søndag den 20. marts 2016

Et klistret kys...

Det er måske en lidt kryptisk overskrift, men der er en forklaring.

I december måned stødte jeg på skønne mistelten i en forhave her i Kolding, hvilket der kom et blogindlæg ud af (kan læses her).  I indlægget får jeg et svar fra Anne Marie (Lønbæks planteskole), hvor hun tilbyder mig misteltenbær, når de er modne. Det tilbud kunne jeg selvfølgelig ikke modstå.

Bærrene er nu ankommet og jeg har forsøgt at lege fugl-med-klistret-bær-i-næbbet.
Og det er virkelig en klistret affære! Frøet mases ud af skallen og ligger godt beskyttet i noget slimet stads som samtidig laver lange tråde, som ost på en pizza. Nu er kunsten at placerer det slimede frø på en ny, glat og tør gren af æble eller paradisæble, ved en knop.

Anne Marie fortæller at fuglene hos hende sætter bærrene overalt. På planteskilte, sækkevogn, vandhaner og opbindingsstokke. De har nok deres hyr med "pizzaosten"... Her de helt friske bær tørret ud på grenene.


Efter ca. ½ time er frøet tørret og skulle sidde fast. Jeg må dog indrømme at jeg har været ude og tjekke nogle gange, om de stadig hænger der. Måske der kunne komme en fugl forbi, som syntes der lige hang en lækkerbidsken!Og her er der gået et par dage.
Frøet er tørt og skulle gerne blive hængende.

Som altid undres og fornøjes jeg over, hvor finurligt naturen er indrettet. Frø pakkes ind i slim og limes på de rigtige træer. Og det må være en slags misteltenlotto, som gør at nogle af frøene lander på de rigtige træer og begynder at spire. 

Nu har jeg gjort hvad jeg kunne, så er det bare at vente med min "vanlige" tålmodighed! Om føje år kan jeg blive kysset under min egen mistelten.... I hope! 

Og skulle du blive fristet til at prøve det samme, så ved jeg at Anne Marie stadig har frø til overs, og du kan komme langt med en frankeret svarkuvert, sendt til hende.


Engang om føje år, har jeg måske dette syn i haven...


Tusind tak til Anne Marie 
for velvillig assistance og levering af misteltenfrø.

16 kommentarer:

 1. Ja det var godt nok en klistret affære, jeg har prøvet det før, her er stadig ingen kysseklar mistelten hos mig, så jeg har klistret igen. Anne Marie var så sød at sende til mig igen, spændende om det lykkes for nogen af os. Jeg må ud og kigge efter mine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Når fuglene kan, så kan vi altså også Lisbeth... der er bare den lille detalje med tålmodigheden!! ;)

   Slet
 2. Det er så spændende.. Det må jeg vidst prøve - igen! Sidste år lykkes det for mig at få en del frø til at gribe ind i mit æbletræ og hele sommeren gik jeg og glædede mig over tanken om mistelten i haven. Men ak - pludselig var alle frø med "fangarme" som ellers var gået ind i træet væk - spist tror jeg.
  Så jeg vil anbefale dig at lave en lille tæt hønsenetkugle som kan holde fuglenæb på behørig afstand.
  Pøj-pøj med det hele:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da en god ide med hønsetråden Lisbeth. Det vil jeg kigge på. For de sidder jo og ser lidt smålækre ud, de kære frø - set med fugleøjne.

   Slet
 3. Spændende om den klistrede affære, medfører masser af nye kyssesteder i haven med tiden. Nu er det bare den dumme tålmodighed, der endnu en gang skal testes....ja den har det ikke let ;)
  Held og lykke med foretagenet ;)

  SvarSlet
 4. Håber det lykkes, og at du rigtig kan kysse under den dersens mistel...et eller andet, på et tidspunkt :)

  SvarSlet
 5. Hej Fru Friis.Spændende om det lykkes for dig.......for det kræver vist lidt tålmodighed.
  Men vil fælge det hele.God aften Knus Jette

  SvarSlet
 6. Held og lykke med projektet. Det kunne være sjovt om det lykkes. Så du kan blive kysset under misteltenen :-)

  SvarSlet
 7. øj hvor bliver det stort hvis det lykkes dig at få dem til at gro - jeg krydser fingre..... altså ikke hele tiden, men lige nu. god påske

  SvarSlet
 8. Spændende om det lykkes :-)

  SvarSlet
 9. Vilken intressant läsning. Hoppas det lyckas.
  Ha det fint!
  Marika

  SvarSlet
 10. Tak for jeres søde kommentarer om kys i vente. ;). Der bliver selvfølgelig fulgt op, så snart der sker en udvikling på grenene. Hvilket jeg selvfølgelig venter at der gør. :)

  SvarSlet
 11. Spændende om du har heldet med dig - skal nok krydse fingre :)

  SvarSlet
 12. Held og lykke med kysseriet... øh, klisteriet. Hvis ikke jeg vidste hvad der er på spil, ville jeg ved første øjekast tænke ord som "klamt" - men det er der jo slet ikke tale om.

  SvarSlet
 13. Sikke mange klistret kys du har ... det blir spændende
  god påske

  SvarSlet
 14. Hej Jette
  Mistelten er da noget af det mest romantiske der findes, selvom den er noget af en snylter. Så jeg tror da jeg vil gøre dig kunsten efter, og skrive til Anne Marie.
  Håber du har haft en god påske.
  Knus
  Malene

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...