lørdag den 15. februar 2014

Det er en tysker...

- sagde Grisehandler Oluf Larsen til sin Kvik, - og ikke om syv vilde heste kunne få kræet til at røre sin godbid!!

Hvad i alverden har det med haver at gøre, - tænker du nu. Jo! Det har det med haver at gøre, at jeg nogle gange tænker, at hvis en haveudstilling er tysk, - så gider danske havefolk ikke ulejlige sig med at se den! Det er jo bare en tysker... Har jeg ret... eller har jeg fremprovokeret en protest hos dig? Det håber jeg!

Hvert andet år afholder Tyskland en national haveudstilling BUGA (Bundesgartenschau) og hvert 10. år hedder udstillingen IGS (International Gartenshau). Udstillingerne er planlagt mange år forud og når de lukker porten for den sidste gæst, står landsdelen tilbage med en nyudviklet park eller rekreativt område til glæde for borgerne.

Sommeren 2013 hed udstillingen IGS (International Gartenshau) og løb fra april til oktober. Kun en spytklat fra den dansk-tyske grænse,  på et område i Elben ved Hamburg. Danskerne burde valfarte derned. Jeg ved at Haveselskabets lokalforeninger arrangerede ture derned, men jeg har reelt kun oplevet en dansk havemand som fortalte om udstillingen. Der har heller ikke ligefrem været artikler i "Haven", som vi plejer at se fra Hampton Court eller Chelsea Flower Show i London. Hvorfor mon...??

Jeg kunne sidde og "øffe" lidt omkring havesnobberi, men det er måske for meget af det gode. Syntes bare det er så ærgeligt at ikke langt flere danskere under sig selv en tur til det tyske haveland. Selv om de ikke kan leve op til standarden på Chelsea, så er der masser af oplevelser og inspiration at hente... syntes jeg! ;o)


Lidt fra den indendørs udstilling.
Her bliver planter præmieret med guld og sølvmedaljer,
som man også ser på de engelske haveudstillinger.


Vi har nu oplevet 3 af disse store udstillinger. Første gang i Schwerin i 2009 som var en fantastisk oplevelse. Her havde vi kun købt billet til en dag, hvilket vi fortrød. Af samme grund købte vi to-dagesbillet da vi tog til Koblenz i 2011 og det var en rigtig god idé.

Da sommeren 2013 oprandt og haveudstillingen skulle foregå så tæt på som i Hamburg, blev vi enige om at denne gang ville vi besøge udstillingen både i forsommeren og i sensommeren. Nu skulle vi ha' den helt store oplevelse med haveudstilling på forskellige årstider - store forventninger havde vi! Samtidig var min plan, at når vi kom hjem fra vores maj tur, ville jeg skrive lige netop dette indlæg og slå på stortromme for danskernes fremmarch til de tyske blomsterherligheder.


Roser fra den indendørs udstilling.

Måske du allerede har gættet at sådan kom det ikke helt til at gå! Afsted kom vi og med hotelophold nærmest inde på udstillingsområdet. Alt var klappet og klar. 

Jeg kan lige så godt afsløre det med det samme.... vi blev så skuffede!! Og hvad var nu det for noget!?

Udstillingen lå i en bydel af Hamborg som trængte til en ansigtsløftning og det har den helt klart fået med alt det der var bygget i og omkring haveudstillingen. Alt sammen meget flot og meget imponerende, men selve havedelen - som vi jo var kommet for - skuffede bare. Måske, vi sidst i maj var landet i en tidslomme, hvor forårsvæksterne var på retur og gartnerne havde fuld gang i at plante sommerblomster og stauder ud. Foråret havde været langt og koldt, så roser og stauder var slet ikke kommet godt igang endnu.Mere fra den indendørs udstilling.
Vandudstillingen var ikke helt klar endnu, men tegnede godt.
Fru Friis taget på fersk gerning...
Denne ophængning af flasker er jeg ret vild med,
det må kunne bruges på en eller anden måde herhjemme.Når enden er god...
Gartnerne havde m e g e t travlt...


Rundt i haven kunne man køre med monorail,
det gav lige det store overblik.


Forårsplanterne, både dem på retur og dem som stod flot endnu.
Lysekroner kan skam også hænge i træerne...

Nu var det jo ikke helt skidt det hele, - bestemt ikke. Der var masser at kigge på og de to dage vi havde til rådighed blev brugt fuldt ud. Bl.a var rhododendronhaven meget smuk, der kom vi virkelig mens de var på deres højeste. 

Hvor om alting er, så besluttede vi ved hjemkomsten at vi ikke ville besøge udstillingen i sensommeren, som først planlagt. Derfor blev mit indlæg heller aldrig skrevet som planlagt, for jeg ville ikke være bekendt at skræmme nogen væk, som havde lyst til at tage derned.

Bagefter har jeg alligevel fortrudt at vi ikke tog afsted, for alting har helt givet set meget anderledes ud længere henne på sæsonen, men sådan er man nogle gange så vægelsindet...


Masser af rhododendron og azaleaer.Forslag til insekthoteller.Sådan kan man også bygge i højden,
eller måske til dem der kun har en altan til rådighed...


De fineste espaliertræer, - dem vil jeg gerne kunne lave.
Nederst t.h. et glimt til rosenhaven, som desværre ikke blomstrede.Bedafgrænsning...Lidt af hvert...

I sommeren 2015 er BUGA at finde i Brandenburg an der Havel, ikke så langt fra Berlin. Jeg tør næsten love at vi tager afsted igen, og til den tid vil I igen skulle med på tur hos vore tyske naboerFru Friis & Gemalen
takker fordi du tog med på turen... :o)


35 kommentarer:

 1. Det er jo det, der er problemet for mig at se. For hvad har tyskerne som vi ikke har? Sproget....... og det er helt klart en hindring.....ihvertfald for mig. Engelsk er jeg nærmest opvokset med, men tysk - det er en stor barriere og sikkert for mange, der ikke er opvokset med tysk tv.
  Men giv mig en svensk haveudstilling - det er jo nemt at forstå.
  Det var en dejlig tur du tog mig på og jeg takker for at tage mig ved hånden, og vise mig en tysk haveudstilling......for her var sproget ingen hindring for mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bente. Næ nej, den holder ikke, for mit tyske ligger også på et meget lille sted, men jeg kan da finde ud af at sige Bitte istedet for Please... 😜

   Slet
 2. Ja efter den beskrivelse tager jeg ikke derned :) men det havde jeg nu ikke gjort alligevel, jeg synes, at alle de haveudstillinger er lidt opreklamerede, jeg vil hellere se rigtig levende haver, beklager jeg ved, at mange af jer er vilde med dem. Godt vi er forskellige.
  Jeg sad og tænkte, at der må da have været nogen blomstrende rhodoer, og så kom de da også, det var dejligt for fru Høneballe.
  Det sidste billede vandt helt sikkert prisen i dag :)
  Haveknus

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære fru Høneballe. Heldigvis er smag og behag forskellige, og jeg vælger bestemt heller ikke det ene frem for det andet. Fx kunne en Samsø havetur saftens friste mig.... 😍

   Slet
  2. Ja men det vil glæde fru Høneballe igen at se fru Friis her på matriklen :) du skal være så velkommen.

   Slet
  3. Kære Fru Friis og Fru Høneballe

   Måske man kunne friste en enkelt af damerne med en lille tur til verdens største Rhododendron udstilling?
   http://www.rhodo.de/
   17. bis 26. Mai 2014 - som de skriver:)

   Og ja Fru Friis det er altid godt indimellem at ryste posen og tænke nyt - Udviklingen sker ikke altid der hvor folk forventer det.

   En dejlig dag til begge de Damer:)

   Slet
  4. Fristes kan jeg nemt blive, men jeg har ingen pas mere, så jeg tror, jeg springer over, men tak for tippet.

   Slet
  5. Tak for tippet Karsten, jeg kunne nemt fristes... :o)

   Slet
 3. Jeg vil da overveje et besøg, sidder og leder i teksten hvor det er i 2014?

  SvarSlet
  Svar
  1. Gad vidst om ikke fru Fniis har været for hurtig på tasterne og skrevet 2015 i stedet for 2014? Det kunne ligne hende. I så fald er dette års udstilling nær Berlin. Står sidst i teksten ;-)

   Slet
  2. Nej, fru friis har sjovt nok IKKE været for hurtig på tasterne. Udstillingen er kun hvert andet år.... 😜😜😜😜

   Slet
 4. Det ser rigtig fint ud. Tak for turen. Ærgerligt med den tidslomme, men det er svært at planlægge lang tid i forvejen, når man har naturen med som joker. Rhodoerne er bare så smukke. Tyskerforskrækket? Nej egentlig ikke. Jeg er lige kommet hjem fra messe i Essen, som jeg havde fået lov til a komme med på i forbindelse med arbejde. Der var mange fine udstillinger (uden salg til private selvfølgelig, øv, men inspiration er da gratis). Desværre er der som regel i den sammenhæng lagt et program (på jagt efter teknik til drivhuse), der betyder, at der ikke bliver ret meget tid til det sjove.
  Vi har ikke bestilt billet endnu, men min mand og jeg har snakket om at tage med på en firedages havetur til Berlin og omegn til september. Så skal der kigges og snoldes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den havetur har vi også kigget på, men da næste års BUGA udstilling ligger så tæt på Berlin, tror jeg alligevel vi venter. Men håber du laver et indlæg om turen... :)

   Slet
 5. Hm, jeg har jo nok den ( sikkert forkerte ) opfattelse, at tyskere umuligt kan lave flotte haver.... det er ikke stil og charme, der først popper op, når man tænker Tyskland. Derfor har jeg da heller ikke drømmet mig væk til en tysk haveudstilling som jeg ellers har mange gange til Chelsea... Men hvorfor ikke? Det må vel komme an på en prøve.

  SvarSlet
 6. Kære fru Fniis

  Jeg skal ellers lige love for, at pegefingeren vifter godt i luften i dette indlæg ;-) Jeg vil nu give Bente ret, at for os som ikke bor tæt på grænsen, kan sproget sagtens have lidt med det at gøre. Omvendt suser vi jo gerne til Frankrig, hvor jeg selv dårligt ville kunne sætte en sætning sammen, om så mi liv afhang af det. Selv tænker jeg afgjort ikke hverken "hyggeligt" eller "smukt" ejheller "kreativit", når jeg tænker tyske haver. Det er selvfølgelig en fordom. Hvor den så end kommer fra. Men hvis jeg skal vælge (og det skal jeg jo) vil også jeg meget hellere bruge mine surt tjente penge på at tage til Sverige, England eller Holland for at se på haver. Ich beklage!

  SvarSlet
  Svar
  1. He-he, jamen pegefingeren skal jo også luftes ind imellem og dit svar bekræfter mig blot i at fordommene lever i bedste velgående. ;)

   Slet
 7. Dankeschön, wir werden bestimmt nach Berlin im 2015 fahren - oder vielleicht nicht :) :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du behøver i hver tilfælde ikke bruge sproget som undskyldning.... ;)

   Slet
 8. Dejligt indlæg Fru Friis, det er godt med en "snak" og lidt meningsudveksling, det har vi alt for lidt af i blogverdenen, synes jeg. Jeg synes ikke jeg er havesnob, men jeg synes at tyskerne er svære at greje stilmæssigt - det kan være superhipt, iderigt og smagfuldt og så kan det være total kitch med røvballegardiner, lederhosen og jodleri......
  Det var godt at I fik "noget med hjem" på trods af skuffelsen. Og muligvis var der meget mere at se på når det hele var vokset til senere på sommeren.
  Jeg vil egentlig også hellere se nogle haver end udstillinger og det uanset om hvilket land vi taler om, men jeg vil mægtig gerne til plantemarkeder og jeg pønser lidt på det i Kiekeberg.
  Meeen nu er jeg spændt på de oplevelser du får på BUGA i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ingen BUGA før 2015, men afsted skal vi nu nok komme. ;)
   Kiekeberg må du absolut prøve, jeg vil også meget gerne derned igen, der er bare den lille udfordring med arbejdsweekend-ender... 😄😄

   Slet
 9. må blande mig i den diskusion, så udstillingen i Hamborg,den ok, måske er vi
  heller ikke tysker forskrækkede her i det midtjyske,der er trods alt længere til København end til Hamborg, Her arrangserer aviserne ture til haveudstillinger
  sydover, i år er det rhododendron mellem Hamborg og Bremen, så er det bare med at snakke det man nu kan, der er altid nogen der forstår.Mvhbente

  SvarSlet
 10. Dejligt at høre fra en som har været der. Og dejligt at høre at udstillingen var ok, det kunne vi jo godt få en lille snak omkring... ☺️

  SvarSlet
 11. Tak for turen og må jeg da ikke lige sige "ER du helt VIMS" til rhododendron udstillingen - det er flot. Tyskerforskrækket er jeg slet ikke, men jeg er nok mere til at besøge haver end have udstillinger, men tog man alligevel afsted, ville det sikkert blive en god oplevelse alligevel. Dit indlæg har god berettigelse og kan sikkert være en øjenåbner for mange.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil ønske du har ret hvad angår øjenåbner... :)

   Slet
 12. Min kære mage bryder sig overhovedet ikke om den menneskevrimmel, der er på haveudstillinger, så det er sjældent, vi kommer afsted. Kiekeberg kunne jeg ellers godt tænke mig at besøge, og tyskproducerede planter klarer sig alt andet lige sikkert bedre i Danmark end do engelskproducerede, som jeg ellers fortrinsvis investerer i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marie. Netop fordi denne udstilling strækker sig henover hele sommeren, står man ikke på nakken af hinanden som jeg fx har indtryk af at man gør på de korte engelske udstillinger. Selvfølgelig er der mange mennesker, men udstillingen er også fordelt over meget store områder og der er altid masser af steder hvor man kan finde en liggestol eller en bænk. Der er tænkt på det hele... 😊

   Slet
 13. Hej Fru Friis.Skønt indlæg du har lavet.Kan læse at der er meget blandede meninger om Tyske udstillinger og haver.
  Har set mange flotte haver denede bla.Mainau blomsterøen som er meget smuk.Køber også altid Tyske haveblade når vi er i Flensborg.Men forstår ikke så meget Tysk..........så det bliver mest til de dejlige billeder til at inspirere.Vi er ved at planlægge en tur til Jylland til maj........med besæg til nogle af alle de dejlige besøgshaver.
  Godaften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre at du også er med på tyskerholdet... ;)
   Når i kommer til Jydeland er min have bestemt også åben og jeg tror også der serveres kaffe... :)

   Slet
 14. Flott innlegg Jette!
  Ja..deilig at "nye" steder blir omtalt og besøkt...syns dette kan være vel så spennende som å besøke de velkjente utstillingene...men ikke alt går etter planen...noe som vi også kjenner fra egen hageflekk...:)
  Tyskland har mye å by på....sier folk som jeg kjenner..
  Ønsker deg en fin ny uke..herlig innlegg:))

  SvarSlet
 15. Tak for et rigtig godt indlæg Fru Friis - det er sundt lige at få prikket til fordommene, engang i mellem - og måske i særdeleshed dem, man slet ikke er klar over, at man har.
  Jeg har faktisk aldrig tænkt over, at jeg havde nogen fordomme om tyske haveudstillinger, men tror alligevel ikke jeg var kommet i tanke om Tyskland, hvis jeg skulle vælge et sted, jeg ville tage hen for at se sådan en. Jeg vil faktisk gå så langt som til at indrømme, at hvis en have-ven/veninde foreslog det, ville jeg formentlig forsøge at overbevise ham/hende om, at vi istedet skulle tage til England eller Sverige. Så ja, fordommene trives vist i bedste velgående - og det er kun dejligt at få rusket lidt op i dem, for der er utvivlsomt også en masse gode haveoplevelser at hente lige syd for grænsen. Så jeg lover (primært for min egen skyld) at være mindre fordomsfuld i fremtiden :-)

  SvarSlet
 16. Kære Signe. Dejligt at høre fra dig. Vi har vist alle godt af at få rykket vore grænser ind imellem, - også dem der går sydover!! ;) ;)

  SvarSlet
 17. Kære Fru Friis

  Du har helt ret - der er mange dejlige steder i Tyskland at besøge for havefolket. Vi var også heldige at komme til Buga i Koblenz og der var en rigtig fin oplevelse. MEN størst var det nu at besøge Karl Foresters have i udkanten af Berlin. Det må du ikke snyde dig selv for! Og oplagt er det jo - hvis næste års Buga er lige i nærheden... Så kan der nok også blive plads til en dag omkring Potsdam og de skønne parker/haveanlæg mellem alle slottene. Skal I have endnu et "stop" så er Herrenhausen i Hannover bestemt også en stor oplevelse. Vi så stedet i maj - der var stadig tulipaner - men det er bestemt en oplevelse værd hele året. God tur syd over! kh Trine V.

  SvarSlet
 18. Kære Fru Friis

  Interessant indlæg :)
  Jeg har egentlig aldrig spekuleret over "tyske haver".

  For det første har jeg faktisk aldrig rigtig set tyske haver, på trods af jeg har været rigtig meget i Tyskland...og så alligevel...Hvad jeg mener er, at jeg aldrig har været i Tyskland for decideret at se på haver. Det regner jeg dog med at få lavet om på. Næste gang jeg kommer til Berlin forår eller efterår, skal jeg da på haveture i byen ;) Måske jeg skulle se, om jeg kunne få det til at passe med den BUGA du omtaler...hm.. :)

  Min mormors have er uden tvivl den have, der har inspireret mig allermest. Det er f.eks. pga. hendes buksbomhække, at jeg har buksbomhække "over det hele". I tyve år gik jeg og sagde, at når jeg en gang fik en have, så skulle der være "mormor-hække" og det var da ogå noget af det allerførste jeg anskaffede mig, da jeg blev husejer.

  Til gengæld er jeg (som voksen) ikke nær så begejstret for hendes stramme linjer i selve bedene...men som barn ELSKEDE jeg hendes have og at være i den....

  Hov, glemmer jo helt at fortælle, at min mormor altså var tysker, men hun boede i DK ;)

  Derfor har jeg da også været i en del tyske (familie) haver og hvad jeg kan huske, så syntes jeg de var spændende...noget med små stier rundt...hm..kunne være jeg skulle se om jeg havde nogle billeder liggende... Kunne da være lidt sjovt at vise.

  Pga. ovenstående har jeg ikke noget problem med sproget (Underviser også i det!) og ser gerne tyske haveudsendelser og læser tyske haveblade/bøger.

  Her kan jeg dog komme lidt til kort, da jeg - endnu - ikke kender alle have-fagudtrykkene på tysk...der går det noget nemmere at læse engelsk havelitteratur ;)
  Men, det er jo kun et spørgsmål om træning, så jeg skal bare have anskaffet mig nogle tyske havebøger, næste gang jeg er i landet ;)

  SvarSlet
 19. Det var ærgerligt at I blev så skuffede - du har nok ret i, at I ramte lige ned mellem 2 'sæsoner'.
  Ud fra dine billeder synes jeg ellers der er mange inspirerende ting. Især elementer, linjer og alt det rundt om planterne :)

  Håber I får en bedre tur næste gang.

  Solskinshilsner
  Ane

  SvarSlet
 20. Det er godt nok et gammelt indlæg :) men jeg var der, skrev om det og lavede også en direkte udsendelse til DR om udstillingen og den var rigtig flot :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...