mandag den 17. februar 2014

Noch ein deutscher...

Tak for jeres kommentarer til det forrige indlæg, jeg kan se at jeg ikke er helt alene om at bruge Tyskland som haveland, men der er dog også et vist forbehold fra andre...  ;o)

Det får mig fluks til at præsenterer en anden tysker, nemlig Planten und Blomen, også i Hamburg. Hertil hører en lille historie fra dengang "mor var dreng".

I mine unge dage i 70-80'erne, kan jeg huske at både mine svigerforældre og mine egne forældre tog på bustur for at opleve Planten und Blomen i Hamburg. De kom hjem og fortalte om deres oplevelser, men jeg må nok erkende at vores interesse kunne ligge på et meget lille sted. Busture til tyske parker var forbeholdt pensionister (hvilket de overhovedet ikke var)!!

Ak ja... havde man bare hørt efter dengang, for idag er det for sent, alle vore forældre er borte. Sjovt er det så alligevel at nu er man selv blevet (en smule) moden og pensionsalder er pludselig noget man kan forholde sig til. Og som I nok kan gætte måtte vi på vores Hamburg-BUGA tur, også ind og opleve Planten und Blomen. Vi havde ganske vist valgt en dag, hvor regnen stod ned i lårtykke stråler hele dagen, men det kan heldigvis ikke skræmme en havetosset dansker.


En stor  rhododendronafdeling med gamle, smukke rhodoer...


Flere rhodoer...


Parken har også en botanisk have med stort væksthus.
Særlig herligt, er det på en regnvejrsdag... ;o)Smukt, ikke....??Masser af vand i haven....
En imponerende stor japansk afdeling kan de også fremvise.
Utrolig velholdt og meget smukt.

Som en krølle på historien, er Planten und Blomen oprindeligt startet som en BUGA udstilling tilbage i 1953. Efterfølgende var der igen udstilling i haven i 1963 og 1973. Dette fortæller også lidt om at BUGA udstillingen ikke er et øjebliksbillede, men derimod en del af byfornyelsen og en grøn oase til byens borgere.

Vi vil helt sikkert prioterer en smuttur til denne smukke park en anden god gang, forhåbentlig kan vi så ramme en solskinsdag, og få set alt det som vi ikke nåede denne gang. 


Har du mon været der...? 21 kommentarer:

 1. DET har jeg godt nok ikke, men denne blomsterpark kunne jeg nemt overtales til at besøge. Smukke billeder - jeg kan næsten dufte liljen i tredje collage og mærke bregnen folde sig ud. Det nederste billede i 4. collage ligner grangiveligt den blomst, vi så på store buske i AUS og som de kalder "Bottlebrush" - kan det mon være rigtigt?
  Og den smukke japanske afdeling og vand-vand-vand - jeg er sikker på at jeg kan lokke gemalen med :)
  Tak for et dejligt indlæg.

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg bestemt det kan Ulla, mener at have hørt at den på dansk også hedder "Flaskerenser"...
   Og det er altid godt at have et udflugtsmål, ikke sandt! :o)

   Slet
 2. Ja boede jeg tættere på, kunne jeg nok også lokkes :) Flotte billeder, og tak for rhodo billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kunne li' dem Lisbeth... :o)

   Slet
 3. Vi har set nogle helt vidunderlige haver i Slesvig Holsten. Linket nedenunder er gammelt, men så kan man jo lede under offenergarten på nettet. Bl.a. var der et gammelt bondehus med en have i rigtig gammel stil med buksbomomkransede bede og bedstemorstauder. Planten un Bloomen er er et must, når man er i Hamborg især når roserne blomstrer og Kiekeberg tager vi til hvert forår. Så tyskerne kan skam også godt og så er vækstbetingelserne i SH jo lige som vores.
  http://offenergarten.de/aktion-offener-garten/

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, så skal vi da afsted når roserne blomstrer, - jeg glæder mig allerede! ;o)
   Dejligt at høre fra en som ikke er tysk-forskrækket og jeg vil straks undersøge dit link. Der ligger så mange oplevelser og venter lige uden for både vores havelåge og vores grænse, - hvad venter vi på!? :o) :o)

   Slet
 4. Nej jeg har aldrig været i Planten und Blomen, men en veninde boede i Hamburg for 25-30 år siden og vi talte indimellem om, at vi skulle besøg parken, når jeg var på besøg hos hende. Desværre fik vi aldrig gjort alvor af det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror da lige du skulle få fat i den veninde og komme afsted...;)

   Slet
 5. Hej Fru Friis.Vidunderlige billeder du har taget..........de kunne da godt lokke mig til Hamburg,Der kan mine små forårsblomster som jeg viser slet ikke være med.
  .Med både smukke rhodoer-japansk have og vandfald og væksthus er der da meget at opleve dernede.Og turen derned er da til at overkomme.
  Tak for alle de smukke billeder og god dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. I plejer at være gode til at komme rundt på tur, så mon ikke Hamburg kan komme på listen? :)

   Slet
 6. Nej, heller ikke mig - og det er da alt for galt. Hamborg har for os mest været et stop til at smide bilen på Autozug og drage videre sydpå. Måske skal vi gøre alvor af at opleve byen også, mange er jo begejstrede for den. Og dine billeder er jo virkelig smukke.

  SvarSlet
 7. Fantastiske billeder. Nej der har jeg aldrig været. Men efter præsentationen kunne jeg rigtig godt tænke mig at få mulighed for det på et tidspunkt. Tak for kigget.

  SvarSlet
 8. Hej Fru Friis. Det ser ud til at være et skønt sted. Og Tyskland lyder som et spændende blomsterland. Det var jeg slet ikke klar over. Tak for info.

  SvarSlet
 9. Du har så ret. Tyskland er et dejligt haveland og jeg har set så mange dejlige steder og udstillinger dernede. Vi er 5 tosser på tur hvert forår, selvfølgelig til Kiekeberg, men vi når sandelig meget andet også. Derudover bliver det som regel til et besøg mere i løbet af sommeren.
  Så lad os bare slå et slag for vore naboer dernede mod syd.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vidste jo at jeg kunne regne med dig, Helga. 😄

   Slet
 10. Kære Fru Friis.

  Nej, der har jeg heller ikke været:o) Jeg bevæger mig jo sjældent udenfor pastoratet, ved du. Men ingen tvivl om, at der også i Tyskland er store haveoplevelser at hente.Bare giv den gas, Fru Friis. Nyd friheden til at kunne gøre det, og tag lige kameraet med næste gang, I skal ud og føjte igen, ikke?

  Knus og tanker

  SvarSlet
 11. Nej jeg har ikke været der. Er i det hele taget ikke så god til at komme på ture. Som barn var jeg 14 dage alene på ferie i tyskland hos en tysk veninde, deres have var bestemt ikke spændende, men husker deres naboers som anderledes end det jeg var vandt til. Når jeg bliver pensionist må jeg rundt og se parker og haver i vores nabolande :-) For selvfølgelig har de noget at byde på, de elsker jo også deres haver :-) Tak for turen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige nøjagtig Anette. Og lige som alle os andre, er der også mange tyskere som er pjattede med den engelske cottage garden, så i bund og grund er vi nok ikke så forskellige. 😃

   Slet
 12. I bund og grund er vi vel som alle andre tosser der har haver og er glade for dem uanset, hvor vi kommer fra. Jeg har da bestemt også bekendte, som jeg slet ikke kan tale have med. Mærkeligt tænker jeg! (Gad vide hvad de tænker!)
  Det var nu en skøn tur du tog os med på - uanset om jeg kommer der eller ej har jeg nydt turen!

  SvarSlet
 13. Smukt smukt smukt, super fin foto reportage.
  Mange have hilsner
  Anna og Vibeke

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...