onsdag den 17. april 2013

Drivhusglæder...

Endelig, endelig....! Efter en møjsommelig og laaang vinter, er der nu kommet rigtig gang i drivhuset igen. Nu kan jeg langt om længe sige at Drivhussæson årgang 5 er skudt igang. Som det har været de foregående 4 sæsoner er forventningerne til den kommende sæson tårnhøje og selv om jeg ved at der kan komme skuffelser, er jeg også sikker på at de fleste forventninger trods alt vil blive indfriet.
Hvad er det så jeg forventer af en drivhussæson?
Ja, det er ganske let at svare på: Det hele simpelthen!

 • Hårdt arbejde og driverliv
 • Frodighed og skønne dufte
 • Varmende stråler fra solen og udsigt til sommerbyger
 • Høre planterne gro 
 • Følge tomaternes himmelflugt
 • Forundres over at et frø bliver til en modne frugter og skønne blomster
 • Drikke kaffe og læskende drikke i både ensomhed og tosomhed
 • Føre filosofiske samtaler med mig selv, mine nærmeste og ikke mindst planterne


Mon ikke også forventningerne i denne sæson bliver indfriet?


Om jeg har styr på min frøsåning..... tjaaaeee..... ;o)


Lige nu er det mest det hårde arbejde det gælder derude. Vinteropbevaringen er flyttet ud, årets opstilling af kapillærkasser og krukker er planlagt, drivebænken er pt omdannet til frøsånings- og priklebord, og efterhånden breder potter sig med frø og og nypriklede småplanter. Endnu er der plads, men jeg ved at om ganske kort tid, breder panikken sig når der skal prikles i den helt store stil.  Det har dog løst sig de andre år, så mon ikke også at det gør i år... Øverst: Tomaterne bæres ikke længere ind om natten.
Til venstre: Kæmpeverbenaen stortrives og lover godt for sæsonen.
Til højre: De sødeste orange Superbells er ankommet fra Odenia,
endda med hver sin lille blomst.


Flere skønne småplanter fra Odenia, lige pottet op idag.Egen avl er også godt igang.
Enkelte er tyvstartet  i vindueskarmen og nu flyttet ud.
Andre er først sået inden for de seneste par dage, men jeg spejder
allerede utålmodigt efter de første spirer...


Og selv om det er tiden med det hårde arbejde lige nu, så er der allerede lavet mange overspringshandlinger med stille tanker, tilbagelænet i stolen med solen på næsen.... Ahhh.... ;o)

I skrivende stund sidder jeg og forundres over at glæden ved mit drivhus, ikke har aftaget det mindste i de (ganske vist) få sæsoner jeg har haft det. Tværtimod glæder jeg mig over de erfaringer jeg gør mig hvert år og som bringer mig videre til en ny sæson med nye udfordringer, forventninger og fornøjelser.

Samme år som vi fik drivhuset opført, startede jeg også en drivhusgruppe på facebook: "Drivhusglæder og haveguf", simpelthen fordi jeg blev nødt til at dele min begejstring og mine mange spørgsmål  med andre. Dengang havde jeg ingen anelse om at gruppen ville udvikle sig som den gjorde, og siden førte til at jeg også kastede mig ud i blogskriveriet. Utroligt hvad en drøm om et glashus kan føre til...

Mon ikke også du læser med hos Havefolket, som lige nu har et tema om "Driv i dit drivhus"? Dejligt at de skønne HavefolkQuinder også har fået glashusene med under deres kyndige vinger.

Drivhus, væksthus, orangeri eller måske blot et par trådhylder med plastikdækken! Har du blot den mindste lyst til at prøve kræfter med en variant over dette emne, SÅ GØR DET... det kommer tifold tilbage...

Drivhusglæder er haveguf... ;o)

35 kommentarer:

 1. Ja - Fru Friis. En dag skal jeg altså også have mig et drivhus... det er så fristende med indlæg som disse. Og ja - jeg tror du har TOTALT styr på de såninger... Hvor ser det lovende ud :-)

  SvarSlet
 2. Hej Fru Friis,
  Ja, jeg skal da ellers love for, at du har gang i det helt store haveshow. Drøn-imponerende, sådan helt professionelt! Nøj hvor er dine planter allerede store og blomster har du også ...
  Mange beundrende hilsner,
  Mathias (det er mig fra En Ydmyg Have)

  SvarSlet
 3. Det ser jo dejligt og allerede ret frodig ud i dit drivehus :) Mon ikke det bliver den bedste sæson nogensinde :0) Jeg må lige fortælle, at da vi i søndags var færdig med at vaske mit drivhus, fandt jeg en salamander derinde. Den må være dukket op pga. af al den vand der faldt. Men Tudsie, tudsen fra sidste år, har jeg ikke set endnu. Hos dig vrimler det vel allerede med frøer ;) ...ihvertfald de stillestånde ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor sjovt at støde på en salamander, endnu en drivhusglæde! Det bliver spændende om din lille hjælper Tudsie, vender tilbage i år, mon dog ikke? Du må endelig melde ud, når han er på plads i potten... ;o)
   Hos mig er der endnu kun de stillestående frøer, men det varer nok ikke længe før de andre dukker op og laver frisvømning i spejlbasinnet. :o)

   Slet
 4. Du beskriver rigtig fint, hvorfor det er så dejligt at have et drivhus. Glæder mig også rigtig meget til den kommende drivhussæson :-)
  http://benteholst.blogspot.dk/

  SvarSlet
 5. Hej Fru Friis.Skønt indlæg om dit drivhus.Kan se at du lykkes rigtig godt med dine frølinger.Og et par stole og et lille bord er der selvfølgeligt også.
  Kan se at det er de samme stole jeg lige har købt til min lille pergola terrasse.
  Hvor stort er dit drivhus? Igår fik vi endelig vasket vores ned,og flyttet alle krukkerne ud i haven
  Har lige et spørgsmål om dine kæmpeverbena.Er dine priklet ud? for mine er så små og mange,at jeg ikke lige ved hvad jeg skal gøre ved dem.Knus Jette  SvarSlet
  Svar
  1. Drivhuset er 12 kvm. Sjovt at vi har købt de samme stole... :o)
   Kæmpeverbenaen er priklet ud. De kan nemt komme til at stå for tæt og så går de i stå. Hvis de har fået 2 hold blade kan du roligt gå i gang med priklingen, det bliver de kun glade for. God fornøjelse :o)

   Slet
 6. Sikke et tjekket drivhus! Man får lyst til at gøre dig det efter ;-)

  SvarSlet
 7. Ja man må da sige, at du har meget glæde af dit drivhus. Jeg bemærkede, at du skrev, at du ikke længere bærer tomaterne ind om natten, jeg går ud fra at der ikke er varme i dit drivhus, udover det solen giver. Betyder det mon, at jeg kan sætte mine små ud i pavillionen nu. Jeg har absolut ingen erfaring, så jeg må spørge en mere erfaren :)
  Haveknus
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ingen varme i drivhuset nej! Denne uge har temperaturen ligget på ca. 4-5 gr. i drivhuset om natten, men de lover vist noget nattefrost til week-enden. Så bærer jeg tomaterne indenfor i varmen og dækker resten af planterne med bobleplast eller fiberdug. Tænder evt. også stearinlys og petroleumsovn, hvis de lover megen frost.

   Er det tomater du har gang i, så lad dem endelig komme ud i pavilionen om dagen, så de kan hærdes med lys og luft, de skulle jo nødigt blive nogen svæklinge som får et chok over miljøskifte... ;o)

   Slet
 8. Så herlig innlegg om veksthus og de mange gleder!
  Du er da en erfaren dame i så måte..din 5 sesong og for en nybegynner som meg..leser jeg alt dette til øye blir stort og vått...:))) Men jeg kan også si at jeg gleder meg vildt til denne første hele sesongen:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Åhhh... Inger Marie, det kan du også roligt gøre. Du har allerede lavet det så fint i dit nye drivhus og du kan kun få en forrygende sæson. Rigtig god fornøjelse :o)

   Slet
 9. Jamen så mange glæder du har i vente, og jeg må da lige ind og se på drivhusglæder og haveguf.....for gode ideer kan man jo aldrig få nok af. Jeg har godt nok ikke drivhus - men en udestue kan vel også gøre det?
  Jeg gætter på, at det nederste foto th. er pragtsnerle. Den jeg også kalder fru Friis's vidunderblomst. :=))

  SvarSlet
  Svar
  1. HA-HA... Bente!!! Ja, du skal bare tvære i, at en gammel jyde uforvarende har fået byttet rundt på et par frø...!!! ;o))) Fik du mon nogensinde en rigtig Vidunderblomst ud af det??

   Slet
  2. Ja det var et helt Kinderæg der var både pragtsnerle og vidunderblomst!

   Slet
  3. Ja, fru Fniis, så kender jeg dig igen!

   Slet
 10. Sikke et dejligt indlæg om din glæde ved drivhuset. Jeg fik drivhus sidste forår og kan nemt genkende mange af dine tanker, hvor er det dejligt med drivhus:-)også selvom der er skuffelser ind imellem.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
 11. Jeg er sikker på at du får en dejlig drivhus sæson i år.:-)


  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 12. Dine frøsåninger og paniktanker om pladsmangel kunne lige så godt være hjemme hos mig.........men overspringshandlingerne kunne jeg naturligvis aldrig nogensinde finde på, mine stole i drivhuset er da kun til pynt........... ;o)
  Jeg går også og venter på pakke fra Odenia, og glæder mig helt vildt til den kommer. Kan se at jeg bestilte allerede den 5. februar, så ventetiden har været lang. Hvornår fik du dine planter derfra?
  Drivhus ER bare fantastisk, jeg går og drømmer om et mere, så jeg kan have et stort til pelargonier og mennesker og det jeg har nu (11,5 m2) til frølinger, grøntsager og alt det der roder. Det skal være sådan et tjekket et med en masse bløde puder og plaider og tilfældigt placerede 'nips', og der skal selvfølgelig aldrig være rodet og jeg vil aldrig komme til at bruge det til at udvide planteproduktionen........det er da godt man kan være tjekket i drømme.
  Mange hilsner

  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Trine. Jeg havde også bestilt fra Odenia i februar og modtog dem i tirsdags lige som jeg stod og skulle på aftenarbejde... Måtte pænt forlade de kære små i haveskurets mørke, og skyndte mig så at potte dem op igår onsdag.
   Dine drømme om endnu et drivhus forstår jeg til fulde, det kunne være vild luksus... :)

   Slet
 13. helt enig... vores drivhus er "kun" 30 år, og jeg har haft / brugt det i 11 år !! og glæden ved det er lige så stor HVERT år :) - bare skønt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Er det ikke bare fantastisk... :)

   Slet
 14. Sender gode ønsker for den nye drivhus sæson - længe leve håb og glade forventninger HURRA

  SvarSlet
 15. Det er en pragtfuld livskunst at værdsætte og nyde, det man har. Jeg ved, at der er hyggeligt i dit drivhus, og at du også er produktiv er jo fantastisk.

  Jeg har også bestilt planter fra Odenia, men bedt om levering omkring 1. maj. Os uden driveri har jo pladsproblemer. Kan dog berette at mine bestilte planter IKKE, IKKE, IKKE, IKKE er ORANGE. Bvardr.

  SvarSlet
 16. Kære Nette. Jeg LOVER at jeg løbende skal holde dig opdateret på hvordan de orange skønheder har det og udvikler sig. Iøvrigt har jeg også planer om at så den helt almindelige orange morgenfrue, den har jeg ikke haft de sidste ca. 130 år, men i år skal den genopfindes på min matrikel... ;)

  SvarSlet
 17. Jeg kan godt forstå du er glad for dit drivhus, det er superdejligt. Ahhrggg. Nu viser du så den smukke superbells i orange. Jeg havde fingeren på den flere gange, men endte med det lidt kedelige valg, hvid. Æv. Nå men jeg skal nu nok blive glad. Jeg har andre orange/laks spirer, men de skal jo lige overleve :) De må virkelig have travlt med at sende ud hos Odenia.

  SvarSlet
 18. dejlig drivhus mål du har dig , dem skal du nok få indfriet
  hvad er det for småplanter i grålige farver nederst fra odenia??
  pøj pøj med drivhus sæsonen
  gid det var mig der var ejer af glashuset
  Diana

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er Helicrysum silver, som gerne skulle blive store og kraftige planter. : o)

   Slet
 19. Jeg kunne slet ikke forestille mig at drivhusglæden skulle aftage hos dig, så skønt og frodigt et drivhus du har;) Herligt at du er igang med såning og prikling både ude og inde, det bliver igen et vidunderligt haveår;-)
  Jeg tror at jeg kom med i din Drivhusglæder og haveguf - gruppe næsten fra begyndelsen, men nu er det desværre sjældent jeg får tid at kigge derind, men det er en gruppe der er vokset kæmpestor med masser af debat og vidensdeling - virkelig skønt, Jette:o)
  Forsat god arbejdslyst med såning og prikling - om 1 måned er vi heldigvis ved at være i mål og kan plante ud, gud hvor bliver det dejligt.

  SvarSlet
 20. Hvor ser det dejligt ud, du har da BARE styr på dit drivhus og alle dine mange små og store planter. Jeg kan se dine kæmpeverbena er noget længere fremme end mine, hvornår såede du dem ??
  Held og lykke med det hele, og god arbejdslyst.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Dem såede jeg indenfor i februar :)

   Slet
 21. Et drivhus er i sandhed en god investering....og alle de stunder man kan tilbringe derinde i sær om foråret og efteråret er guld ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 22. Jeg vil gerne bo i dit drivhus - der ser DEJLIGT ud!!

  SvarSlet
 23. Kære Fru Fniis
  Nu har jeg haft glæden ved at, besøge dig og dit drivhus og DET ER BARE SKØNT!!
  Jeg har sagt det før og ja jeg er misundelig på alle jer med et drivhus, men der kan simpelhen ikke være plads i min have til den luksus. Så derfor må jeg bare følge jeres driveri ;-)
  Held og lykke med dine frø(erne) :-D
  Knus Gro

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...