Sådan en bog sidder jeg med lige nu.
Jens Juhl og Sølva Falgren har i fællesskab begået en meget udførlig drivhusbog, baseret på årelang erfaring i deres egen økologiske kolonihave "Slottet i Smørmosen". Allerede på omslaget sættes forventningerne i vejret, med den stemningsfyldte illustration af Kirsten Tind. De skønne tegninger fortsætter i bogen i en god blanding med "rigtige" fotos.
Vi kommer rundt om alle de gængse ting, der nu hører til i en drivhusbog. Drivhusets anlæg og indretning, jorden og gødning, dyrkning måned for måned, drivhusplanter samt skadevoldere, sygdomme og meget mere.
Jeg kan rigtig godt lide at der er en gennemgang af de 4 årstider. Hvad skal laves på hvilket tidspunkt. Selv om jeg ikke er komplet nybegynder, kan jeg ind imellem få den der følelse: "Har jeg nået det jeg skal, på dette tidspunkt!" Nu kan jeg lige tage en hurtig gennemgang af årstiden.
Et absolut yndlingskapitel, er omkring den hjemmegjorte kompost. Kompost er det rene trylleri i haven og jeg tror mine kompostorme er de bedste havehjælpere jeg har. Og selv om jeg er godt igang med kompostering, læser jeg gerne om emnet igen, jeg kan kun blive klogere.
Det samme gælder afsnittene omkring hjemmegjort gødning. Sidste år prøvede jeg brændenældegødningen og vil gøre det igen i år. Vil også prøve at finde nogle Lægekulsukker og lave gødningsvand af dem. Hvorfor ikke bruge, hvad vi nu har "ved hånden". Der er også beskrivelse af andre naturlige gødningsmidler som tangekstrakt, træaske, padderokke (så får man da lidt nytte af den...) samt dyregødning. Rigtig spændende læsning.
Du kan finde en fin gennemgang af drivhusets planter, fra såning til høst og selvfølgelig også lidt opskrifter til opbevaring af årets udbytte. Egentlig er det vel essensen af al den "møje" man lægger i drivhusarbejdet. At kunne høste sine egne afgrøder, spise dem med det samme eller gemme til vinteren. Alt efter temperament.
Nu sidder der måske nogen og tænker at bogen kun handler om økologisk dyrkning, - og det gør den også. Det skal ikke afholde dig fra at dykke ned i herlighederne og blive klogere. Vi bestemmer hver især hvor økologisk vi vil gå til værks, men der er ingen tvivl om at den cyklus som Jens og Sølva formår at dyrke have og drivhus på, klart er det sundeste for vores miljø.
Kapitlet omkring hjemmelavet så- og priklejord skal studeres yderligere. Det giver god mening at lave det selv. Og hvem ved, om jeg en dag også får smidt plantesækkene ud af drivhuset!
Jeg giver min varmeste anbefaling af drivhusbogen. Der er masser af læsestof til inspiration og bare til at blive klogere af. Bogen er skrevet i et sprog der er til at forstå. Den kan læses fra en ende af, men vil også blive en af de håndbøger, jeg hiver ned af bogreolen, når en eller anden detalje skal tjekkes.
Du kan roligt skrive den på haveønskelisten.
Forlaget Koustrup & Co.
Udgivet 2016.
Pris kr. 198,-
Hej fru Fniis
SvarSletJeg bor ikke sååå langt fra Smørmosen, men har aldrig trykket næsen på havelågen. Jeg har nu heller ikke noget drivhus, så pyt. Det ville jeg ellers så gerne have men pladsen er ikke til det. Jeg var i sidste uge på besøg hos en kunde, som boede i en villalejlighed på 1. sal. Jeg skulle ud på terrassen og glemte på et splitsekund alt om formålet med besøget, for i haven stod det yndigste engelske viktorianske drivhus med muret sokkel, dimser på taget og hele molevitten! ORV, hvor ville jeg gerne have sådan et!!!!
Hej Fru Friis.Den bog lyder da rigtig god.Og elsker de smukke akvareltegninger.Kan forstå at man bliver meget klogerer på alt hvad der har med dyrkning og alt andet relevant.Den må vist på ønskesedlen.
SvarSletOg vil da også lige sige at jeg viser et billede til dig i mit indlæg.Rigtig god aften Knus Jette
Tak for en god anmeldelse:) Den må på ønskelisten!
SvarSlet