tirsdag den 15. februar 2011

Hot or Not...

Fra min plads ved computeren, har jeg udsigt til haven med masser af sne og blæsevejr, og ikke mindst til "fugletræet" som er min japanske kirsebær der fungerer som velbesøgt fuglefoderplads. Jeg må sige at jeg finder det en smule deprimerende, at vi igen er vendt tilbage til hvide tilstande, men så er det at fotos fra varmere tider atter kan findes frem og der kan tænkes og planlægges til den kommende sæson. Hvad var "HOT" og hvad var "NOT" og lige nu er det drivhuset det handler om.

Tomater
Jeg er ikke overvældet over udvalget af tomater i almindelig handel, måske jeg ikke har set mig ordentlig for men oftest er der 3-4 måske 5 varianter og det er så det...! I år vil jeg prøve udelukkende at handle hos Gartneri Toftegaard, enten via nethandel eller måske vi tager en køretur derover, der kan man da tale om noget for enhver smag!
 • HOT er cocktailtomater, en fantastisk smag og en fin størrelse.
 • NOT er cherrytomater, de er ganske enkelt for små til mit temperament, (men når/hvis jeg engang bliver mormor, kan de komme ind igen ;o).
 • HOT er tomater med sjove farver, men det vigtigste er stadig at de har en god smag.
 • NOT er bøftomater fordi der ikke kommer ret mange tomater på planten, den skal åbenbart bruge krudtet på størrelsen af frugter.

Her er et lille udpluk af tomatudvalget i Sæson 2.
Cocktail:Aranka. Alm. tomat: Aromata. Stribet alm tomat: Tigarella. Bøftomat: Black Russian. Jeg havde også en gul ananastomat, men det var ikke nogen større succes.
Black Russian Bøftomat,
det er da en besynderlig men alligevel fascinerende skabning.
Agurker
En agurkeplante kan vist nemt dække vores behov, men det er jo svært når der dukker noget op som bare skal prøves. Sådan var det med Lemon Agurk i Sæson 2, som jeg endda selv såede og fik fine, frodige planter ud af, som kunne deles ud til dem der bare viste den mindste smule interesse.
 • HOT er alm. agurk men allermest skoleagurk,
  det er da smart at man lige kan gå ud og nuppe ½ agurk!
 • NOT er Lemon agurk, den er flot i salatskålen, men smagen er nøjagtig som almindelig agurk og skrællen er temmelig sej. Oveni er der rigtig mange kerner, det kan vist afhjælpes på en eller anden finurlig måde, som jeg ikke nåede at finde ud af.

Skoleagurk og Lemon agurk

Den er da fin, men ikke HOT i Sæson 3
Chili
Chilli er helt bestemt HOT og kræver et større studium. Jeg tror der går mange sæsoner, før de hotteste emner er fundet, der er simpelthen så meget der skal prøves. Chilistyrken måles på en skala fra 1-10, og vi vælger den gyldne mellemvej, en 5-6 stykker som så skulle være stærk uden at blive uspiselig.

Man kan dog ikke altid regne med skiltningen, den første sæson købte jeg en Chocolate Bell-Chili som skulle være en mellemstærk chilli. Den voksede sig så stor som peberfrugter og smagte ligeså mildt. Farven var chokoladebrun og så helt forrygende ud i salatskålen, derfor prøvede jeg at finde den igen sidste sommer, hvilket desværre ikke lykkedes. Finder jeg den i år vil jeg dyrke den som peberfrugt og ikke kalde den chili.

Udover de to viste chilier nedenfor, havde jeg også Jalapeno, som også var en succes.

"Large red cherry hot" - den var fin!
Ligner dem man kan købe syltede på glas, fyldt med ost.
Mine chili- og peberplanter blev slemt angrebet af lus, derfor de triste sort-fedtede blade.

Den her har jeg mistet navnet på, den startede som sort, så blev den grøn
og til sidst mørkerød. Den var også rigtig fin.


Tomatillo
Noget nyt skal der jo prøves og derfor faldt jeg for Tomatillo. En anderledes og fin frugt som smager frisk og ikke kan sammenlignes med så meget andet, men den kræver rigtig meget plads. Dels skal der to planter til for at bestøve hinanden og begge planter vokser for fuld kraft og fylder hurtigt alt for meget, ihvertfald i mit drivhus! Derfor er Tomatillo NOT i Sæson 3, men fin at have prøvet.

Her er vi tidligt på sæsonen og den har længe overhalet tomaterne.
Jeg fik aldrig taget fotos af frugterne, som ellers er rigtig fine,
men måske jeg var lidt muggen over at den mængede sig ud over alle bredder!
Forrest med de røde blomster er Ananassalvie.

Ananaskirsebær
Dette var en anden forsøgskanin, som egentlig også lykkedes ganske godt! Planten var frodig og gav rigtig mange fine frugter. Men - men... frugterne dryssede for et godt ord af planten. Måske var det ligesom min melonhistorie, de var modne uden at jeg havde fattet det! Jeg smagte både på dem der faldt af og dem der stadig hang hvor de skulle, og de smagte sådan set godt nok, men ikke helt så fyldige i smagen som "Bilka-modellen". Nogle lod jeg ligge i drivhuset for at modne videre, men syntes ikke det gjorde den helt store forskel. Så alt i alt en lidt blandet fornøjelse, derfor er ananaskirsebær dømt NOT i Sæson 3!

Masser af fine frugter, men "båb-båb" til smagsoplevelsen...

Dette var vist de største grupper i mit drivhus, ihvertfald af det der kan spises. Jeg har ganske vist ikke været omkring diverse krydderurter. Basilikum prøver jeg flere forskellige varianter af og sår mellem tomatplanterne. I denne sæson, tror jeg nu de skal have deres egne potter, og så kommer der hvidløg ind imellem tomater og chili, som foreslået af flere af jer i et tidligere indlæg.

Hov! Der er lige en plante til som skal nævnes fordi den skal forkæles i denne sæson, nemlig min blå vindrue! Den er absolut HOT! Første sæson voksede den vildt og inderligt og blev beskåret i december måned. Sæson 2 startede godt og den satte af til en enkelt klase druer, men den voksede meget langsomt. Da jeg besluttede mig for at høste min ene klase druer, var de temmelig sure... øøøvvvv.....!!
Måske den har stået lidt for trængt inde i hjørnet og skal måske forkæles med, hvad man nu forkæler en vindrue med...??? Er der nogen gode forslag?


Jeg ved altså ikke hvorfor jeg ikke tog et billede da druerne var modne.... hmmm....

Tak fordi du læste med,
næste indlæg vil handle om blomster i drivhuset.

21 kommentarer:

 1. Kære Fru Friis

  Jeg er meget enig med dig mht: Lemon agurk og Ananaskirsebær. Dem havde jeg begge sidste sommer - Jeg orker snart ikke disse fremmede sorter mere. De tager så meget plads, uden gevinst...men ok, vi elsker jo eventyr! :)

  SvarSlet
 2. Glimrende indlæg, lad os bare få sandheden at vide, ikke alt i drivhuset er godt bare fordi det er anderledes. Jeg har også droppet bøftomaterne fylder for meget og giver for lidt, måske på friland i Italien eller Frankrig hvor man har plads til 50 planter i familiens baghave. I Danmark håbløst. Vores tomater skal supplere i 4 mdr. og ikke kun for sjov.
  Henrik

  SvarSlet
 3. Det er altid sjovt at prøve noget nyt og det er perfekt at få anmeldelser for så behøver jeg ikke afprøve en fuser - så tusind tak! Jeg er absolut til cherrytomater som jeg synes er meget smagfulde og babyagurker elsker jeg også:)) Jeg har jo ikke meget plads i mit drivhus så jeh holder mig til de sikre tomater og agurker.
  Hos Camilla Plum http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=43&osCsid=93dfdd67c13d449f5aa1f84668455741 er sorterne beskrevet rigtig godt.

  SvarSlet
 4. Fantastisk indlæg, det kan spare en for nogle foraøg, vi er til alm.agurk+skoleagurk.Tomater har vi en Elin, men hvis nogen har en ide om nogle der er lidt mere smag i, vil jeg gerne have nogle forslag.
  Glæder mig til blomsterafdelingen, mon du har prøvet at så frø fra rosenslyngen(tror jeg den hed)hvordan har du evt.gjort?

  SvarSlet
 5. Hej Andrea. Rosenslyngen havde jeg sidste år, men jeg købte den som en sød lille plante. Faktisk prøvede jeg at så dem selv, men det blev kun til nogle små pistlinge som aldrig nåede at blive noget særligt.

  Klik evt. ind på linket til gartneri Toftegaard, de har nogle tomater som er smagsvindere, det kan da være en mulighed, sammen med det link som Lisbeth foreslår, - der skal jeg også ind og nærlæse.

  SvarSlet
 6. Syntes bestemt udvalget i dit drivhus er HOT fru Friis og Lemon agurk har jeg aldrig før set eller hørt om, besynderlig skabning :0)

  Selv er jeg mest til drivhuset om foråret så udvalget hen under sommeren er ikke så varieret men alm F1- salatagurk, skole agurk, cherry og cooltail tomat en enkelt chili og en peberfrugt er hvad jeg kan svinge mig op på :0)

  Rigtig god snehvid onsdag :0)

  SvarSlet
 7. Pudsigt nok tænkte jeg lige på i morges, at nu var det vist snart tid til et indlæg med tomater :-)

  Ja, det er spændende med alle de forskellige tomatsorter. Husk også at Camilla Plum sælger et hav af forskellige tomater (-planter).

  Nu har du før skrevet, at du har købt hos os i Geografisk have; vi har faktisk haft usædvanlige tomatsorter (planter) med de sidste par år (sælger dem for min mor), og der har både været store og små, røde, gule, orange, grønne, brune, stribede osv. - alle navngivne.

  En bøftomat, som giver ekstremt meget, er den, der hedder 'Grüne aus Helarius'. Den er, som navnet antyder, grøn, men med den sødeste og milde smag, man kan forestille sig. Man kan næsten ikke se bladene eller planten i det hele taget pga. de mange tomater. Det er en sort, vi i første omgang købte i Tyskland.

  Chilier er så smukke... jeg er bare ikke så meget til det stærke, og min svoger har altid forskellige chiliplanter og laver saucer, ketchup osv. i lange baner :-)

  Jeg glæder mig til at se, hvilke tomatsorter, du kommer til at dyrke i år. Det er vildt spændende med alle de forskellige tomater, der findes i handlen :-)

  Forresten din Black Russian tomat ligner mere Black Krim. Black Russian er mindre og mere rund i det.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. Hej Marlene! Jeg købte faktisk en tomatplante hos dig, den gule ananas (navnet er bortkommet)som jeg kort omtalte. Du havde nemlig et rigtig fint udvalg med, men der havde jeg købt de andre. Derfor blev det kun til en enkelt af "den gule" ned i vognen! Desværre blev de overhovedet ikke gule, men også en slags rød bøftomat, så en smule skuffet var jeg da!! Men det kan vist kun skyldes et navneskilt der var hoppet på besøg hos en artsfælle.... ;o)

  Om det samme er sket for min Black Russian skal jeg ikke kunne sige, men på skiltet er der faktisk vist fine runde tomater, og det var jo ikke lige det min den led af. Den var iøvrigt rigtig god til tomatalasagne!!

  Ikke alt bliver som planlagt, så er det jo dejligt at der altid kommer en ny sæson c",)

  SvarSlet
 9. Nej, hvor sjovt, at du købte en af os. Ja, det var også lige sidste udkald den 5. juni - vi havde solgt dem på andre plantemarkeder også. Nu må vi lige hilse ordentligt på hinanden her den 5. :-)

  Ananas er dog ikke gul, men rød med gulligt kød, når man skærer den over. Så jeg ved ikke, hvorfor du har fået at vide, at den var gul?? (vi havde også billeder med af den). Kan det være Orange Banana Legs, vi fortalte om? Den havde vi nemlig også med. Og det er rigtigt, at den giver ikke ret mange tomater, men til gengæld er der mange tomater i én, fordi de er så ekstremt store. Du kan jo få en af de orange, når du kommer forbi i år ;-)

  Hvor har du købt Black Russian?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. he-he... måske er det en slags ønsketænkning der er forekommet i mit hoved, at den skulle blive gul!! For det du forklarer der, lyder jo som om jeg har fået den rigtige tomat alligevel, ;o)

  Black Russian købte jeg (vist nok!) i Kolding Plantecenter.

  Du slipper ikke for at hilse på, - jeg kigger forbi :o)

  SvarSlet
 11. Det lyder godt :-) Du får bare en orange alligevel, hvis du vil. Jeg har i øvrigt mange nye tomatsorter med i år :-)

  SvarSlet
 12. Jeg har heller ikke så gode erfaringer med bøftomaterne, de der kommer smager fantastisk. I år kommer den dog ikke med på programmet. Hvad jeg skal have ved jeg faktisk ikke endnu.

  Ha' en dejlig blæsende dag ;-)

  SvarSlet
 13. Orv, hvor er det spændende med alle de mange sorter, en skam med citron agurken, den så ellers spændende ud.

  SvarSlet
 14. Super spændende indlæg Fru Friis :)
  Jeg har i flere år puslet med tanken om at få afprøvet Tomatillo, men det lyder da ikke særligt flatterende, hvad du skriver om den.

  SvarSlet
 15. Kære Sussi og Frøskuffen!
  Jamen prøv dem! Det er jo ikke sikkert at I har samme oplevelse som jeg. Tomatillo kan vist også klare sig udenfor drivhuset på en god sommer (... får vi mon det?), så behøver den jo ikke fylde et ½ drivhus!

  SvarSlet
 16. Særdeles HOT læsning Fru Friis ;) Skønt at høre om hvad der lykkes og lykkes mindre godt..Dejligt at have plads til at eksperimentere sig frem. Er lidt hooked på at prøve chili, men jeg vil helst have dem så milde og det kan jo godt lade sig gøre kan jeg læse..Blir spændende at følge dit frøbo hen over sommeren..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 17. Har du prøver zebratomater? De er så flotte og smagen er dejlig!
  Her i huset med tre egne børn og en håndfuld dagplejebørn er skoleagurker bestemt også HOT!!!

  SvarSlet
 18. Dejligt indlæg fra dit drivhus-liv... jeg har også et besøg hos Gartneri Toftegaard på min ønskeliste.
  Uha Uha, det bliver dyrt med alt den gode inspiration, man finder rundt omkring i blogland ;-) bedste havehilsner Fru Krull

  SvarSlet
 19. Hej - se lige på min blog - du har modtaget en Award :o)

  SvarSlet
 20. hej Jette
  hvis jeg skriver her. Kommer du så ikke til mig blogg?? Anne Gine

  SvarSlet
 21. Kære Fru Friis.

  Jeg har sendt en Award til dig.

  Kh - K

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...