tirsdag den 23. september 2014

Morgenterrassens opgradering...

Kender I det at et bestemt hjørne af haven kan skabe flere vanskeligheder (undskyld... udfordringer!) end andre?

Sådan har bedet omkring vores morgenterrasse, givet anledning til panderynken hos mig. Flere gange er bedet lavet om og hver gang tror jeg på at NU er den der! Men ak og ve... næste sæson ser det igen rodet og lidt sjusket ud.

Terrassen er vifteformet og rundt om den er et smalt bed. Jeg startede ud med at kalde det chokoladebedet med mørke blade og blomster. Det gik ikke! Så blandede jeg orange og røde blomster ind i det... det var heller ikke rigtig godt!

Sidste sommer blev det til et græsbed, med en blanding af høje og lave græsser. Igen virkede det rodet, måske fordi de høje græsser endnu ikke var særlig kraftige. Men nu har græsserne holdt flyttedag og ind er istedet flyttet nogle roser med tilbehør. Næste sommer vil så afsløre om denne sammensætning er den helt rigtige eller om jeg må på den igen.August 2014:

September 2014:

Græsserne er fjernet, men buskene er bevaret. Imellem er plantet den skønneste bunddækkerose, Amber Cover, med ravgule blomster sammen med gule Jakobsstiger og blå akelejer. For at stramme op på bedet er der plantet en lille buksbomhæk.

På denne side er den skønne blærespirea selvfølgelig bevaret og også her er plantet en Amber Cover rose, sammen med Montbresia Lucifer og Japansk blodgræs. Det er lidt svært at se, jeg ved det... men jeg håber I kan visualiserer!
Og så lige et par billeder af den smukke bunddækkerose som jeg faldt helt impulsivt og pladask for. Jeg glæder mig vildt til at se den blomstrer smukt i haven til næste sommer.Selv om nogle bede udvikler sig i sneglefart, så er processen også en stor og dejlig del af havelivet. Derfor vil jeg igen tro på at bedet nu er som jeg ønsker det og vente en hel lang vinter på at se resultatet.

Har du også et problemhjørne i din have...?


15 kommentarer:

 1. Det er et svært bed, måske skal du bare tage lidt mere af græsplænen, mere plads ville gøre underværker, tror jeg :) Rosen er en fin lille sag. Den skal nok pynte i bedet.

  SvarSlet
 2. Det skal nok blive godt :-) superflot billede med vandkanderne på stribe.

  SvarSlet
 3. Jeg kender det så udmærket - nogen gange ender stedet med at blive ens yndlingsplet, andre gange fortsætter kampen i det uendelige. Den gule rose og den mørke blærespirea bliver smukke sammen.

  SvarSlet
 4. Søde Jette.

  Det er et svært bed, du har gang i. Underskøn bunddækkerose. Jeg er blevet helt afhængig af den sarte pastelabrikose farve. Kan du mon huske navnet på rosen?

  Hvis du heller ikke bliver tilfreds med resultatet dennegang, kan du evt. overveje kun at have en eller to forskellige vækster i det forholdsvis lille bed. Det vil nok give et roligere udtryk, så fruen ikke sidder og bliver stresset i øjnene, når hun drikker sin morgenkaffe. Bunddækkerosen er jo skøn og ville være superflot med ens selskabsdamer. Blærespireaen er jo også skøn og rumskabende, og kan danne hæk og intimitet omkring terrassen - med underbeblantning af f.eks den dejlige rose.

  Her i haven afløser den ene udfordring den anden. Så ja, jeg har også store udfordringer med nogle områder, som jeg hele tiden laver om på.

  Men vi ka` jo li` processen, ikke?

  Knus og kram

  SvarSlet
 5. PS: Amber cover rose. Undskyld jeg ikke lige fangede den, Jette.

  Flere knus

  SvarSlet
 6. Dejligt med impulsive plantevalg, og frøken Amber ser skøn ud med en dejlig glød i kinderne. Det vil helt sikkert skabe ro i bedet med en lille buksbom kant, men Tante Grøns råd om kun én følgeplante til Amber synes jeg lyder rigtigt godt i dette lille bed.
  Blærespireaen er bare så flot.

  SvarSlet
 7. Hej Jette.Det kan være rigtig svært at ramme plet første gang man anlægger et nyt bed.Var lige inde at gense alle de dejlige billeder jeg tog i din have i juni måned.
  Men jeg er også vild med den mørke spirea og den smukke rose..............og god ide med den lille buskbom hæk..............har den selv rundt om flere af mine bede.
  Ee selv ved at anlægge et nyt aflangt bed i græsset med trædesten tværs over græsplænen.................håber det lykkes første gang.
  Men har da også problemer med mit hvid/gule bed...............der er alt for mange planter deri.................så nu er jeg gået i tankeboks over hvad der skal ud derfra.
  Rigtig god dag Knus Jette

  SvarSlet
 8. Det tror jeg vi alle kender til, alt kan ikke lykkes i første omgang. Nogen gange er forventningerne også for høje. Men jeg syntes at det du har tegner sig godt, det ser ihvertfald fint ud i mine øjne :-), kh Margit

  SvarSlet
 9. Kender det alt for godt, men bedet der bare ikke vil fungere. Håber så inderligt at denne gang er lykkens gang.
  Har selv sådan et bed - nu er det lagt ud i fliser, som en lille terrasse. Så kan jeg pynte med krukker og andre godter, og altid ændre det som ikke fungere.

  Hilsen Heike

  SvarSlet
 10. Ja, det kan du tro jeg har, og som du siger er processen frem til det endelige resultat en del af havelivet.
  Det er en skøn rose, så den forstår jeg godt og med buxbomhækken som opstrammer til bedet skal det nok blive godt. Jeg glæder mig til at se det til næste år :-)

  SvarSlet
 11. Jeg er da vild med den lille buksbom hæk, det ser så ordentligt ud :-) Men hør hov, hvorfor har du så mange vandkander.... du skulle ta' og dele :-)

  SvarSlet
 12. Hej Fru Friis. Det var da godt nok en utrolig flot bunddækkerose, helt fantastisk. Jeg glæder mig til at se bedet i foråret og lige nu synes jeg, du har ramt meget godt. jeg synes det er bedre end det, der var før. Jeg kunne også rigtig godt lide dine zinkvandhaner.

  SvarSlet
 13. Øhømm...jeg går her og tror det er en selvfølgelighed at det ikke skal lykkes de første gange :-) hos mig er det ikke kun et bed der er udfordringen..det er hele haven der giver mig panderynken :-) nå-men man skal jo ligesom have noget at forandre om på og det ser ud til at det lykkedes for dig denne gang. Jeg tror at buksbomhækken, kommer til at give så lidt af den stramhed og ro du efterlyser. Hos mig har det virket godt i de smalle bede at der er blevet plantet ens kantplanter.
  Roserne er noget så fine..:-) Tillykke med dit nye bed :-)

  SvarSlet
 14. Tak for jeres søde kommentarer og jeg hører hvad I siger! ;)
  Ingen tvivl om at både Tanten og I andre rammer et ømt punkt, nemlig begrænsningens kunst. Mit evige dilemma i denne lille have, når nu man konstant lader sig friste af nye planter. Tak for input. :)

  SvarSlet
 15. Ét? Jeg har sådan ca. ét hjørne, der næsten fungerer, resten er under opbygning, enten i hovedet eller lige så stille i sneglefart. Har affundet mig med det. Ved, at når først planen er lagt og planterne skaffet/lavet, så behøver det ikke tage så mange år. Krukkehaven fungerer heldigvis også, så der er et par pletter i haven at nyde det meste af tiden.

  Hvis det nyplantede viser heller ikke at fungere, så tror jeg det er på tide du får sat på plads, hvad det er du savner i bedet, og hvad det sted skal kunne, hvilke linjer vil du skabe, hvilket rum, og dernæst leder efter planter og løsninger der indfrier dit behov. Gentagelser skaber ro, højde skaber rum osv. Det er jeg sikker på, at jeg ikke behøver belære dig om...

  Jeg synes også dine hække strammer op, og jeg gad da godt have den Amber cover og den bærespirea. OG DEN RO SOM SNEGLEBILLEDET UDSTRÅLER. Det er et skønt skønt billede.

  Held og lykke fra Lene

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...