onsdag den 15. juli 2015

Rosenmageren...

Nu skal I møde en ægte Rosenmager. En rosentroldmand! Han hedder Per, bor et stykke fra alfarvej ved Jelling og har dedikeret en stor del af sit liv, til det at forædle sine egne roser.

Det var et fascinerende besøg hos en mand som i den grad brænder for sin sag. Ikke nok med at Per forædler nye roser, men han giver dig også muligheden for at få navngivet din egen rose. Så du behøver ikke vente på at en stor rosenforædler syntes du har gjort dig fortjent til at lægge navn til en rose, du kan finde en hos Per.

Hvem har fx forventet at finde en rose der hedder Bent!? Ikke superromantisk vel, men når du læser historien længere nede, så kan den rose ikke hedde andet.

Et kig indenfor i et af Pers drivhuse. Her summer han rundt og leger bi og krydsbestøver sine roser. For mig en temmelig indviklet proces med et virvar af skilte, men for Per virkede det som den naturligste ting i verden... hvilket det vel også er, når nu bierne har udført dette job i århundreder.Så er der drivhuset med de frøsåede roser og vi taler om rigtig, rigtig mange små frøsåede roser. Ud af disse bliver de mest interessante valgt ud og bliver afprøvet i drivhus. 

Herefter bliver de bedste stiklingeformeret og er de gode nok, bliver de afprøvet i bed i haven. De allerbedste bliver okuleret på mark og til sidst afprøvet på rosenplanteskole. En lang proces og det rene trylleri. 


Rose Olivia. Den smukkeste buskrose.


Men tilbage til Pers geniale nicheproduktion. Har du en helt særlig anledning der skal markeres, er det muligt at få en rose navngivet fuldstændig som du ønsker. Eneste betingelse er selvfølgelig at navnet ikke findes i forvejen. Du kan vælge om rosen kun skal laves til dig, eller om den fremover må sælges til andre med det valgte navn. En meget smuk ide og nogle rørende historier der ligger til grund for diverse navnevalg.
Den fineste fortælling om Rosen Bent. 


Hvilken smuk gestus af brudgommen,
slet ikke til at stå for.

Og rosen er underskøn med et væld af
knopper og blomster 
i den store busk. 
(Jeg bliver altså nødt til at finde en plads til den også...)Rosen Sara kom med hjem i kurven.
Sara er Pers datter og jeg glæder mig over, at hun nu skal pryde min have.


Der er også firmaer som har fået øjnene op for muligheden til at få sin egen rose. På Gram Slot har de fået den smukkeste rosa og duftende rose. Den kan bruges i bed, som hækplante og som klatrerose. Den kan købes hos Per og på Gram Slot. Jeg måtte have en med hjem og har allerede fortrudt at jeg ikke købte to!


Vejle Kommune har fået navngivet en lyserød skønhed, Vejle Rosen, som blev brugt til ansatte ved en bestemt begivenhed. Rosen stod fyldt med blomster og knopper og jeg bliver nødt til at vende tilbage efter et eksemplar (eller to). Også en utrolig smuk rose.Det var en herlig dag hos Rosenmageren Per, og jeg håber du vil unde dig selv et besøg og lade dig friste til et par af hans skønne roser. 
Per Eskelund Mortensen
Hvejselvej 119, Bjerlev
7300 Jelling

Mobil 28 40 32 61
Tlf 75 87 32 61

E-mail: nyrose@email.dk

16 kommentarer:

 1. Det var spændende. Måske skal vi have en Høneballerose 😉

  SvarSlet
  Svar
  1. En oplagt ide, Lisbeth. Det ville være prikken over i'et, i din fantastiske samling. :o)

   Slet
 2. Hej Jette,
  Sikke en god historie. Måske du skulle bestille en Friisrose :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den havde han faktisk allerede, måske jeg bare skulle få den købt. ;o)

   Slet
 3. Sikke en sød idé :-) Jeg sidder allerede og tænker på at få en rose opkaldt efter én jeg kender ...

  SvarSlet
 4. Hej Fru Friis.Det var da et spændend besøg hos rosenmageren..............og nogle skønne roser du fik med hjem.Troede da ikke at du kunne knibe flere planter ind i din have.
  Og en rigtig god ide hvis man skal give en ekstra gave til en.
  Og vil da lige fortelle at mølleren og hans kone er kommet ned i mit lille nye bed ved mit spejlbassin.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan heller ikke presse flere planter ind, Jette. Så nu er jeg ifærd med at finde planter der kan få nye hjem... ;o)

   Slet
 5. Herlig historie om rosenmageren og skønne billeder derfra:-)

  SvarSlet
 6. Skøn ide og historie, utroligt hvad der findes derude :-), kh Margit

  SvarSlet
 7. Sikke en dejlig og positiv beretning fra dit besøg ved Rosenmageren og en glæde at læse, hvad du har skrevet om Mia Rosen. Rosen som Per skabte til vores bryllup i 2012 og som blomstrer med et væld af blomster hvert år i vores og vores gæsters haver. Det er en helt særlig rose, som altid vil minde os om vores store dag og kærlighed. - Og så kan man jo ikke andet end at stå måbende over en rose, som blomstrer så meget hele året rundt og sidste år havde vi sågar roser i december! Per har lige optalt hele 1350 blomster og knopper samtidig på én Mia rosenbusk! Fantastisk, at roser kan være lige så gavmilde, som brudgommen ;-)
  Mia

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mia. Hvor hyggeligt at du kigger indenfor her med en kommentar. Det er så sød en fortælling og tænk at en gave i den grad kan skabe glæde så mange år frem i tiden. Jeg skal helt sikkert tilbage til Per og have et par roser mere (deriblandt Mia) ... når jeg har skabt plads! ;o)

   Slet
 8. Hvor smukt. Tænk at få navngivet sin egen rose. Og sikke mange fine af slagsen du viser her. Ham må jeg vist gøre et besøg. Kan se han ikke bor langt fra mig selv. Et skønt og dejligt indlæg.
  God dag til dig.
  Klem Lonni

  SvarSlet
 9. Hvor smukt. Tænk at få navngivet sin egen rose. Og sikke mange fine af slagsen du viser her. Ham må jeg vist gøre et besøg. Kan se han ikke bor langt fra mig selv. Et skønt og dejligt indlæg.
  God dag til dig.
  Klem Lonni

  SvarSlet
 10. Hei Jette:)
  Håper din sommer er solfylt og fin:)
  FOR et supert innlegg!
  Rosemageren...flott navn og utrolig fine roser han lager!
  Nå skal jeg sjekke siden hans..og stor takk til deg:))

  SvarSlet
 11. Det var et virkelig interessant indlæg. Tak for det, får helt lyst til at køre til Jylland for et besøg. god weekend. Kh Tina

  SvarSlet
 12. Det vil være en ære, hvis Miarosen kan få en plads i din have. Håber den også vil bringer dig mange glæder. :-) Og tak for spændende læsning her på din blog, forsæt endelig med at dele haveglæde. Mia

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...