onsdag den 23. februar 2011

Det slynger sig...

Jeg elsker slyngplanter! Der er noget frodigt og livskraftigt over planter der snor og strækker sig flere meter på en sæson og samtidig også har kræfter til at sætte et væld af blomster af til os.

I min have forsøger jeg mig med flere clematis og nogle slyngroser, desværre endnu ikke med den frodighed som jeg håber og ønsker mig.  To roser og to clematis blev plantet sidste sommer og skal derfor rigtig igang denne sommer. Andre clematis har jeg flyttet lidt rundt på og dermed sat dem noget tilbage, men igen håber jeg stadig på det helt store blomsterflor. Måske jeg også bliver nødt til at sætte mig lidt mere ind i bekæringens kunst på clematis, men der er jo heldigvis andre havebloggere samt litteratur nok at ty til, hvis jeg skulle kede mig! Jeg håber sandelig at jeg denne sæson kan fremvise fotos af ovennævnte...

I drivhuset forsøger jeg mig også frem, mest med sommerblomster men også med en rose. Da jeg besøgte Anne Just' have, faldt jeg for rosen "Alcymist" som Claus Dalby også skamroser, så den måtte jeg da eje og nu står den og venter på varmere tider til den kommende sæson, - spændende bliver det.

Hos Anne Just købte jeg også frø til en Skønranke eller Eccremocarpus
(- bemærk hvordan jeg slynger om mig med danske og latinske navne, hvilket alene skyldes at jeg fik det skrevet ned og endnu ikke har smidt lappen væk...). Det bliver interessant at se hvordan den arter sig.

Dette foto er lånt  fra "Bjarnes planter"

Sidste sommers slyngplanteforsøg var Rosenslynge og jeg fik da også nogle små planter, men de nåede aldrig at blive til noget stort i deres korte karriere. Heldigvis faldt jeg over et par Rosenslynge-fangarme på planteskolen og hjem i drivhuset kom den, til stor fornøjelse i Sæson 2, en rigtig dejlig plante.

 Lathyrus og Pragtsnerle skal der selvfølgelig også være plads til både i drivhuset og i haven, dem går man bare ikke fejl af.

Den bliver jeg bare aldrig træt af...


- her i selskab med hvid lathyrus (- og Ikea's tørklædeholder...;o)

En pink variant kom der også.

Susanne - I ved... hende med det sorte øje - kiggede også forbi i en sæson, også et frodigt og udmærket bekendtskab!


Nu bliver det så snart tid for Klokkeranker! To sæsoner har jeg prøvet uden held og jeg orker egentlig ikke snakke mere om den, men da nu Claus Dalby har lovet at føre hans trofaste læserskare igennem et begynderkursus for klokkefår, bliver jeg jo nødt til at forsøge igen. Lur mig om ikke I kommer til at høre mere om det...

Til sidst lige et foto af hvad jeg mener er min New Dawn rose. Plantet da vi købte huset for 30 år siden og den har blomstret trofast siden,  indtil jeg fik den tanke at der ikke var plads til den, fordi jeg skulle lave højbed ved siden af det nye drivhus! Rosen havde dog det stærkeste rodnet og istedet for at bøvle mere med opgravning, lavede vi et rionet til den og så måtte det briste eller bære efter min skamfering (sorry - sorry - sorry!!!) Og hvad skete der.... tjaaeee... naturen er forunderlig!

Den blomstrer og blomstrer og ALDRIG mere vil jeg overveje at gøre den ondt!

 
Stor hilsen
 til alle jer dejlige slyngplanter ude i blogland
fra fru friis ;o)

20 kommentarer:

 1. Hvor ser det dejligt ud, med alle dine slyngplanter :-))

  Pragtsnerle, Susanne og Lathyrus er der indkøbt frø til. Havde tænkt mig snerlen skulle være i drivhuset, og kan se på et af dine billeder, at det udemærket kan lade sig gøre.

  Rosenslyngen ser spændende ud, den har jeg ikke tidligere stiftet bekendtskab med.

  SvarSlet
 2. Skønne pragtsnerler. jeg kan godt se, at et drivhus er ideelt til klatreplanter. New Dawn er og trofast rose hos mig. Jeg har netop sået rosenslynger, og skal også i gang med klokkerankerne, når frøene kommer en af dagene.

  SvarSlet
 3. Sikke dejlige billeder af dit skønne skønne drivhus Jette.

  Jeg bliver så fristet af dine erfaringer med at så slyngende vækster at jeg selv vil i gang med det i år.

  Din rosenslynge er da bare fantastisk som den blomstre, dufter den ikke også, dejligt eller er det en anden en jeg tænker på mon?

  Ja også New Dawn hun er altså ikke sådan at tage livet af :) hun har sikkert bare haft godt af at blive fornyet lidt... det tyder da på det så flot som hun er (ja jeg kalder jo roserne for hun, de små primadonnaer skal jo forkæles efter alle kunstens regler ;) )

  Jeg skal vidst have bestilt nogle frø så også jeg kan komme i gang.

  SvarSlet
 4. Som dig elsker jeg også slyngplanter og især de småblomstrede lidt vilde Clematis er favoritter. Der er en skøn stemning i dit drivhus, med alle de klatrende og dit Latinske sprog er imponerende - dejligt at vi forstår hinanden:))))) Det er kun de udenforstående der måske synes vi er nogle Erasmus Montanus'er! hyg dig;)

  SvarSlet
 5. Skønne skønne slyngplanter du viser og smart med den tørklædeholder-blomsterkravler-ting :-)
  Kh Lone

  SvarSlet
 6. Du må have gode forhold til dine sarte planter.
  Den vertikale have er et must, men jeg har ikke rigtig held med pragtsnerler, de bliver revet fra hinanden i min have af vinden, det forhindre mig dog ikke i at så dem trofast hvert år i håbet om at denne gang overlever de. Vores hække er endnu ikke høje 1m ca. da kvarteret er nybygget. Tålmodighed siger jeg til mig selv. Det bliver spændende at følge jeres klokkeranke projekter rundt om i blog verden...Nå ja gå væk vinter.
  Henrik

  SvarSlet
 7. Jeg elsker også slyngplanter men synes egentlig, at det er svært at få plads til dem.

  Det var en sjov ide med den tørklædeholder fra Ikea - måske man skulle snuppe sig selv i nakkeskindet og køre derud under påskud af at skulle have en god portion kødboller.

  Du har mange blomster i drivhuset, kan jeg se. Mit bruges næsten udelukkende til grøntsager, men det vil jeg prøve at få lavet lidt om på.

  SvarSlet
 8. Hov forresten. Jeg fik et nyhedsbrev i dag med Clematis beskæring, så her får du lige linket: http://www.haven.dk/hwarticles.asp?x=&detail=23565
  Håber, at du kan bruge det, for en Clematis uden blomster bliver nu alligevel for kedelig.

  SvarSlet
 9. Skønne slyngplanter. Jeg har ikke gjort så meget i dem udover clematis, men dem har jeg jo heller ikke så mange af ;-D

  Men kære Fru Friis, pas nu på ikke at forsvinde helt i de omslyngende herligheder :-o Miss Piggy farven skulle jo nødig forsvinde hæ hæ hæ hæ hæ.

  Kh - K

  SvarSlet
 10. Det bliver spændende at se om I alle kommer lykkeligt ud af Claus Dalbys klokkeranke-lektion, jeg tror på det :-)

  SvarSlet
 11. Kære fru Friis - Hvor er det skønne slyngplanter. Jeg er som du vild med dem, synes de giver et frodigt præg over haven. Ang. Klokkerankerne, så har jeg sået dem for første gang i år. De vælter op ad jorden....men måske fordi jeg har lagt dem på siden, lige i jordoverfladen - så er der mindre flade at skulle kæmpe mod(tænkte jeg) :)

  SvarSlet
 12. Skønne skønne slyngplanter - vil også gerne have slyngplnater men de slynger ikke så meget her hos mig..selv ærteblomsterne mislykkedes ;( men vil følge dig og dine slyngplanter måske jeg kan se hva der går galt for mig..
  God weekend herfra

  SvarSlet
 13. Aaaaaj hvor skønt. Jeg elsker også slyngplanter!
  Jeg har indtil nu undgået at plante dem op af mit lille tehus, således at jeg kunne komme til at vedligeholde huset. Men alle de fortryllende billeder jeg ser af små havehuse, som får mig til at falde i svime (hehe de udtryk får mig til at lyde, som om jeg er 85), er ALLE pakkede ind i dejlige slyngplanter :-))

  SvarSlet
 14. Tak for alle jeres søde svar, det er så hyggeligt at komme ind og læse :o)

  Anette, jeg mindes ikke at Rosenslynge dufter...

  Nette, jeg har da helt klart tippet dig til den rigtige side af 80... (sorry - det er bare pjat!! ;o) Men til den alvorlige del: Hvis du laver et "klatrestativ" der kan vippes ud, så kan du jo sagtens plante slyngplanter og komme til at vedligeholde huset, og så længe det kun er sommerblomster kan du nå at male inden de kommer igang med at kravle. :o)

  Flora, jeg fik faktisk et tip fra Lisbeth (Countryliv) om at sætte frøene på højkant. Det lyder skørt og det virkede desværre heller ikke hos mig, men du har åbenbart haft held med det.

  SvarSlet
 15. Hej
  Skønne billeder og lækre ideer. ClematisDanmark har nogle meget enkle regler omkring beskæring:
  "Nu er det nemlig tiden, hvor vi kan påbegynde beskæringen af vores gruppe 3-clematis, dem, der blomstrer fra årsskuddene fra juli og hen på efteråret. Vi klipper hele sidste års tilvækst helt ned til jordoverfladen og fjerner visne stængler og blade fra espalieret, busken eller rosen, eller hvad planten nu ellers vokser op i. Planten tager ikke skade af beskæring selv i frostvejr"
  http://www.clematisdanmark.dk/dmich.asp

  Her kan du også finde alle klematis og hvilke gruppe de tilhører;-) hvis du køber hos clematisdanmark skriver de på plantekortet hvilken gruppe planten tilhører.

  mange hilsner Lone.g

  SvarSlet
 16. Pip, vil lige sige, at Isabella Smith på sin hjemmeside har "såvejledninger", og ved klokkeranken står der også, at man skal sætte frøet på højkant. Så det er ganske vist. Har linket til det på min blog, men I kan vel selv finde ud af at gå ind på hendes hjemmeside - sådan nogle kloge havenørder, som jer :-))

  SvarSlet
 17. PS: Har i efteråret sat klatrerosen Nahema på den ene side af Kagehuset og tænker at en klematis gruppe 3 kan stå et andet sted. Eller noget. :-)

  SvarSlet
 18. Tak Nette :o) Og det lyder da som den helt rigtige kombination til kagehuset, glæder mig til at se det.

  SvarSlet
 19. Hei igjen :)
  For noen flotte slynplanter...og drivhuset ditt er bare helt supert!
  Hagemessene står for døren snart,og jeg er på jakt etter akkurat D E T drivhuset :)

  SvarSlet
 20. Jeg har også sået rosenslynger og den er langherrens tid om at spire. Såede i marts og den har blomstret fint i år.

  Kan ikke helt forstå det, du skriver.... Fangearme... Mener du klatrestativet?

  Og sæson 2: lod du den overvintre?

  Ellers skønne billeder af skønne sæt hpl ter. Er også selv vild med dem, men løber tit tør for espaliers.

  Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...