onsdag den 5. september 2012

Jeg sætter min hat...

- som jeg vil!Eller gør jeg nu også det...???

Jeg har lige læst en artikel i "Haven" om den nyeste havetrend. Iflg. septembernummeret er ORANGE den nye hitfarve. Og jeg citerer direkte fra bladet:

"Giv det romantiske bed i pastelfarver mere liv med små pift af orange. En lille gruppe orange blomster i bedet lyser op og tiltrækker opmærksomheden, og et veldoseret splash af farve på rette sted kan faktisk have en langt smukkere effekt end et helt bed med orange planter, som godt kan blive lidt for temperamentsfuld til vores blide nordiske havestil."

"Jamen det er da fint" kunne jeg vælge at tænke, men af en eller anden grund bliver jeg altså lidt provokeret af ordet "trend" i forbindelse med have. Hvorfor stritter de to ord mod hinanden?

Skal vi nu allesammen ud og købe Solbrud og Ildvortemælk og plante i de lyserøde tone-i-tone bede? Er vi bare en flok får som lader os trække rundt af en overordnet stemme, der fortæller hvad vej vi skal gå i vores have?Men hvordan hænger det så sammen med at de haver jeg bliver mest tiltrukket af, er gamle haver hvor ejerne har arbejdet og udviklet i årevis. Haver som er startet længe inden ordet "trend" blev opfundet og havemode  ikke eksisterede. Haver som er under stadig udvikling og som emmer af stemning og personlighed, og som indeholder masser af  skønne farver, - også orange.


 • Er havemode og tendenser noget der er forbeholdt de haveejere som er igang med nye bede?
 • Laver du om på dine bede fordi der står i "Haven" (eller andre steder) at fx orange er et hit?


Selv om jeg ikke bryder mig om ordet "havetrend" så følger jeg selvfølgelig også med i tidens tendenser i en eller anden grad... bevidst eller ubevidst. Men altså... jeg forstår stadig ikke helt det der med havemode... håber I kan gøre det lidt klarere for mig.

Til slut et lille orange smil, 
fordi haven er så fyldt med muligheder og drømme,
uanset om vi følger trenden eller ej ...

(PS. De orange planter i indlægget er selvfølgelig fra min egen have ;o)

27 kommentarer:

 1. Hi,hi..gøyal han der:))...trend i hagen...tja jeg vet ikke..planter det jeg liker å se på jeg..så får det være som det vil..trend eller ei:))

  SvarSlet
 2. Tror ikke jeg er så påvirket af trenden, min havedrøm er ikke rigtig på mode og mit plantevalg som oftest heller ikke. Men når det er sagt så bliver vi jo alle påvirket bare lidt måske af Hr. CD og jeg har aldrig set fx. så mange kæmpeverbena rundt omkring som nu, eller violfrøstjerne...Måske ikke så tosset endda. Men blot forbi Haven skriver Orange.... nå ja der er jo andre artikler jeg læser mere. Ellers køber udenlandske magasiner da de nok passer mere ind i mine ønsker.
  Henrik

  SvarSlet
 3. Vel talt fru Friis, du har fuldstændig ret, jeg gider heller ikke lave det hele om, fordi det er et trend. Hvad med et dansk ord for det. Nå men tilfældigvis har jeg lidt orange i mine bede hist og pist, men mest fordi jeg er blevet smittet af Hanne :o) og så fordi jeg i forvejen for flere år siden købte orange roser.
  Godt du tog emnet op, vi må høre, hvad andre siger.

  SvarSlet
 4. Jeg har det også lidt svært med de havetrend, men vi lader os nok påvirke i en eller anden forstand, om vi vil det eller ej. Det er jo de planter der er på mode, som vi løber ind i, i diverse havecentre.

  Havetrends er vel i bund og grund ikke til for de virkelig haveinteresserede. Jeg tror de selv finder deres egen stil, om den så er grøn, lyserød eller orange.
  Der er dog mange der ikke ved ret meget om haver og planter, ofte er det vel dem, der køber det der er på mode til haven, ligesom vi på andre områder kan vælge at følge en trend.

  Jeg tænker ikke mode, når jeg laver have til mig selv, men ser på, hvad jeg kan li, og går så på jagt efter de planter jeg gerne vil ha, også selv om det ikke altid er dem der er på mode lige her og nu. Alligevel lader jeg mig inspirere af nogle trend, nogle er jeg vild med og andre bryder jeg mig bestemt ikke om.
  Kan faktisk godt li orange og gule blomster, og har for længe siden bestemt, at jeg vil have et større område i haven med planter i de farver. Nu læser jeg så at orange er blevet in, det er de gule vist ikke endnu, men de skal være i min have alligevel :-)

  SvarSlet
 5. Altså jeg kan overhovedet ikke finde ud af, hvad der er MODERNE. Men jeg er ved at finde ud af, hvad jeg selv kan lide. OG jeg kan IKKE lide gennemtrængende KNald- og lige PÅ-orange. Som i Appelsin (som jeg altså også har et træ af).

  Men jeg kan godt lide når det toner sig ud i pink, gul, rødlig og bordeaux. Ikke desiderede brændt farver. Mere a la. .... la... laaaaaaaa øhmmmm. MEXICO.

  Og UD ryger de almindelige tagetes. Ind ryger Citrustagetesne.
  Ind også med Montebretia og forskellige roser (B.a. Lady Emma Hammilton og Augusta Louise samt (jo) "vores" Jubille Celebration.).

  Jeg synes fersken og dyb orange (gerne også over i det bordeaux-orangerøde) sammen med Pink og rosa er STORARTET!

  Så trend eller ej. Min smag bliver tydeligere og tydeligere med alderen (og her tæller jeg i have-gal-år).

  SvarSlet
 6. Ja, man kan godt blive provokeret og tænke "at det vil jeg ikke være under pres af" og blive påduttet en bestemt idé eller farve, men er sagen alligevel ikke at vi bliver påvirket fra mange sider? Fra hinanden, fra Mr. Dalby, fra udvalget i planteskolerne. Jeg har lagt mærke til flere der for nyligt har skrevet om at de har ændret smag mht. bestemte planter eller farver. Det bliver vel bare alt for synligt når et fagblad ligefrem kalder det en trend.

  Selv synes jeg at et lille bitte splash orange kan være fint, men her i haven er det mest i form af roserne Lady Emma Hamilton og Westerland samt nogle selvsåede morgenfruer og så selvfølgelig mine orange liljer, der "splasher" op ad de pink og mørkepinke floks.

  I øvrigt synes jeg ikke at man skal ligge under for bestemte ideer, medmindre man selv er helt forelsket i dem.

  Ulla

  SvarSlet
 7. Jeg holder mig på god afstand af havemagasiner, lader mig inspirere af andre haver samt naturen og sætter min hat, som jeg vil ;) Hvem ved, måske er HAVEN blev inspireret af de orange blomster, jeg har haft i min have i flere år LOL

  Mode er til for sælgernes skyld...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 8. Hej Jette, jeg bryder mig nu hellere ikke om ordet trend, og dog så render jeg tit ind i at de planter som jeg falder for pludselig er trende, det er sket sådan både med geraniaer, solhatte og lidt daglijer, men kan så siges at når det sker så bliver udvalget jo automatiske større fordi der jo er flere om budet.Men jeg farer ikke fluks ud og køber orange eller lign. bare fordi have´bladet skriver trend( har dem i forvejen) men tit for vi jo øjnene op for planter vi ikke kender ,den vej.
  Hilsen Helle som ikke er moderne hverken på den ene eller den anden måde.:O)

  SvarSlet
 9. Kære Fru Friis.
  Tak for et godt og tankevækkende indlæg. Man kan lade sig inspirere og lade sig friste, prøve det nye af, måske blive glad for det, eller ikke finde det ´godt i orden´. Haven, føler jeg, er en personlig afspejling af én selv. Bryder mig ikke om at blive ´dirigeret´ af dit eller dat, men af hvad hjertet og forstanden fortæller én. Smag og behag ER og bliver forskellig og hurra for dét. Det individuelle gør en have endnu mere spændende. Og der burde være plads til alle stilarter i vort lille land, trend eller ej.
  Størstedelen af min have består af stedsegrønne planter, og de er bestemt ikke ´trendy´ i øjeblikket, men jeg kunne ikke drømme om at lave om på dét. (Elsker nemlig ´det grønne look´ efterår og vinter ... Sådan ser min hat ud ;o)
  Rigtig god dag til dig. Kh, Iris.

  SvarSlet
 10. Hei! Jeg blir faktisk inspirert en del av trend...men noen trender som f.eks shabby-chick er ikke noe for meg. Jeg blir litt trett av de "gamle" romantiske sammenplantinger og syns det er interessant å se bilder fra "trendy" hager med nye sammenplantinger, utradisjonelle farger og ideer. Det viktigste er likevel det gode designet.

  SvarSlet
 11. Fordi en ting bliver beskrevet som trendy et sted, får det ikke mig til at købe det - faktisk er jeg lidt anti og på tværs hvad det angår. Men nok mest med tøjmode! Når det er haven... jamen jeg har da en ide´for, hvor vi skal hen, og her er også afsat plads til et helt orange haverum. Så trend eller ej, jeg har orange, og får mere af den. Men i et pastelbed ville jeg altså ikke sætte en orange! Derimod kunne det være over-fedt at lege med mørk pink og stærk orange i et Kenzo-bed. Jeg har dog holdt mig til at gøre det med tulipanerne i pergolaen - om foråret synes jeg de stærke farver kommer bedst til deres ret.

  - tilgengæld synes jeg deres regnvands-fokus er en rigtig god ide´, og jeg kan tage mig selv i at ærgre mig over vi ikke har en kloak, vi kan skåne for regnvand ;-) - men det er en anden snak.

  SvarSlet
 12. Vi vil vel allesammen gerne udvise orginalitet og være lidt specielle, men jeg tror, at hvis man trykker mig lidt på næsen, så bliver jeg nødt til at indrømme, at jeg tror at der er "mode" eller trend inden for havebrug, præcis som der er ved alt mulig andet - og pyt med det - bare vi glæder os i vore haver. Jeg har altid haft én violfrøstjerne i haven (et arvestykke fra mors kolonihave) - men det er da inspirationen "moden" fra CD og bloglæsning, der gør at jeg nu har 10 og stadig ønsker mig flere :) :)

  SvarSlet
 13. Jeg tror, man stikker sig selv blår i øjnene, hvis man hævder, at man ikke følger tidens trend mere eller mindre. F.eks. er det utroligt, hvor mange forårshaver der fremviser CD løgblandinger i smagfulde tone-i-tone sammensætninger og har store problemer med de store gule og røde tulipaner, som er så venlige at komme i haven år efter år, men desværre ikke passer ind i den valgte farveholdning. Om 10 år tror jeg også, at man vil kigge på havebilleder fra 2012 og bemærke, at der er utroligt meget sortmalet træværk. ja, og sådan kunne jeg blive ved. Personligt har jeg altid været glad for orange blomster i alle mulige afskygninger og bliver faktisk irriteret over, at de nu er blevet en trend, for jeg vil jo som jer andre gerne tro, at jeg er original og selv bestemmer, hvordan jeg indretter min have. Jeg håber dog ikke, at jeg ligefrem går ud og graver dem op, på samme måde som jeg undgår at handle planter i et velkendt varehus.

  SvarSlet
 14. Jeg laver nok ikke om på noget hvis det skal være orange - ha,ha,ha - dog har ildvortemælk og morgenfruer altid boet her og Rudbeckia røg ud for nogle år siden fordi jeg blev så træt af den. Men jeg bliver da inspireret af tidens trend og ønskede mig voldsomt lysegule- og mørkløvede fra første gang jeg læste i CD's bog "Den levende have" omkring 2006.
  Der hvor jeg bliver lidt provokeret er når medierne prøver at fortælle os at havedyrkning er HELT nyt - f.eks. så jeg et indslag i TV om at det nu var moderne at dyrke sine egne krydderurter på altanerne i byen - come on - det var vi også nogle der gjorde da vi var yngre og boede i byen og det er vel meget naturligt, hvis man kan lide friske krydderurter. Og snakken om Guerilla gardening... Christiania er et eksempel på det fra "ældre" tid.
  Og så vil jeg lige tilføje, at selvom orange ikke er min store favorit med mindre det er efterår -så er dine billeder altså skønne:-)

  SvarSlet
 15. Hej Fru Friis.Ja! jeg sætter også min hat som jeg vil.Jeg synes at jeg har min egen stil,men lader mig da også inspirere af især jer andre havebloggere.Hver have har sit
  eget særpræg.Men jeg er da ved at anlægge et nyt bed med gule-hvide og lidt orange farver.Det er allesammen blomster
  jeg har rundt omkring i haven.Men spændende indlæg fra din side.Knus Jette-der skal pakke til Jyllandsturen i morgen.

  SvarSlet
 16. Hvad enten det hedder trend, mode eller noget helt syttende, tror jeg, at vi bliver påvirker af det, hvad enten vi vil eller ej. Vi bliver også påvirket af at blogge, at se fjernsyn, læse i blade eller aviser, kigge over hækken og på besøg i store og små haver.
  Jeg kan nu godt lide den orange farve på denne årstid. Det er en høstfarve, som jeg bliver glad af. I april og maj skal jeg til gengæld have den i meget små doser ligesom skriggul ;-)

  SvarSlet
 17. Allerførst tak for dit gode indlæg og dinne smukke billeder.
  Jeg sætter nok min hat som jeg vil.
  Jeg fælger overhovedet slet ikke den moderne stil med evt. at lave gule, røde orange, blå eller hvide bede. Mine planter bliver bare plantet, hvor der er en ledig plads. Høj eller lav. Hvorfor skal alt være så stilfuldt.. Jeg spørger bare....
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
 18. Jeg er med på det med hatten, og vil absolut ikke lade mig påvirke af, at der nu skal være orange klatter hist og pist. Jeg har haft orange gardiner, puder, skåle ja you name I've had it.... så orange er bandlyst hos mig. Brændt okker er en anden snak. Men den der S K R I G orange er forment adgang i min have trend eller ej.
  Orange som i når træerne skifter farve er jo en helt anden ting. Den farve elsker jeg.

  SvarSlet
 19. Hej Fru Friis
  Super debat du her har skudt igang, jeg blev faktisk også lidt provokeret af artiklen i Haven. Det første jeg tænkte da jeg havde læst den var: det bliver ikke her hos mig! men så filosoferede jeg lidt videre over, hvem det egentlig er der bestemmer om det bliver en trend eller ej, og det mener jeg i sidste ende vi forbrugere gør. Så derfor er jeg spændt på at se udviklingen og størrelsen af denne trend, går vi med på den eller ej og hvem går evt. forrest(som CD gjorde med tone i tone) og dermed får påvirket os andre til, at gå med på bølgen. Om vi vil det eller ej, lader vi os påvirke af hinanden, trendsettere, producenter ol, og selv om der ingen orange bede bliver her hos mig, skal jeg da ikke kunne afvise, at jeg også bliver påvirket af det større udbud en "trend/salgsfremstød" alt andet lige må medfører, at jeg pludselig får listet noget ind som jeg aldrig havde troet muligt her.
  Vi får se.
  God weekend.
  Have hilsen
  Anita

  SvarSlet
 20. Tja orange og især varm dyb orange og varm dyb gul er farver jeg har været vild med hele mit liv - og jeg har både roser, kaprifolie og stauder der har gule og orange blomster i min have. Så nu kommer jeg med på moden, om jeg vil det eller ej ;)

  For mig er det lidt fjollet at snakke om have mode, men jeg er nok også en af dem der sætter min hat som jeg vil og har en staudehøj med pink/blå/hvid lige ved siden af mit runde rosenbed med gul / orange farvetoner... Jeg er lige glad med om alt passer i farvetoner i min egen have, bare jeg selv synes om det og kan lide det der er.

  Men havemode eller ej så bliver vi påvirket og vi handler efter hvad vi tilbydes i div. plantecentre... og på forunderlig vis for de lokket os til at synes om de nye farver der bliver fremdrevet - sådan er det jo nok uanset om vi vil være ved det eller ej...

  kan I alle have en skøn haveweekend

  Haveknus fra Annette

  SvarSlet
 21. Nu sidder jeg i den anden ende og bliver også engang imellem spurgt, hvad trenden bliver for næste år. Her fortæller jeg blot, hvor jeg kan mærke, at folk trækker hen - altså jer som kunder og sammenkæder det med, hvad jeg selv oplever som et nyt pift. Vi er altså mange om at skabe denne trend. Der kan ikke sidde nogen mand/kvinde og diktere, hvad folk skal have i deres haver. Men der kan godt sidde nogen og uddele inspiration ligesom Dalby f.eks. gør, når han viser sine smukke bede.

  Jeg tror også på orange. Mest den friske appelsinfarvede. Flot i bede med forskellige orange blomster, som har forskellig form og højde. Fræk i bede med komplementærfarver eller blot som små glade indslag hist og pist. Og hvis frøhandlerne og planteskolerne trækker denne farve frem næste år, så er det næsten en naturlov, at man som kunde inspireres og forelsker sig i den. Sådan er det jo også indenfor tøj branchen. Når man har set et par underlige bukser tilstrækkeligt længe, begynder man ofte at se det smarte i dem.

  Men Fru Friis følg nu min stemme :) og kig ind på min blog, for du har vundet for 500,. blomsterløg, som du hellere må begynde at få udvalgt. Nogle er nemlig allerede ved at være enten udsolgte eller i bund. Stort tillykke.

  SvarSlet
 22. Nøøøøøje, dit heldige løg, Fru Friis - Tillykke!!

  Hjerteligst (hvis du ikke ved, hvad og hvor, så bestil Tulipan 'Queen og night' for alle pengene og send dem til min have ;)))))

  SvarSlet
 23. Tillykke Fru Friis - løg for alle pengene, nøj....

  (PS. der er jo også smukke orange tulipaner...)

  SvarSlet
 24. Kære fru Friis.
  Stort tillykke med den fine ´Give away´.
  Er spændt på hvilke løg du vælger ;o)
  Bedste hilsner, Iris.

  SvarSlet
 25. Da vi jo hovedsaglig har arveplanter er det andre tiders trend, der hersker her i haven - og helt uforskyldt :-). Nej, jeg går heller ikke bevidst efter en trendy have, men ind i mellem bliver jeg da påvirket efter et vist bombardement. Det er vel noget med at have set det så mange gange, at man lige pludselig køber det. Hvilket jo i og for sig er en interessant mekanisme. ......

  God weekend
  Birgitte

  SvarSlet
 26. Kære Fru Friis,

  stort tillykkeknus med den flotte gevinst hos Frøskuffen. Uha uha, der bliver gransket løg, studeret farver og former, tænkt, fantaseret,planlagt etc så jeg kan høre de friisiske hjernecellers arbejdsknirkelyde helt herop:o)
  Er ligesom de andre spændt på, hvilke løg du lægger din heldige hånd på:o)

  Hav en dejlig weekend....helst en grøn en af slagsen.

  Knus

  SvarSlet
 27. Kære alle. Jeg har været lidt flyvsk de sidste dage og har derfor ikke fået svaret på jeres skønne kommentarer, men hver og en er læst med stor fornøjelse. Konklusionen må være at jeg ikke er alene om at tro at jeg sætter min hat som jeg vil, - men at vi bliver påvirket fra alle sider og det er helt okay. Vi kan jo heldigvis sige til og fra hvor det passer os hver især. Tak for jeres svar :o)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...