onsdag den 12. april 2017

Design din have... Boganmeldelse

Jeg tænker tit på det at have en designet have. Altså sådan rigtig designet, med havearkitekt, de rigtige opmålinger og en fin, overskuelig tegning med indbygget planteplan, der kan følges fra A til Z. Gad vide hvordan min have så var endt med at se ud? Tanken er altid sjov at lege med.

Da jeg i sin tid besluttede mig for at der skulle ske noget drastisk i min have, fik jeg uventet hjælp fra Inge Futtrup. Den hjælp var en gave for mig og hjalp mig til at se på haven med nye øjne. Derfra turde jeg pludselig selv fortsætte og haven ændrede sig ved hjælp af knopskydning. Meget er sket siden da.

Til maj overtager vores ældste datter og hendes mand, deres første hus med tilhørende have. Nu ved jeg at du, kære læser, sagtens kan holde på en hemmelighed, og at dette bliver mellem dig og mig! Derfor tør jeg godt afsløre, at jeg faktisk glæder mig mere til at se haven og dens muligheder, end jeg glæder mig til at se selve huset... men schhh.. sig det ikke til den lille familie!

Og nu kommer jeg så til det, jeg egentlig vil fortælle. Jeg har fået fingre i bogen "Design din have" af Birgitte Busch og Nina Ewald. En bog som første gang udkom i 2008, men som nu er genudgivet og revideret med nye fotos og tekst.
Om bogen kan erstatte det at købe tid hos en havearkitekt, er jeg nok ikke den rette til at udtale mig om. Men her er der rig mulighed for at lære meget mere om den rette tilgang til havens elementer, og nu bliver det rigtig spændende. Samtidig med jeg læser bogen, får jeg tænkt min egen have og dens indretning igennem. Er der noget der kan gøres bedre eller anderledes?

Design din have, er nem at gå til. Den er delt op i fire hovedafsnit: Planlægning, Indretning, Tilplantning og Udvikling. Hvert afsnit har igen underafsnit, og stille og roligt bliver du ført gennem processen, at designe en have, på en dejlig tilgængelig og spiselig måde. Hele tiden krydret med lækre fotos, samt små infobokse med nyttige og inspirerende tips og tricks.  
Planlægning
Dette afsnit, handler bla om inspiration, havens funktioner, ny eller gammel have, havens stil samt forskellige havetyper. Lige netop dette afsnit er grunden til jeg indledte med at fortælle om datterens nye have. Deres kommende forhave er helt åben om til resten af haven, hvilket ikke vil fungerer godt med (snart) to små børn. De taler om at plante en ligusterhæk, men min hjerne er på overarbejde med andre forslag. Men hvordan får jeg det formidlet til familien, uden at overskride grænsen for utidig indblanding!? 

Se det spørgsmål, fandt jeg svar på her. Tag et foto af området. Forstør det og læg arkitektpapir over, hvorpå nye ideer tegnes ind. Nu kan idéen (eller idéerne...) langt bedre visualiseres, det må simpelthen prøves. 

                                                                                                                                             
I dette afsnit finder man også ønskeliste og tjekliste til den kommende haves brug. Genialt værktøj til at hjælpe på hukommelsen og få alle detaljer med fra start. 


Indretning
Her gennemgåes havens loft, vægge og gulv samt dekorative elementer. Hvilke materialer man har brug for til opmåling, samt selve opmålingen og registrering. 


Eksempler på havens vægge, gulv samt dekorativt element. 

Her syntes jeg det bliver svært... men alt bliver gennemgået trin for trin. Man bliver vejledt om designprincipper samt får hjælp til processen og det hele ender på magisk vis op i en haveplan.

Hvad angår havens vægge, kom jeg til at kigge mig omkring i min egen have, og fik en lille idé. Det er ofte hvad der sker, når jeg læser havebøger... men mere om det, i et senere indlæg. 😎


Tilplantning
Så går det videre til det rigtig sjove. Nu skal der plantes! Planteplaner bliver gennemgået. Hvilken plante passer hvor? Her er noget om havens skelet og ikke mindst planteformer og teksturer. Farvelære kommer vi også omkring, ved hjælp af farvecirklen. Alt sammen spændende læsning, uanset hvor dybt du har lyst til at dykke ned i emnet. 

Alle fotos i dette indlæg er fra "Design din have".


Jeg tror manden vil kigge træt på mig, hvis jeg foreslår at vi prøver at redesigne haven! Så det tror jeg bare jeg dropper. Men det er netop det fine ved denne bog. Al dens nyttige viden, kan bruges fra en ende af, eller man kan plukke lige det, man har brug for. Ingen sag at blive klogere, når det præsenteres så lækkert som her. 

Birgitte Busch og Nina Ewald:
Design din have
Udgivet på forlaget Nice i 2017

God læselyst 
og rigtig god påske ønsker Frøboet... 🐸


                                                                                                                                                                                                                                                                         

6 kommentarer:

 1. God morgen
  Ja men det bliver da spændende at være med til at designe de unges have, hvis du får lov til det. Jeg kan godt forstå, du synes, det er mere spændende at se haven end huset.
  Her havde jeg jo egen havearkitekt, ganske vist ikke uddannet, men resultatet blev nu meget godt, synes jeg. Takket være Idas streger på papiret og hjælp i starten, kan jeg være bekendt at vise den frem.
  God påske fra Samsø

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt at have hjælp til de store linier, det var også det som Inge Futtrup hjalp mig med, og som jeg er evig taknemmelig for. Jeg er meget glad for haven som den er nu og der udvikles jo løbende. Det ved jeg at din have også kender til. Gad vide om vi nogen sinde bliver færdige. ;)

   Slet
 2. Det er altid dejligt med haveinspiration, og alene billederne du viser fra bogen ser ud til at være meget inspirerende. Til lykke til de unge med nyt hus og have og god påske!

  SvarSlet
  Svar
  1. Bogen er smækfyldt af skønne billeder. Det er lige så meget værd som teksten. Også god påske til dig.

   Slet
 3. Hej Fru Friis. Det var spændende læsning - meget inspirerende tyder det på. Rigtig god påske til dig og din familie.

  SvarSlet
 4. God boganmeldelse! Måske kunne man ønske sig den i gave en dag. Jeg er jo ved at planlægge vores nye have.

  God påske!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...