fredag den 8. februar 2013

Hvad er det...??


Det er ikke så svært vel...!?Du får den lige en gang til...


Det er selvfølgelig dagens høst af kaffegrums....!

Her i huset bliver der ikke drukket meget kaffe, højst en kop NesCafé i ny og næ og det kommer der jo ikke meget kaffegrums ud af! 

Det gør der til gengæld på min arbejdsplads. På en almindelig arbejdsdag kan jeg hjembringe 3 fyldte kaffefiltre, men går jeg rundt i hele huset og der måske endda har været møder, så kan jeg indsamle en pæn pose fyldt, som den i ser på det 2. billede. Og det gør jeg gerne... sådan lidt diskret når jeg nu alligevel går forbi...!

Der er ingen tvivl om at mine kolleger tænker deres om mine indsamlingsmanier, men samtidig kommer de også nogle gange forbi med en posefuld helt uopfordret... og det er da sødt!!

Men hvad er det så det kan det kaffegrums?

Jeg har længe vist at kaffegrums i komposten var godt, men så ophørte min viden også der. Indtil jeg læste denne artikel af Søren Duun på Havenyt.dk fra 13. oktober 2009. Du får lige et uddrag fra artiklen her:

"Kaffegrums kan være et udmærket supplement til en kompost bunke. Grundene er af kaffegrums er forholdsvis rig på kvælstof og giver bakterier den energi, de behøver for at vende organisk materiale til kompost.

Kaffegrums indeholder 2 procent ren kvælstof og er et sikkert alternativ som kvælstof-rige gødning i en kompost bunke, på lige fod med bl.a. hønsegødning forklarede Cindy Wise, koordinator for kompost specialist program på Lane County kontor i Oregon State University Extension Service.

En masse mennesker ønsker ikke at bruge dyregødninger på grund af bekymringer om patogener," siger Wise.

Efter brygning, er kaffegrumset tæt ved at have en pH-værdi på, mellem 6,5 og 6,8. Syren i bønner er for det meste vandopløseligt, så det udvaskes i den kaffe, vi drikker.

I perioden fra 2001 og frem til nu har Wise indsamlet og komposteret næsten 200 tons kaffegrums fra 13 caféer og kiosker. Det svarer til omkring 25 store bunker fuld af kaffegrums. Alene anslås det at der drikkes og udsmides omkring 1/2 million kilo brugt kaffegrums ud om året, siger Wise. Genbrug af denne værdifulde kompost giver mening, både økonomisk og miljømæssigt," sagde hun."Her indlægger jeg lige et pausefoto
af min lukkede kompost iført vinterfrakke!

Og endnu et par uddrag fra artiklen:

"Hidtil har de konstateret, at kaffegrums bidrager til at fastholde høje temperaturer i kompostbunken... Høje temperaturer reducerer potentielt farlige patogener og dræber frø fra ukrudt og grøntsager, som blev føjet til bunkerne. De har bemærket, at kaffegrums ud over at forbedre jordens struktur, tiltræk en masse regnorme."

"Vi var forundrede over de resultater, vi fik med kaffegrums, når vi gjorde forsøget," sagde Wise.

En anden kompost specialist, som har fuldt projektet er tilfreds med de resultater, han får fra det kaffegrums han har indsamlet fra motorvejs cafeerne omkring Company i Springfield for at bruge det på sin gård på Pleasant Hill.

"Det dræber ukrudt. Jeg kan få bunkerne meget varmere og det nedbryder komposten bedre med kaffegrums, end jeg kan med gylle. Det fungerer fantastisk." Siger han."


Det er da spændende læsning, tænker Fru Friis! Og når nu verden er fyldt med kaffegrums og min kompostbeholder med tilhørende sultne orme står lige derude og venter, - ja, så skal det da prøves!!!

Så jeg fortsætter ufortrødent min lille kaffegrumsindsamling og håber at roserne og alle de andre skønheder der sover vintersøvn lige nu, vil takke mig for min indsats.

Da billedmaterialet i dette indlæg, måske ikke har været det smukkeste, slutter jeg lige med disse to som jeg til gengæld syntes gør det rigtig flot derude i kulden...
Har du erfaringer med kaffegrums i komposten...??


30 kommentarer:

 1. Godaften Fru Friis.Da vi har nedlagt vores kompost-beholder for flere år siden,har jeg jo ikke den store erfaring.Men jeg kan huske at min mor altid gøede med sit kaffegrums.....og hun drak rigtig meget kaffe.
  Håber du får succes med din kompost.Knus Jette

  SvarSlet
 2. Sjovt indlæg. Vi producerer heller ikke så meget kaffegrums her, men jeg havde ikke lige overvejet den med at indsamle på arbejde. God idé :-) :-)

  SvarSlet
 3. Jeg ved slet ikke, hvordan kompost uden kaffegrums er ;)

  Hyggeligt "gensyn" med Søren Duun. Ham har jeg ikke haft kontakt med længe efterhånden. Han leverede stiklingemateriale til min Lykkefund rose og bær til min Mistelten. Den sidstnævnte krydser jeg fortsat fingre for bliver til noget seværdigt engang...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 4. Ja så blev vi lidt klogere, fremover må kaffeposerne med grums ud til dine kompostorme. Tak for rådet.

  SvarSlet
 5. ja ved du nu hvad Jette det er altid godt at finde ud af hvorfor noget er godt for noget...! og således den skønne kaffegrums som jo helt klart skal bruges i komposten... tror jeg begynder at samle ind her i huset nu selv om jeg ikke har en kompostbeholder eller anden kompostering...SHHH

  jeg vil forsøge mig alligevel her fra og med denne weekend og så om ikke det også virker på mine planter :)

  1000 tak for oplysningerne og ha' dig så en god og dejlig weekend.

  Haveknus
  Annette

  SvarSlet
 6. hmmm, jeg plejer at bruge kaffegrums i de tørre bede op ad huset, for at afskrække områdets katte fra at bruge mine bede til toilet..... det afskrækker dem ikke rigtigt, så måske skal jeg kompostere dem i stedet for :)

  SvarSlet
 7. Det er altid rart at at blive klogere og det blev jeg her, selvom jeg altid har smidt kaffegrums i komposten så har jeg ikke vidst at der var så stor næringsværdi i. Jeg har heller ikke tænkt over om min kompostbeholder skulle have vinterfrakke på?

  SvarSlet
 8. Jeg plejer også at kompostere grumset, men var ikke klar over de nærmere "tekniske" forhold og fordele andet end struktur forbedring, så mange tak for et super anvendeligt indlæg.
  Henrik

  SvarSlet
 9. Førhen hvor vi ikke drak pulverkaffe i huset, da fyldte kaffegrums også godt i komposten. Jeg har altid hørt at det skulle være godt for roserne. Men eftersom det er blevet pulverkaffetid, så er den periode overstået.....gad vide om jeg også skulle spørge efter kaffegrums på mit arbejde, jeg er klar over at der vil komme mærkelige blikke:-)

  Er det nødvendigt med vinterfrakke på komposten, jeg synes at der er så meget varme i min kompost, selvom den ikke er beklædt med noget...

  Man kan også vaske hænder i kaffegrums, de bliver som babyhud bagefter - et gammelt husgeråd jeg har lært af svigermor
  Kh Bente

  SvarSlet
 10. Med dette indlæg har du vist fået en ny "sport" sat igang; kaffegrumsjagten ;-)

  Kaffegrums kommer også i komposten her, men jeg vidst ikke, at den havde så stor en positiv effekt på kompostomsætningen og til glæde for ormene (som jeg endnu ikke har fået tilsat).
  Du har være god ved ormene med overfrakken. Håber de hygger sig inde i varmen, for de har da fået kamp til stregen i år med alt den frost.

  SvarSlet
 11. Hej fru Fris
  Meget spændende læsning, jeg må se at få tømt vores kompostbeholder og så starte op igen, for det har stået lidt stille det sidste år.
  Jeg er imponeret over din primula - fantastisk den er så langt fremme.
  God weekend.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 12. Ha-ha - hvor er du altså god:) Først lister du rundt og fylder posen med kaffegrums i det skjulte, og så lancerer du det hele i offentlig rum på din blog med de utallige læsere... Sådan! Det er da en utrolig god idé med kaffegrumset, jeg vil nuppe din ide hvis jeg får genindført kompostbeholder her på matriklen. Vi nedlagde den grønne tønde for en del år siden fordi der gik dræbersnegle i den, men i mellemtiden er vi næsten blevet sneglene kvit.

  Spændende også at læse om kaffegrumsets funktion, denne tendens vil sikkert brede sig, og så må vi alle til at drikke "rigtig" kaffe igen i stedet for pulverkaffe.

  .... apropos din samlermani, husker jeg ikke også en lille fortælling fra din hånd om indsamling af klare sandwich bokse fra et møde, hvor disse beholdere skulle hjem til dig og agere mini-drivhuse?

  Ha' en skøn weekend :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Ulla, de kære kolleger må stå model til lidt af hvert... ;)

   Slet
 13. Jeg takker også for oplysningerne om kaffegrumsets fortræffeligheder :) Vi drikker meget kaffe her i huset og har altid smidt grumset i den lukkede kompost. Der vrimler med orme, men jeg var ikke klar over, at jeg var ekstra god ved dem.
  Vi fik ikke tømt den omsatte kompost i efteråret, så der er ved at være "højvande" i beholderen. Nu må det godt blive forår, så vi kan få gjort noget ved det.

  SvarSlet
 14. Ja det var et informativt indslag, om at huske at putte alt fra kaffegrums til affald fra grøntsager i komposten. Min er så fyldt nu, så jeg i vinter er holdt inde med at fylde. Men da jeg læste dit indlæg, måtte jeg jo lige ned og se, om der skulle være plads til lidt kaffegrums.
  Jubii og så ved jeg jo hvorfor min kompost bliver omsat fra vinter til forår. For jeg har altid puttet kaffegrums'et i komposten, uden at vide, at jeg har forkælet mine kompostorme.
  Men jeg har aldrig givet min kompostbeholder vinterfrakke på. Er det en ny trend, eller er det mere virksomt for komposten?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente. Det er blot er forsøg fra min side, fordi jeg så at Susanne (Heaven) gjorde det ved sin almindelige kompost. Som du selv nævner er det snævert med plads til det grønne affald her sidst på vinteren, men pludselig vågner de små fyre jo op og går igang med at gnaske... kunne jeg speede den proces en smule op med en vinterfrakke, så er det da godt givet ud!! ;o)

   Slet
 15. Jeg kunne nu ikke gætte hvad det var.
  Godt indlæg. Jeg har nu ingen kompost beholder, men jeg gad godt vide om jeg bare kan strø kaffegrumsen ud i bedet og kultivere det ned???
  Jeg husker min mor altid vandede sine stueplanter med kold kaffe, det der ikke var blevet drukket. Det var dengang der blev brugt madam blå. Hvorfor har jeg aldrig spurgt hende om.
  Vi drikker meget kaffe her i huset. Min last.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender også den med at give stueplanterne kold kaffe, det er dog kun hvis jeg har en sjat i koppen... ;o)
   Om du kan kultiverer kaffegrums ned i bedene, ved jeg faktisk ikke... der er jo også lige det med kaffefiltrene som ikke ser så pæne ud... ;o)

   Slet
  2. OK. Jeg havde nu tænkt mig at samle kaffegrums i en bøtte og smide kaffefilterne i affaldsspanden.
   Ha´ en god dag.

   Slet
 16. Hej. Interessant! Vi har ingen kompostbunke, men drikker en del kaffe, har hørt at man kan lægge kaffegrumset direkte i bedene og så skulle man undgå utøj!

  SvarSlet
 17. Tak for rigtig god info Gad vide om de er lige så glade for the ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Aner ikke om de har samme effekt, men teblade og poser hører helt sikkert til i komposten :)

   Slet
 18. Hej du skønne quinde.. Jow jow jeg lever skam endnu :DD

  Nå, det var det om grumseriet det handlede om :) Til det kan jeg fortælle, at her i den kolde periode, er jeg alt for doven til, at slæbe mig ned til komposten med grumset og andet godt....slider mine stakkels ben op med knægten....men når det igen bliver lidt lunere i vejret, og vi kan have døren stående åbent, så skal der gang i grumseriet igen sammen med alle de andre rigtig gode sager til ormene.

  Nu mens sien er lukket, og de små grå er i fuld sving, så har jeg også lagt grumset direkte i bedene - og der har knægten ikke haft sine små - nå ja store poter nede lige med det første....

  Ha' nu en dejlig og velfornøjet aften :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Madam Bæk. Hvor herligt at "høre" Deres milde stemme tilbage i dette haveforum, troede efterhånden De var vandret over til dem med fire poter... Og doven, det tror jeg nu alligevel ikke på De lider af... ;o)

   Slet
 19. Så flott et innlegg!
  Kaffegrufs er gull verdt..vi drikker masse kaffe så her i huset er et nok å ta av:)
  Jeg blader det både i komposten i vekstsesongen og strør det blomsterbedene:)
  God søndag:))

  SvarSlet
 20. Oh ærede Fru Friis. Som Eder nok erindre bedre sent end aldrig :)

  Mister Mac blev jo omdannet til temmelig tørstig kaffegrumsbryggermaskine, da han havde været bosat her i to måneder. Derefter nægtede den så ellers nyindkøbte maskinmekaniske kaffegrumsbrygger Mac at samarbejde før den havde været en tur hjemmefra i over en måned. Det gamle hakkebræt (ikke for at fornærme dig) Mr. Sony, der er dens forgænger ønskede ikke min tilstedeværelse med de smukke og skønne quinder og mænd i den alt for meget tidsrøvende verden. Måske jalousi i vor tidsalder?? Det er fandme uhyggelig du!!

  Og jo jo Danny's blog led samme skæbne.... Oh du store univers, hvordan kunne man leve med brevduer, pen og fjer???

  SvarSlet
 21. Jeg har brugt kaffegrums i komposten al den tid jeg har haft den. Faktisk var det min svigermor, som gav mig tippet :-). Ind i mellem får rosen også en ren dosis og det kan den mægtig godt lide.

  God fornøjelse med kaffegrumsindsamlingen
  Birgitte

  SvarSlet
 22. Ha ha skønne fru Friis. Ser for mig hvordan du på listefødder snupper poser med kaffekrums. Du må altså bære over med kollegaerne, hvis der komme kommentarer :) det er godt nok sjovt, det du gør der. Men en rigtig god idé.

  Tak for endnu et skønt indlæg.

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
 23. Min mor har smidt kaffegrumsen på komposten i mange, mange år, men jeg gør det ikke selv. Nok fordi jeg udelukkende drikker nescafé i kolonihaven ;-) Men idéen med at indsamle på jobbet er da super - den napper jeg. Vores fælles kaffemaskine producerer en stor posefuld kaffegrums hver uge, og den kan da lige så godt kommer med hjem på min kompostbunke frem for i skraldespanden. Mange fluer med ét smæk! Smæk! :)

  SvarSlet
 24. Så godt å se det ikke bare er jeg som blir sett på som arbeidsplassens galeste.. De så rart på meg her om dagen da jeg spurte om ikke jeg kunne få posen med kaffegrut fra automaten, når den skulle tømmes. Og de som satt rundt meg så enda rarere på meg da de som tømte den koom bort til meg med en stor pose med masse grut. ;) Jeg har helt gruten direkte på snøen i bedene, så nå lukter det kaffe i hagen, og snøen smelter kjappere og forhåpentligvis blir det bra for jorden under. At det i tillegg kan gi økt temperatur i komposten var jeg ikke klar over.

  Håper du har hatt en fin uke, og ha en flott helg. :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...