søndag den 12. januar 2014

Kender du Træspinat...

Sommeren 2012 var vi på havetur i Holland, og her stødte jeg på den fineste, og for mig totalt ukendte plante. Smukt grønt løv med en flot pink midte. Jovist, var der et navneskilt på planten, men kombinationen af latin og hollandsk sagde mig ikke så meget, så jeg handlede som så ofte før, med hjertet!


(Foto venligst lånt hos Albinus Frø)

Vel hjemme på matriklen igen, kom planten i jorden og den blev googlet hvorved navnet Træspinat dukkede op. Sommeren gik og planten voksede pænt til i staudebedet og jeg blev ret glad for dens smukke farver. Blomster kom der ikke noget af, men frøstande må der ha' været, jeg husker det faktisk ikke...

Frosten kom og planten dejsede om, nu var der bare at vente til næste forår for at se om den dukkede op som en staude eller om det var en en-gangs fornøjelse jeg havde investeret i. Det viste sig at være hverken eller! Træspinaten er ikke en staude men til gengæld smider den masser af små frø, som dukker op som let genkendelige frølinger når foråret viser sig. De fineste små grønne spirer med den karakteristiske pink midte.


(Foto venligst lånt hos Albinus Frø)

Sommeren 2013 blev et rigtig godt Træspinat år hos mig. Jeg lærte planten godt at kende og kærligheden blomstrede. Op af den sorte muld myldrede spirerne, nogle blev luget væk og andre blev flyttet til en passende plet. Hvis de blev for voldsomme henover sommeren røg de på komposten, det har jeg siden fundet ud af var lidt dumt, - jeg skulle ha' spist dem istedet.






I sensommeren begyndte planterne at sætte de smukkeste frøstande. Jeg brugte dem lystigt i buketter og jo mere der plukkes af Træspinaten, jo flere skud sætter den af. Ganske vist anbefales det at man fjerner frøstandene, så den ikke smider alt for mange frø, men jeg kunne kun nænne at fjerne dem som jeg brugte i buketterne. Jeg syntes de er smukke og virker rigtig godt i en skøn sommerbuket.




Hvorfor Træspinat hedder som den gør, kan jeg ikke læse mig til. Bladene kan spises som spinat, rå eller tilberedte, så det giver god mening. Når man kigger nærmere på stænglerne, udvikler de sig til at være lige så flotte som frøstandene. Ligner de måske ikke en eksotisk stamme på et træ? Når man knækker dem virker de også "træede".  For de kreative havesjæle, må disse flotte stængler kunne bruges til et eller andet.




Træspinaten minder i sin adfærd rigtig meget om den røde havemælde, mon ikke de er i familie...!? De takkede blade, den samme måde at frøformerer sig på og de let genkendelige, tidlige spirer, samt den kraftige tilvækst henover sommeren. Og de kan begge spises. 

I får lige et par foto af min havemælde fra i sommer, den er nemlig også blevet en fast partner i haven, når blot jeg styrer de flotte mørke frølinger.







Har du lyst til at læse mere om Træspinat (Chenopodium giganteum), har Albinus Frø en rigtig fin beskrivelse, som du kan læse lige her.

Og nu vil jeg bare glæde mig til foråret, hvor jeg forventer en fantastisk samling af små træspinat-frøplanter. Jeg har nemlig med løs hånd drysset de bittesmå frø, så jeg kan potte op og dele ud af denne skønne plante. Desuden vil jeg gå all-in og også begynde at spise af min træspinat, det må være på tide at jeg smager på sagerne... ;o)

Har du mon erfaring med Træspinaten?






27 kommentarer:

  1. Jeg kender den ikke overhovedet - spændende ser den ud.

    SvarSlet
  2. Inden jeg nåede ned til din røde havemelde, tænkte jeg, at din træspinat minder om den :)
    Hvis vi nu ses et eller andet sted Kolding eller Samsø, så vil sådan et par små spirer gøre lykke hos fru Høneballe :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Og det skal du få, fru Høneballe. Jeg har heller ikke glemt dine stokrosefrø, men.... øhhh.... de er blevet væk for mig!! (schhh... sig det ikke til nogen!!) ;o)

      Slet
    2. Jeg har nogle stokrosefrø, hvis nogle mangler ;)

      Slet
  3. Jeg glemte at skrive at Albinus Frø også har en variant som hedder Jordbærspinat, den ser også spændende ud, men jeg venter lige en sæson før jeg prøver den.

    SvarSlet
  4. Spændende plante du præsenterer :-) Jeg er aldrig stødt på den tidligere, men både blade, stængler og frøstandene ser skønne ud :-)

    SvarSlet
  5. Så fint at du valgte etter hjrete. Hvilken plante!! Den skulle man hatt i sin hage :) Så flott å bruke i buketter også :)

    SvarSlet
  6. Den er da super-fin. Den vil jeg overveje at prøve.

    Hilsen Hanne, Tilst

    SvarSlet
  7. Den kom lige på ønskelisten, tak for fine billeder. Den ser så fin ud.

    SvarSlet
  8. Skøn læsning, en rigtig lækkerbisken, på alle måder :-)
    Med hilsen Anette

    SvarSlet
  9. Jeg synes at navnet er bekendt, men jeg husker intet om den, men interessant er den i hvertfald for en som mig der ikke har urtehave, men gerne vil have lidt spiseligt grønt imellem blomsterne. Hvis man lader spinat gå i frø har den også samme udseende, men jeg tænkte på melden da jeg nåede til dit billede af frøplanterne.
    Den tror jeg jeg vil prøve. Og nu går jeg tiggergang for jeg vil SÅ gerne eje en rød melde i den mørke nuance som du har, tror du du har et frø tilovers?

    SvarSlet
    Svar
    1. Lisbeth, jeg kan ikke huske om jeg har frø, skal nok tjekke. Ellers kommer der nok nogle småplanter, som kan fragtes... :)

      Slet
  10. Hej Fru Friis

    Det var også et nyt bekendskab for mig "Træspinat" sjovt med den rød/lilla farvetonetone der i topskudet - for at fortælle dyr at de ikke bare skal spise?
    Jordbærspinat har jeg haft - den må nok være en del mindre, og "jordbærene" er frøstandende, der godt med lidt god vilje på en god dag kan minde om skovjordbær.

    Ha en god dag!

    SvarSlet
  11. Hej Fru Friis.Ja! jeg er heller aldrig stødt på Træspinaten.............men spændende ser den ud.Kan godt lide den pink top.Og havemelden er jeg bare vild med.God dag knus jette

    SvarSlet
  12. Sikke et fint indlæg! Jeg kendte ikke træspinat. Tak for intro :-)

    SvarSlet
  13. kender den selvfølgelig heller ikke - jeg har haft rød melde i mange år - men sidste år var der kun een, der var rigtig rød, de grønlige blev hevet op for at de ikke skulle gøre den røde gravid..... !!!!.... den røde satte alligevel frø..... har de mon snydt mig :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Du skal vist holde nøje øje med dem efter mørkets frembrud.... ;)
      Jeg vidste iøvrigt ikke at de kan risikerer at blive grønne, men man kan vel sorterer fra allerede når de er små (det lyder lidt barsk, når jeg skriver det...)? :o)

      Slet
  14. Hej Fru Friis
    Spændende indlæg om træspinaten, som jeg aldrig har hørt om eller set før. Din havemælde ser godt nok også godt ud sammen med voksblomsten.
    God aften.
    Mange hilsner
    Anita

    SvarSlet
  15. OM jeg kender den:o)

    Jeg kender en Skønfrøfrue i Kolding, som jeg gik tiggergang hos, og hun kunne ikke holde ud, at se på mine tiggende og bedende hundeøjne, så hun forærede mig, i sit hjertes godhed, et par dejlige små træspinatplanter.

    Mine små adoptivbørn fra det sydjyske var ret uanseelige i starten, så for at syrenprinser og andet godtfolk ikke skulle gøre dem fortræd, satte jeg et NIX PILLE skilt ved. Pludselig tog pokker ved dem, og de voksede så hurtigt og kraftfuldt, at jeg næsten kunne se det med det blotte øje.

    De blev SÅ flotte. Tror de næsten var 3 meter høje, før mastodonterne måtte bukke under for en voldsom efterårsblæst. Jeg fik samlet nogle frø, for dem kan man da ikke leve uden, når man først har set, hvor smukke og dekorative de er.

    Så tusind tak Fru Friis. Jeg er meget glad for at du introducerede mig for denne spændende vækst. Jeg har jo "noget" med høje planter.

    Knus og kærlige tanker fra et snedækket VinterFlade

    SvarSlet
  16. Da jeg læste overskriften, tænkte jeg, at det var en Fniss vits. Jeg har aldrig hørt om denne plante. Der er milliarder af planter jeg aldrig har hørt om, men dette navn var ......... lidt tosset. Til gengæld er de vidunderplante-frø, som jeg fik af dig for et par år siden, igen puttet for vinteren i form af en mystisk knold, og det på trods af, at jeg vist ikke behandlede den, som den havde fortjent i sommers. Vidunderblomst er afgjort vidunderlig, så jeg håber, at den klarer 2. vinter i kælderen. Jeg håber at kunne snuse til den igen i den kommende sæson.

    SvarSlet
  17. Jeg er også træspinatfa, og den har været fast inventar i mit selvkørende spinatbed de seneste år. En statelig plante, som gør noget godt for køkkenhaven på mange måder. Jeg har egentlig ikke brugt den i resten af haven, men det er jo oplagt, at jeg skal det fremover

    SvarSlet
  18. Hej Fru Friis. Det lyder spændende, jeg har aldrig hørt om den før, men den er både flot og nyttig ser det ud til. Jeg kan godt forstå, at du synes, den er spændende og det er en rigtig god idé at potte op og dele ud. Så kan det være andre bliver begejstrede!

    SvarSlet
  19. Den har jeg heller aldrig set. Men spændende, både løv og frøstende. Kan lige forestille mig dem i buketter.

    SvarSlet
  20. Dette var en helt ny blomst for meg...men så flott både bladverket og blomstene.Kan tenke meg denne er fin i sommerbukettene:)...og stilken da...rett så flotte tegninger på stilken:)
    Det er virkelig gøy med spennende nye saker fra utlandet:))
    Fin kveld til deg:))

    SvarSlet
  21. Det bliver spændende at se hvad du får ud af den :) jeg kender den heller ikke ;)

    SvarSlet
  22. Ingen erfaringer men forstår dig så godt når du handler med hjertet og det ser ud til det var en god handel......både noget for øjet og ganen....så bliver det ikke meget bedre :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  23. Træspinat må jeg simpelhen prøve ! Den ser så flot ud! Tack før et spændende indlæg!

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...