onsdag den 9. december 2015

Misteltenens julemagi...

Der er et eller andet uimodståelig dragende over misteltenen. De fleste af os kender den vel mest fra julefilm eller måske har vi købt en misteltengren hos blomsterhandleren, og ladet os kysse under dens stedsegrønne fine grenværk.

Forleden dag kom jeg tilfældigt forbi en forhave her i Kolding, hvor der stod ikke mindre end 4 paradisæbletræer på rad og række, alle beklædt med store, flotte mistelten. Det måtte jeg simpelthen standse op og nyde synet af, og senere også vende tilbage med kameraet.

Misteltenen er en halv snylter, fordi den fra sit værts træ stjæler vand og mineraler. Den blomstrer i maj- juni og efterfølgende dannes de karakteristiske hvide bær.  Den kan blive op til en meter i diameter og vil med tiden svække sit værts træ. Dette gør at træet - og ikke misteltenen - pådrager sig sygdomme og efter 20-30 år afgår ved døden. Uden værts træ heller ingen mistelten, men forhåbenlig har fuglene sørget for artens beståen og spredt dens frø.
Det er også muligt at det er os selv der spreder frøene. Jeg har faktisk forsøgt mig en enkelt gang, hvor jeg fik nogle friske bær på en planteskole. Selv om jeg gjorde mig umage med at smøre bærrene ud i grenhjørnerne på æble- og paradistræ, lykkedes det desværre ikke med en spiring. 
Men i år har jeg bare nydt disse træer, som jeg mødte på min vej. Ganske vist blev jeg ikke kysset, mens jeg stod der, måske man ikke gør den slags under åben himmel i et pænt villakvarter! Måske jeg bare skal gå ud og købe mig en gren, og hænge den op i min stue. Mon ikke det kan udløse et ekstra kram og et kys!?
Vil du læse lidt mere om mistelten, er der et par gode sider HER og HER.


Jeg ønsker dig en herlig december, 
med masser af magiske misteltenkys, 
drysset på din vej... ;o)22 kommentarer:

 1. Ja det må du prøve om den ikke kan, det er da et forsøg værd :)
  Jeg har også forsøgt mig med mistelten, altså at så den, men heller ikke jeg har været heldig med spiring.
  Nå men jeg fik da en buket i går, det er da ikke så tosset.
  Knus fra Samsø :)

  SvarSlet
 2. Godaften Gru Friis.Dejligt med et lille pip fra dig.Og tak for en god historie om mistelteen.Har aldrig haft sådan en i huset.
  Men får da helt lyst til at købe en gren.
  Her gør jeg det mest i dekorationer og pynt i stuen......for der skal da være pyntet fint op når Gitte og familie kommer ti jul.
  Også en rigtig dejlig december måned til dig og din familie Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må bestemt ud og købe en gren, til fælles glæde og julehygge med familien. ;)

   Slet
 3. Hej Jette
  Sikke et syn, tror jeg ville stå og savle, mens jeg kæmpede for at holde mine små tyvagtige fingre i lommerne ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Heidi. Jeg må med skam erkende, at tanken bestemt strejfede min syndige hjerne. Heldigvis vandt respekten for de flotte træer og for ejerne som formodentlig også nyder deres træer i fulde drag. Jeg tror min kriminelle løbebane kun fortsætter der hvor små frødepoter "ufrivilligt" springer op i min lomme.

   Slet
 4. Jeg har ca afsat 500 frø ialt over nogle år
  endelig lykkes det med to
  erfaring er at en blyanttyk gren og den skal have en vinkel på 90 grader fra hovedgrenen og de frø der lykkes var taget fra en vens æbletræ friske og overført med det samme på vores æbletræer....så væbne dig med tålmod. Måtte sige at jeg kun opdagede at to var lykkes ved at se en vinter på æbletræerne og jeg undre mig over det grønne i øjenhøjde ...hvilket glæde og jeg var høj de næste par dage.

  SvarSlet
  Svar
  1. WOUW. Kan sandelig godt forstå du blev høj over din succes. Det er så meget anderledes, end at putte frø eller Kvist i jord. Men der er også noget med at de bær vi sætter på grenene ikke bare skal være friske, men de skal også være modne... Og hvornår er de lige det!? Dejligt at høre din succeshistorie. :)

   Slet
  2. Nå ja... Og så læste jeg også, at hvis vi tager mistelten bær fra et paradisæbletræ, er der størst chance for succes, hvis det sættes på paradisæble og ikke fx på alm æble. Det er da også nyttig viden. ;)

   Slet
 5. Har lige været i Gdansk i Polen, hvor der groede mistelten på hundredevis af træer, og jeg tror det var birketræer. Det var imponerende. Der var et sted hvor man kunne nå dem, og min svigerinde og jeg fik således nogle grene med polske mistelten med hjem :-) Den hænger nu i stuen, og så må man jo se om det kan give nogle kys.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må have været et smukt syn, og hyggeligt at tænke på når der kysses under jeres mistelten i år. Der findes forskellige arter af mistelten og nogle af dem vokser på birk. :)

   Slet
 6. mistelten er rigtig flot, jeg havde nok også stoppet op og beundret den lidt :)

  SvarSlet
 7. De er modne i april, når man kan ane det grønne frø indeni bærret.
  Du kan få alle de frø, du vil.
  Jeg har læssevis af frø på mine paradisæbletræer.
  Jeg skal bare have en mail med adressen, så jeg kan lægge ønsket i huskemappen til april.
  Her sår fuglene dem på alt muligt:vandhaner,opbindingsstokke,stakit og sågar planteskiltene. Men det kommer der jo ikke noget ud af.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor herligt med fuglene der tørrer mund.... Øhhh næb af alle vegne, når de har fedtet sig ind i misteltenbær! Lidt ærgerligt de ikke kan spire på planteskilte, - man ser det for sig! ;)
   Og sikke dog et generøs tilbud, du hører snarest fra mig. :)

   Slet
 8. vi har også prøvet at sætte en mistelteen frugt på et æbletræ, og der kom også en lille spire.... men desværre forsvandt den igen - hvis jeg havde plads ville jeg købe et træ, hvor der allerede er en mistelteen i "groning", det har jeg hørt at man kan.
  Sender et lille kys til dig: møs møs

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, selvfølgelig er der nogen der fundet på at sælge træer med indbygget mistelten! Smart tænkt og jeg havde aldrig hørt om det før.
   Tak for kysset og der ryger et par stykker retur... ;)

   Slet
 9. Hej Fru Friis. Det var vel nok nogle flotte træer, du kommer forbi på din vej. Jeg har aldrig forsøgt at få mistelten ind i haven, vores træer er også stadigvæk meget små og nu vil jeg nok ikke forsøge før engang om mange år, når træerne er blevet gamle. Det er en hyggelig ting med mistelten til jul. Sidste år købte jeg en i en butik til at bruge i dekorationer inde i huset. Desværre opdagede min mand det slet ikke:) Det var nok fordi den ikke hang oppe.

  SvarSlet
 10. Sikke nogle flotte billeder og sikke nogle store mistelten.

  SvarSlet
 11. Misteltein hører julen til:)
  Jeg har i hagen selv så her er vi selvforsynt:)
  Ønsker deg en god jul og alt godt for det nye året:))

  SvarSlet
 12. Hej Fru Friis
  Det var dog et helt fantastisk skue du der mødte på din vej, det er da godt nok ikke noget man lige ser hver dag.
  God jul og godt nytår.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 13. Hejsa Fru Friis.
  Sikke dog nogle fantastisk smukke billeder. Nu ved jeg hvad et af mine ønsker er til min fødselsdag. Jeg må absolut have sådan en snylter:)
  Ville være fantastisk at sidde under sådan et træ og både mand og børn ville komme styrtende med kys og klem;-)

  Rigtig godt nytår

  Charlotte

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...