onsdag den 8. juli 2015

At handle med hjertet...

Det er efterhånden gået op for mig, at jeg må være enhver havearkitekts værste mareridt. Sådan en de håber, aldrig kommer i deres "butik"!

Havearkitekter kan noget med at lave haveplaner hvor den rigtige plante til den rigtige placering, er tegnet ind med smukke pastelfarver. Alt står i grupper eller snor sig delikat igennem bedet. Det eneste man som kunde behøver, er at købe de pågældende planter og så ellers få dem i jorden.

Den går altså bare ikke hos mig! Alle mine planter kommer dumpende, efterhånden som jeg lader mig friste og fristelser er der altid så rigeligt af. Det betyder et virvar af planter, men et er sikkert... de er elskede hele bundtet og alle er ønskebørn, så pyt med de ikke har den helt korrekte hårfarve alle samme!!

Nu skal det her faktisk ikke handle om havearkitekter men derimod om et lille hjørne på terrassen, med de sidste nye "virvar-planter" som har vundet mit hjerte.

I den største krukke bagerst, har jeg et smukt cedertræ. En dejlig gave fra min søster, men planten krævede at jeg måtte ud og investerer i en ny stor krukke. Bunddække i krukken, er Mølleren og hans kone, det grågrønne løv hos begge passer så fint sammen.

Bagerst til venstre kom en Duftsnebolle (Daphne burkwoodii Astrid) med hjem fra forårsturen i Holland. På det tidspunkt stod den i blomst, med de smukkeste lyserøde bolde og planten duftede som en drøm og fyldte bilen med sin aroma hele vejen hjem. Bladene er kantet med hvidt.... uhhh... den er så fin og blev nødt til at flytte med til Danmark.


(Foto lånt her)


Forrest i gruppen står et indkøb fra Plantemarkedet i Geografisk Have, hvor der altid er planteauktion. Noget jeg ikke tidligere har kastet mig ud i, men da planteauktionarius beskrev denne lille busk, kunne jeg mærke at den bare MÅTTE med hjem. 80,- kr. måtte jeg af med og jeg anede ikke hvad jeg købte.

Det viste sig at være en mini blærespirea (Physocarpus opulifolius Little Devil). Den havde stadig prisskiltet på og stod til 129,- kr, så helt dårlig var handlen ikke. Nu skal bunddækket bare lige vokse lidt til, så skal den nok blive en skønhed.
I forvejen har jeg i haven, den almindelige røde blærespirea. En superskøn busk, så en lille Devil-lillebror var helt på sin plads.

Men når man sådan får nye planter hjem, skal de helst i jorden og her kommer det grimme ord "pladsmangel" ind i billedet. Det ville aldrig være sket, hvis jeg havde haft en haveplan!! 
Så istedet måtte jeg ty til krukker, men der er også grænser for hvor mange nye krukker økønomien kan klare, så her kom en artikel fra "Havefolket" i spil. Fliseklæb er simpelthen løsningen på opgradering af udtjente 80'er krukker og nu kan de sagtens være i selskab med den nyindkøbte store krukke. Alt i alt en happy ending set med mine briller. 

Se, sådan kan det gå når man følger sit hjerte og jeg lover at ikke en eneste havearkitekt er kommet til skade eller har lidt overlast grundet dette indlæg.... det har i hvert tilfælde ikke været min hensigt.


Haveknus fra mig :o)


19 kommentarer:

 1. What a gorgeous garden !!

  SvarSlet
 2. Som ved alt mulig andet: at handle med hjertet er det bedste og vigtigste! Og resultatet bliver skønt, som her hos dig! Krukkerne er blevet rigtig fine!

  SvarSlet
 3. Fik morgenens første grineflip, hvor ville 'Little Devil' ellers havne end hos Fru Friis ;-) Bortset fra det, så lige en lille hep til havearkitekterne, de er ikke dem alle der kun laver færdige planer med lister over godkendte planter. Da vi startede havde vi Karen Dahl på besøg et par timer, det gik ud på at tegne en overordnet plan for belægning og bede. Fordi vi var totalt uvidende om stauder osv fik vi lidt råd - og ellers at kigge i feks 'Den levende have'. Det par timer var guld værd og vækkede havebacillen hos os, men det er jo forskelligt fra have til have, hvad der virker. Og heldigvis for det. Rammerne bruger vi stadig men indenfor dem hersker plantekærligekaos, det gør den jo, når man er havegal :-) knus Anne Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anne Mette. Jeg ved godt jeg lyder lidt firkantet og fordomsfuld når jeg skriver sådan, men meningen er bestemt ikke at tale for eller imod havearkitekter. Det kunne være drønspændende at have en på besøg. Men nogle gange fremmer overdrivelse som bekendt forståelsen, og hvis det nu kan krydrer historien lidt... ;o)
   Fniis fra Friis

   Slet
 4. Og jeg har af og til overvejet at få en overordnet plan, for at se hvad sådan en have arkitekt ser hos os, bare for sjov, for ved at det ville være umuligt for mig at følge en plan, yderligere tror jeg den ville snuppe en del af glæden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne bestemt være spændende. Hvis vi en dag ikke ved hvad vi skal lave i haven, kan vi jo begge starte forfra - denne gang med proffessionel hjælp.... ;o)

   Slet
 5. Jeg har jo heldigvis haft min egen havearkitekt, og hun var gratis - bortset fra enkelte vennetjenester. Hun er bestemt ikke havearkitekt, men hun er dygtg til sådan noget, så mon ikke de fleste synes, at det ser flot ud. Men men jeg har jo også en hel del mere plads.
  Planten i den største krukke, som du kalder en cypres, gætter jeg på er et cedertræ, det ligner det i hvert fald. Et smukt træ, det kan jeg godt forstå, du er glad for.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret, fru Høneballe.... selvfølgelig er det et cedertræ. Jeg retter fluks!! Troede lige jeg kunne finde navneskiltet, men det kunne jeg så ikke. ;o)

   Slet
 6. He he Jette. Mine planter og haven har den samme stil. 'Hovsa beplantning' som ser lidt sjovt ud, men jeg elsker også hver og en. Helhedsindtrykket kan vi så diskutere ;O)

  SvarSlet
 7. På det punkt med "havearkitekten" er vi helt enige.... jeg har også brudt en del grænser hjemme i haven, fulgt mit hjerte og impuls og er meget tilfreds med resultatet :)

  SvarSlet
 8. Du kan da få humøret og smilet op Fru Friis :o) skønt indlæg, der nok beskriver det der sker hos en del af os når vi køber med hjertet og glemmer at konsulterer hjernen. Det sket feks. her da mit citrontræ kom med hjem fra Bilka først i Marts.
  Krukkerne de er da blevet enormt lækre, det indlæg fra havefolket må jeg have misset for jeg har masser af 80'er krukker stående, der ikke lige holder stilen længere.
  Rigtig dejlig regne ruskevejrsdag fra Linda :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, så ved du jo hvad du skal lave når det bliver efterår.... he- he... eller det er det måske allerede nu!! ;o)

   Slet
 9. Hej Fru Friis.Skønt indlæg,og jeg er nok som dig ...................og masser af andre her på bloggen.
  Jeg køber også med hjertet.Og vil helst selv indrette min have.
  Men superdejligt med masser af inspiration her på bloggen og havebesøg.rundt omkring.
  God ide med de krukker.................det må jeg vist lige ind og kikke på hos Havefolket.
  Et lille suk.................ville elske nogle oversigtsbilleder fra din dejlige have.
  Håber ikke i drukner over i det jyske knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal se hvad jeg kan gøre Jette, men jeg syntes altid mine oversigtsbilleder bliver så rodede... og nu har blæsten tumlet rundt med det hele!!

   Slet
 10. uha jeg kender så godt når ordsproget: Hvor der er hjerterum er der husrum.... bliver sat på prøve, jeg har stadigvæk to skønne gule Geum til at stå i potterne fordi jeg ikke kan finde plads til dem.....

  SvarSlet
 11. Hahahaha....det lød meget bekendt det med at ens planter står mere eller mindre tilfældigt. Her i haven er det vist mere reglen end undtagelsen, omend jeg dog så vidt muligt forsøger at sætte de samme farver i samme bed....men naturen er jo så lunefuld, at den også sørger for der bliver smidt frø... Derfor har jeg nu en hvid ridderspore i det blå bed...ved siden af den blå og lyseblå. Men skidt pyt :)
  Jeg har også læst artiklen og håber på at finde noget tid til at få forskønnet nogle af mine plastickrukker med fliseklæb :) Lige nu har vi dog rigeligt at se til indendøre...såååå...

  SvarSlet
  Svar
  1. Pudsigt nok er der pludselig også lyserødt og blåt selvsået i mit hvid-gule bed.... der kæmper selv en haveplan forgæves!!! ;o)
   Vil lige sige at jeg prøvede på en plasticpotte som havde de fineste buer. Tænkte den kunne blive helt eksklusiv med betonlook, men det hæfter altså ikke. Marianne siger godt nok noget andet i artiklen, men hos mig skaller det af. Måske du skal prøve at slibe lidt på potten først, så det hæfter bedre.

   Slet
 12. Hej Fru Friis. Du er for herlig, hvor er det dejligt, at du følger dit hjerte, sådan skal det være. Det er både charmerende og interessant og så følger der jo også en god historie med hvorfor det lige var den plante osv. Rigtig hyggeligt og dejligt.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...