kommunen - de er frygtelig grimme men mægtig praktiske fordi der er en lille lem nede forneden hvor man (med lidt besvær) kan fiske den færdige kompost ud. Vi putter aldrig (nåhr, ja næsten aldrig)græs, ukrudt og planter med frø ned i komposten, så vi kører stadigvæk tonsvis haveaffald væk til genbrugspladsen, egentlig en skam.Komposten burde blive så varm at frøene blev ude af stand til at spire, men det er også vores erfaring, at det bliver de ikke i vores kompostbeholdere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også den grønne sag og er meget glad for den. Nu du siger det med varmen, så havde jeg faktisk engan i sommer taget et billede med jordtermometer nede i komposten... Det havde jeg glemt! Men der bliver meget varmt dernede, men åbenbart ikke varmt nok til at slå visse frø omkuld. :)

      Slet
  9. Et flott innlegg om kompost!!
    Dette er virkelig hagens gull..og det fasinerer hvordan dette går til der nede i mørket.Og så mye bedre planter vi får...bedene nermest strutter når de får et lag kompost om våren...skulle bare hatt dobbel mengde:)
    Jeg bruker å vende/snu på komposten en gang i sesongen (to ganger er vist optimalt),da blir enda mer til ferdig muld.
    Ønsker deg fin November-uke:))

    SvarSlet
    Svar
    1. Snu..... Inger Marie, hvad er det? Sne?? Nej vel? Jeg er nysgerrig. :)

      Slet
  10. Hej Fru Friis.Dejligt indlæg om kompostens lyksaligheder.Og dejligt selv at dejlig kompost til at forbedre jorden med.
    Vi har prøvet med en kompostbunke for en del år siden...............men synes ikke rigtig det fungerede .Vi har nok ikke sat os godt nok ind i hvordan det
    fungerede.
    Så nu nøjes vi med den jord vi kan hente på vores genbrugsplads.
    God dag Knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo heller ikke dårligt, Jette. :)

      Slet
  11. Vi har 2 grønne kompostbeholdere: den en med en lem forneden, og den anden kun med låg foroven. Jeg smider ikke ukrudt i den, men lidt visne blade er helt godt, og så selvfølgelig alt det grønne fra køkkenet og kaffegrums, æggeskaller etc. Men jeg kunne godt blive bedre til at smide grønt i.

    SvarSlet
  12. Jeg nyder simpelthen helt vildt at læse med her hos dig. Din humor er noget helt særligt. Kan altid få et smil frem hos mig :-)

    Så tak - og undskyld jeg kommenterer for lidt. Tiden går for hurtigt.. og jeg kan ikke længere kommentere via min iphone. Det har reduceret det drastisk. Men - nu fik du så en.

    Vil bare sige "TAK". For at du er her, og for at du blogger :-)

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...