mandag den 3. september 2012

Det var li' godt pokkers...

Igår søndag drog jeg hjemmefra kl. 10 for at tage til Høstmarked i Geografisk Have. Dem af jer som oplevede markedet Grundlovsdag kan sikkert også huske et mindre trafikkaos, som vist nok skyldes at Hjemmeværnet af uransaglige grunde ikke var mødt op for styre trafikken som vanligt.

Stor var min overraskelse da jeg denne morgen allerede nede i midtbyens største kryds oplever at blive guidet igennem af en armsvingende, armyklædt mandsperson. Dette fortsatte i alle krydsene op mod Geografisk Have hvor der også holdt politiets blå "salatfade".

"Hold da op" tænkte jeg, samtidig med jeg fornøjede mig over at havefolket endelig blev taget alvorligt. Det varede dog kun lige til det gik op for mig at al denne "stillen-an" ene og alene skyldes et motionsløb, - nå ja... hvor naiv kan man være!?

Heldigvis var der ingen trafikproblemer der hvor jeg skulle hen, men der var stadig mødt mange mennesker op til et rigtig hyggeligt Høstmarked. Her er langt fra så mange boder som til Grundlovsdag, men her er masser at blive fristet af, både planter, løg og havetilbehør. Så hvis du bor i nærheden af Kolding og ikke kom afsted, så er du altså gået glip af noget... ;o)


Lidt stemningsbilleder og nederst til venstre Åse (Lanbohaven),
som jeg endelig fik sat ansigt på.

Jeg mødte flere bloggere, Vivi & HJ (Mit Grønne Univers) og Helle (Blomsterhatten). Hyggeligt at mødes hen over planterne, kigge lidt i poserne og få en god plante- og blogsnak.

Her fangede jeg Malene (Staudefeen) og Helle (Havegalleriet),
i det splitsekund hvor der var en smule ro omkring deres boder.
Hyggeligt at hilse på jer :o) 


Og hvad købte jeg så?

Først og fremmest var jeg på jagt efter staudeclematis,
og fik to med hjem: "Fascination" samt  "Jan Fopma".
Derudover lokkede jeg også "Princess Diana" med hjem i folden.
Jeg har absolut ingen erfaring med staudeclematis, så alle kommentarer og erfaringer vil være velkomment. Kan den fx trives i en potte på terrassen?


Rene impulskøb var til gengæld en broget geranium, - UPS... uden navn,
samt "Mølleren og hans kone" som jeg overhovedet ikke kender.

"Mølleren og hans kone" er en dejligt duftende lægeplante
som skulle være fuld hårdfør.
Jeg faldt for det nedhængende og brogede løv og vil prøve at plante
den der hvor larverne åd mine nedhængende tallerkensmækkere.

Håber du får en dejlig mandag
med lidt jord under neglene... :o)
39 kommentarer:

 1. Ja ja træerne vokser da ikke ind i himlen vel... mht. at der udkommanderet hjemmeværn bare for havefolkets skyld... ;)

  Dejlige køb du har gjort dig Jette og nu kan jeg se vi har endnu en plante som er ens, nemlig den skønne staude klematis "Fascination"

  Min er plantet i jorden og klare sig ganske godt der hvor den nu er sat, om den kan klare sig i potte ved jeg ikke

  Tak for kigget - ha' en strålende dag

  SvarSlet
 2. De clematis er bare for skønne, jeg er vild med de klokkeformede. Desværre kunne jeg ikke komme, men håber at komme til Grundlovsdag næste år.

  SvarSlet
 3. Hej Fru Friis.Ærgeligt at Kolding ikke lige ligger på min vej,for det ser da bare godt ud.Sikke nogle skønne clematisser du fik i kurven.Er også på jagt efter en klokkeformet.Og den snoede pileflet er da bare dejlig.
  Rigtig god dag Jette

  SvarSlet
 4. Jeg var også en tur på høstmarkedet, men først fra 12tiden, og købte også en staudeclematis, nemlig aromatica. Jeg har efterhånden en del af dem, dog ikke de to, du har investeret i, og de er allesammen plantet ud i haven. Jeg synes ikke, de er specielt sarte, men de får nok et ret kraftigt rodsystem, så det med at plante dem i en krukke, kan vel bare komme an på en prøve. Princess Diana er vist ikke en staudeclematis, eller er den?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej Prinsessen er en almindelig clematis, som jeg vil prøve at plante sammen med en hvid sommerfuglebusk. Håber det kan forenes med nedklipningen...
   Har du mon en staudeclematis med mørkt løv, jeg kender som sædvanlig ikke navnet og kan ikke finde den nogen steder?

   Slet
  2. ja, der er jo clematis recta purpurea, som bliver en megastor staudeagtig plante. Bladene har en fantastisk mørk farve i udspring, men bliver efterhånden grønne. Blomstringen er jeg ikke så begejstret for, så jeg skærer den ned hurtigst muligt. Sådan tror jeg også, Lisbeth på Samsø har det.

   Slet
  3. Tak for svar... så har jeg måske set den hos Lisbeth uden jeg vidste hvad det var jeg så... :o)

   Slet
 5. Hej Jette

  Øv så dig da slet ikke... Fik kún snakket med Marlene (Staudefeen) men hun render jo heller ikke sådan rundt, som os andre ;))

  Skægt. Jeg faldt også for Mølleren og Hans kone. Er ret vild med sådan nogle hængeplanter.. :)
  Ellers røg der lidt dagliljer og nogle pinseløg i posen. Og Hans fra Hosta Danmark gade ikke slæbe en mørbladet fliget hyld med hjem, så den fik vi for kr 50. Lars bestilte også en prydrabarber hos ham til senere afhentning. Så er der jo også en lejlighed til at se deres helt fantastiske have igen ;))

  KH Lena

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, det er en herlig have :o) Ærgeligt vi ikke lige fik hilst...

   Slet
 6. Det ser ud til at ha' været en dejlig dag i Kolding :-)
  Lækre indkøb!

  SvarSlet
 7. Skønne planter du har købt, og jeg er stadig misundelig, hvor ville jeg gerne have været der. Men positivt set sparede jeg en masse penge. Der er et par plantemarkeder mere de næste weekender, så jeg håber at komme af sted til et af dem, inden pengene får mos på :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt der kommer flere plantemarkeder, men næste år... altså Lisbeth... der kommer du!!! :o)

   Slet
 8. Kære fru Fniis

  Har du mon fået noget så ujysk som storhedsvanvid? Naturligvis var det ikke havefolket, der skulle dirigeres for.

  Mht. til dine skønne klematis har jeg skam lidt erfaring. Ikke meget - men lidt har vel også ret. Jeg købte i det meget tidlige forår en staudeklematis - integrafolia roseum - som jeg satte i en halvstor krukke med nogle stedmoderblomster og et stativ, for det er jo ikke sådan en rigtig kravlenisse. Det var kun en lille pjusket pind, da jeg købte den. Den har blomstret fra juni og til nu. Blomsterne er ved at være lidt små og forkølede, men jeg skal love for, at den har været god. Masser af blomster og ikke for stor. Princess Diana købte og plantede jeg i sensommeren sidste år. Den har kun haft et par blomster i år, hvilket er skuffende. Måske jeg skal befri den lidt for alle de planter, som har taget den til fange.

  Konklusion. Sæt du bare dine klematis i et par krukker.

  SvarSlet
 9. *IntegrIfolia

  Tror forresten at jeg burde få karantæne for plantemarkeder. Jeg er løbet tør for plads!

  SvarSlet
 10. hm hm, jeg troede lige at jeg kunne lære noget om staudeklematis af dig, jeg er også nybegynder udi disse.... nå nu har jeg haft mine i en månedstid, og de er ikke gået ud endnu, så de er nok ikke så vanskelige :)

  SvarSlet
  Svar
  1. he-he... lyder ganske fornuftigt!! ;o)

   Slet
 11. Spændende indkøb. Og din Geranier er et rent kup. Geranium phaeum 'Margaret Wilson' :O)

  SvarSlet
 12. Ha ha, vi studsede også noget over de grønklædte folk på snart alle gadehjørner - men det var så åbenbart ikke til ære for os. Helt fint - vi fandt selv plads, endda med trailer!!!
  Øv, jeg så dig ikke, eller de andre, "kun" Malene Staudefe. ( pst - hvis den ellers breder sig så fint som de andre, kan jeg da lave en bette aflægger.. )
  Held og lykke med staudeklematis, dem kender jeg heller ikke. Men de er flotte!!

  SvarSlet
 13. hej fru friis, dejlig blog med en masse skønne indlæg.
  jeg nåede ikke til kolding , øv havde fuldstændig glemt datoen.Jeg var der sidste år for første gang , og syntes det var helt vildt godt.jeg var ikke klar over at der fandtes staude klematis ! det er noget farligt noget, med alt den viden her i blog land, (hmm måske mest for penge pungen ),for det ender jo oftest med et nyt køb til haven..:0)
  Diana

  SvarSlet
 14. Hej fru Friis
  Det ser ud til at ha' været et rigtig hyggeligt marked i Kolding, og du har godt nok fået hjembragt nogle dejlige planter.
  Det er da super at arrangere motionsløb og havemarked samtidig, den armyklædte mandsperson og co. kan vel godt klare både at lave armsving til højre og venstre !
  God aften.
  Have hilsen
  Anita

  SvarSlet
 15. Smukke planter du fik med hjem.
  Du fik da også taget gode billeder, men hvor blev billedet af krukken med de smukke blomster af. Kom det slet ikke i kameraet.. griner.
  Hyggeligt at hilse på dig.
  Ha` en dejlig aften.

  SvarSlet
 16. Kære Fru Friis,

  sikke en spændende sag, du impulskøbte til markedet. Den "Møllerens og hans kone" er da en rigtig smuk plante.

  Desværre blev det heller ikke i denne ombæring, at vi nåede til Kolding. Men det er også rart at have noget godt til gode. Jeg er rigtig ked at at jeg først iaften har haft tid til, at sende en tak til søde dig og til alle dine skønne kommentatorer i forbindelse med dit forrige indlæg om besøget å æ ø. Til jer, der har været så søde at lægge en kommentar, smut venligst lige forbi forrige indlæg igen engang.

  Det glade efterårsvanvid er startet i haven så nu er det meget småt med haveblogtid. Den tid vil altså bare slet ikke slå til, når der er alle mulige og umulige gøremål og ting, der kræver ens totale fokus hele tiden.

  Skønne clematis du har fået op under neglene. De klokkeformede er helt uimodståelige.

  Uha uha, de rabarberklokker fra Havegalleriet frister og drager, gør de.

  Godnatogsovnurigtiggodt sammen med din frøprins

  SvarSlet
 17. Hæ hæ - Margaret Wilson har jeg lige købt hos Susanne Irming/Susannes Blomster Cafe
  og mølleren og hans kone bor også her på parcellen. Det var dog sjovt, som vi falder for de samme planter.
  Iøvrigt kunne jeg godt bruge din adresse til lidt forsendelse til dig min e-mail er: bente@benjo.dk

  SvarSlet
 18. Kære Fru Friis,

  vi fik jo slet ikke snakket, men der var godt nok også travlt de første 3-4 timer. Havde håbet på lige at veksle et par ord med dig ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Du var sandelig også svær at komme ind til, men det vigtigste er vel at der er kunder i butikken. Jeg håber på at dukke op til jeres havedag i week-enden, glæder mig til at se hvad I har gang i der... :o)

   Slet
  2. Ja, kunder i butikken er altid dejligt ;-) Mange klagede dog over salget, og det blev ikke bedre, da det begyndte at småregne ud på eftermiddagen.

   Det ville da være dejligt, hvis du kiggede forbi på søndag :-)

   Kh. Marlene (Staudefeen - er lige logget ind på min anden konto).

   Slet
 19. Som du dog kommer rundt, men det er dig selvfølgelig velundt ;-) Ville gerne have været til Kolding, der er jo heller ikke så langt her fra Vorbasse, men det er som om tiden bare løber afsted uden jeg helt kan følge med...
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susanne. Jeg er blot kommet til et sted i mit arbejdsliv hvor der er tid, rum og plads til at lege havetosse med indlagte haveture. Når manden så også gerne vil med, går det hele op i en højere enhed. At I andre så bliver "tvunget" med på turene, det regner jeg med I selv sorterer i... ;o) Og jeg har flere haveture-indlæg på venteliste, så jeg håber ikke jeg driver rovdrift på jeres tålmodighed :o)
   At tiden løber for hurtigt, kender vi vist alle. Det er også en kunst at kunne sige nej, når det hele bliver for broget, ikke sandt? Håber at møde dig ude i havelivet til et andet plantemarked :o)

   Slet
 20. Jeg har ikke været til det havemarked siden sidst, hvor mit blodtryk røg helt op p.g.a. hjemmeværnets forgæves forsøg på at styre hele Danmark. Så jeg skulle have vidst, at de ikke var der for at hundse rundt med havefolkene ;)

  Mølleren og hans kone skal jeg da lige have googlet, for hvor er den fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Op på hesten igen... det er det bedste for blodtrykket! ;o)

   Slet
 21. Skønt indlæg fra Kolding :) Der er bestemt meget at komme efter på sensommerens plantemarked. Jeg har kun en enkelt staude clematis og den er plantet i jorden. De klokkeformede clematis er bare smukke, - Princess Diana står bestemt også på min ønskeliste.

  Dejligt at få hilst på endnu flere havefolk :)

  SvarSlet
 22. Hej Fru Fiis.
  Du har altid sådan en skøn humor.
  Jeg ærger mig også over, at jeg ikke kan være to steder på én gang, for jeg ville også rigtig gerne ha' været til Kolding. Princess Diana plantede jeg i foråret, for den er bare så sød. Den lader til at være lidt sart, eller i hvert fald en langsom starter. De to staudeklematis ser intet mindre end fantastiske ud. Dem kan jeg godt forstå du faldt for. Jeg har heller ingen erfaring på det punkt, endnu. Hvorfor er "mølleren og hans kone" dog ikke en almindelig kendt plante? Den fortjener helt klart mere opmærksomhed end den får.

  SvarSlet
 23. HALLO HALLO du havde ønsket en broget kaprifolie, jeg mener den er klar til afsendelse nu!
  Min e-mail står længere oppe. Jeg har dit kort fra da jeg modtog vidunderblomsten, men ingen afsender!! Hmpf...Sååå

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen kære Bente, jeg er jo en moden kvinde med visse udfald af tankevirksomheden, så du må bærer over...!!! Jeg glæder mig :o)

   Slet
  2. - og du har fået min mail, ikke sandt??

   Slet
 24. Nej det har jeg ikke...den jeg har, er på blogspotten og der står noreply...hvilken så vil sige, at jeg ikke kan svare dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Bente, nu har skrevet igen på denne mail: bente@benjo.dk

   Slet
  2. H U R R A og så det korte HU det lykkedes at få din adr. sendt!!
   Haveknus havde nær skrevet knubs

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...