fredag den 25. september 2015

Skærehaven... en boganmeldelse

September er smuk og lun, men der er ingen tvivl om at haveåret lakker mod enden. Er du så heldig at have plads til en skærehave, kan du sikkert stadig plukke noget derudefra. Ellers kan du måske bruge en regnvejrsdag i selskab med bogen Skærehaven og starte næste års planlægning. 
Første gang jeg så denne forside i en annonce, tænkte jeg: "Er det nu ikke lige en kende overdrevet, at skrive en havebog om det...".  Men nu hvor jeg har haft bogen i hænderne og tygget den godt og grundigt igennem, har jeg ændret holdning. (Det kan skam ske...!)


Foto fra min egen have.En skærehave, er i mit univers vild luksus og noget der oprindeligt hørte gamle landbohaver til. Tænk at have en del af haven, hvor man har række op og række ned af skønne sommerblomster. Kun til at plukke og binde buketter af. Det har jeg desværre slet ikke plads til i min lille have, men det er nu heller ikke den eneste måde at dyrke en skærehave på. 
Masser af stauder er gode til at skære ind af og blander man med sommerblomster imellem stauderne, så er vi meget tæt på en skærehave. Dog plukker man måske ikke med samme intensitet i havens bede, som hvis man decideret har en skærehave.


Foto fra min egen have.
Men tilbage til bogen, som er anbefalet af Haveselskabet. Allerede der trækker den et stort point hjem. Og så kommer bogen ellers hele vejen rundt om emnet, at dyrke sine egne snitblomster. Fra det tidligste forår med løgplanter, til det sene efterår med bla spændende frøstande. Vi når omkring planlægning samt valg af frø, løg og knolde velegnede til afskæring. Anlæg og pleje af haven, med så- og dyrkningstips. Forslag til miljøvenlig gødning og insektbekæmpelse. Forslag til brug af spændende løv samt masser af eksempler til buketter og hjælp til binding af samme. Høst af frø og som afslutning en kalender over årets gang i skærehaven. 


Foto fra min egen have.


Bogen er på 223 lækre sider, fyldt med indbydende fotos. Her er rigeligt læsestof til de mørke vinteraftner og den får min varmeste anbefaling.Forfatter: Louise Curley 
Titel:        Skærehaven
Forlag:    Turbine i samarbejde med Haveselskabet.
Udgivet:  2015
Vejl. udsalgspris: 249,- kr. (200,- kr. som medlem af Haveselskabet)

9 kommentarer:

 1. Den lyder da skøn! Og en skærehave ... ja, man har da lov til at drømme ...!

  SvarSlet
 2. Tak for information og anmeldelse. Det lyder som en fantastisk bog, den drøner lige ind på ønskesedlen :-)

  SvarSlet
 3. Hej Fru Friis.Gode havebøger kan man ikke få for mange af.
  Så den må jeg da ønske mig.
  Og skærebed har jeg da også..................har lige lagt et par hundrede løg i et lille højbed.Gjorde det samme sidste år.
  God weekend knus Jette

  SvarSlet
 4. Det lyder vel nok spændende! Tak for anmeldelsen.

  SvarSlet
 5. Hej Fru Friis,
  Skærehave - ja absolut en drøm. Dejligt med en skøn bog der giver gode ideer.
  En af mine højbede er blevet blomsterhav i stedet for salat og krydderurter.
  Tak for anmeldelsen. Billederne fra din have er gode.

  SvarSlet
 6. Fine bilder fra hagen din, og ser ut som en spennende bok. Det er alltid kjekt å ha blomster i hagen som er fine til buketter.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlet
 7. Hej Jette
  Det lyder som en spændende bog, som jeg straks vil bestille hjem fra biblioteket.
  Jeg har desværre heller ikke pladsen til en skærehave med række op og række ned, men det kan være bogen kan rykke lidt på min forestilling om hvordan man alternativt kan få flere snitblomster...... for jeg ELSKER at lave buketter. Det er noget af det bedste ved haven.
  Tak for inspirationen.
  Knus Malene

  SvarSlet
 8. Hej igen.
  Nu virker mine hosta billeder endelig, hvis du har tid og lyst til at se dem.
  Knus Malene

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...