mandag den 28. marts 2011

30 års samliv er slut...

Finito! Over and out! Ude af mit liv! Goodbye!
Definitivt slut og jeg er ikke engang ked af det!

Ikke flere klipninger 3-4 gange om året, ikke flere torne i fingrene når skidtet skal samles sammen, fra nu af skal den p...... Hvidtjørn ikke styre mit liv længere!!

I 30 år har vi delt skel med kommunens mark og dermed med et gammelt markskel som kun måtte beskæres men absolut ikke fjernes. Nu er det endelig lykkedes at overbevise kommunen om at dette samliv ikke bar noget frugtbart med sig, så istedet får vi plantet Sargents Æble, et bytte jeg tror vi kan være rigtig godt tilfredse med. Ganske vist kommer der også grentorne på denne, men den vokser langsomt og bliver ikke til træer som tilfældet er med hvidtjørn.

Sådan så der ud i juli 2010. Tæt hæk har vi masser af...

Lidt til den anden side...

Sådan så vildnisset ud fra marken.
Kratværket er fyldt med brombær, vilde roser og brændenælde.

Marts 2011 - motorsaven er på vej...


YES.... - den er nedlagt!!!
Den nåede dog at angribe bagfra og give mig en flot ridse hen af kinden!Og sådan ser det ud idag, mandag den 28. marts 2011

Det er måske lidt svært at se den store forandring. Tilbage står nogle forkølede buske som jeg i årenes løb har forsøgt at fylde huller i hvidtjørnen med. Disse vil nok blive skåret kraftigt tilbage så de kan få en ny opvækst.

Stauderne foran hækken er fjernet og istedet har vi plantet Surbær (Aronia), i håb om at den lidt hurtigere vil lukke af for det meste udsyn. Da marken skråner er det et stykke vej ned til den nye Sargents Æble.

Det store spørgsmål er så, hvad vi stiller op med skråningen, og om alle stubbene bliver fjernet er jeg ikke helt sikker på. Jeg overvejer diverse bunddække planter, men det er også rigtig mange planter der skal til. Måske jeg vil prøve at lave mine egne efeustiklinger. Jeg har også tænkt på Vinca eller Cotoneaster. Måske jeg bare skal lægge en hel masse tallerkensmækkerfrø, mon de kan nå at dække jorden, inden ukrudtet får fat igen?? 

Det grimme ord, Round Up, har også været en tur gennem min hjerne.... hmmm... hvad ville I gøre???

Men lige nu vil jeg nyde at Hvidtjørnen bliver smuk derude i landskabet hvor den har plads til at brede sig, men lige her i min lille have er den fortid blot.

Glade forårshilsner fra Fru Friis ;o)

15 kommentarer:

 1. Tillykke med nedslagtningen ;-) Hvidtjørn er ellers smuk, men jeg kan godt se, at det er noget af et arbejde at klippe den/dem hvert år.

  Ja, Vinca dækker i hvert fald hurtigt. Ellers er ukrudtdug (det kraftige, som gartnere bruger) også en (ikke så pæn) løsning, indtil du finder ud af, hvad du vil plante der. Det kræver selvfølgelig, at stubbene bliver fjernet.

  Store rosenbuske er måske også en løsning?

  Glæder mig til at høre, hvad du beslutter dig for :-)

  SvarSlet
 2. Jeg ville dække med guldjordbær eller eufeu for venca har jeg er meget dårlig erfaring med at få til at dække ordentligt i forhold til de andre. Har luget flere år i træk i det der venca indtil det blev smidt på porten.

  Jeg kender nogle som sælger kogleskæl i Nr. Snede, hvor tæt er det på dig? det er supergodt at dække med eller barkflis er også godt. Plant enten efeu eller guldjordbær dække jorden oppe fra, det vil sige lade den vokse ud over bunddækket og når den så ad åre er formuldet så er bunddækkeplanterne bredt sig så meget at det ikke bliver et problem. Så slipper du af med meget ukrudt på en gang, ved at dække det ned... så det ikke får lys og kommer op igen...

  Måske andre har nogle bedre forslag

  SvarSlet
 3. Det bliver også smukt med Sargents æble. Nu er jeg jo glad for det "skovagtige" og synes en skråning med kaprifolie der ligger hen ad jorden vil være fantastisk - mon ikke du kunne snuppe nogle ranker i en skov eller et sommerhusområde? Jeg bruger selv ukrutsdug til at holde skvalderkål nede - det kan også kombineres med flis:)

  SvarSlet
 4. Oij...hva jeg skvatt da jeg leste overskriften!
  30års samliv slutt...jeg ble nesten redd...huff.
  MEN så ar det "bare" ukruttet du ville skilles fra,noe jeg godt kan forstå.
  Nå går du en sommer imøte med mere lys og luft...spennende å se hva for planter du velger:)

  SvarSlet
 5. Jeg holder meget af hvidtjørn i markskel og lignende, men jeg skal jo heller ikke beskære dem ;-) Godt du nu kan bruge din tid på noget andet, og ikke blive udsat for hvidtjørneangreb mere.
  Guldjordbær er ret aggressiv, i hvert fald i min have, så det var måske et bud på en bunddække.

  Hilsen Ina

  SvarSlet
 6. Kære fru friis, hvor har det dog pyntet, sikke et arbejde det må have været at fjerne "skidtet". Jorddække tænkte jeg kunne være geranier, de vokser helt vildt og fylder, ellers har jeg ingen gode råd - andet end held og lykke med det fortsatte arbejde.
  Hilsen Lone.g

  SvarSlet
 7. Kære Jette - Jamen udsigten er da ellers vældig fin ;0)

  SvarSlet
 8. Hej Fru Friis.
  Jeg har selv "gennemgået" en lignende skilsmisse og kluklo for mig selv da jeg læste din overskrift. I vores have har vi fået bugt med 80 m2 skvalderkål ved at dække det med aviser og ovenpå sand og året efter plante geranium macrorrhizum. Det er en dejlig storkenæb, næsten vintergrøn og meget livskraftig i både sol og skygge. Desuden er den meget nem at formere ved både deling og jordstængelformering. Måske det kan bruges, afhængigt af hvor stort dit stykke jord er?
  Venlig hilsen Lise i Højbjerg.

  SvarSlet
 9. Kære allesammen.

  Tusind tak for gode tips og tricks, hvor er det dejligt at høre erfaringer fra jer andre. Nu er der allerede noget der bliver sorteret fra (vinca) og nye forslag lyder godt som guldjordbær og geranium.

  Anettes kogleskæl har jeg også luret på, de er så fine i dit rosenbed, jeg bliver bare lidt nærig når det er ud til marken, hvor vi ikke selv vil kigge ret meget ned på det. Noget helt andet er det jo når det er inde i haven :o)

  Jeg vil fortsætte mit oprydningsarbejde, og se om jeg kan komme fornuftigt til nogle af jeres gode forslag.

  Endnu engang tak fra fru friis :o)

  SvarSlet
 10. Held og lykke, men please - ikke Round Up

  SvarSlet
 11. Rolig Sussi! Jeg skal nok lade være, det var et øjebliks frustration over de aggresive vækster fra markens fauna!! ;o) Jeg bemærkede også hvordan de andre kommentarer listede langt udenom at nævne det unævnelige!! :o)

  SvarSlet
 12. Så flink du har vært, og så spennende å tenke på nye alternativer:) Håper du finner ut av det:) Klem

  SvarSlet
 13. Sikke en overskrift, du skulle have været journalist! Jeg kiggede ihvertfald straks (ja, man forfalder til det dramatiske). Også super spændende problematik med så meget ny plads (tror det er en mangelvare hos alle havemennesker). Jeg kan godt lide din ide med efeu, fordi den er stedsegrøn og jeg syntes det er dejligt at alt ikke visner bort. Eller en masse forskellige hosta blandet med italiensk ingefær og hasselurt mv. og på den måde få nogle rolige farver og former ? Du kunne så også tilføje f.eks. pudegræsser mv. og lave en af det der moderne staude/græs bede ? Nå, det var bare lidt tanker fra en meget misundelig blogger, der tænker at du er lykkens pamfilius med sådan et nyt område til projekt og planlægning ;-)
  Mvh Stig

  SvarSlet
 14. Ser at du fikk lyser frem , da du fikk saget vekk buskene, skjønner din lykke:)
  Følger dæ videre, koselig om du følger mæ og, ha en fin dag, Lisbeth ;O)

  SvarSlet
 15. Tillykke med sejren! Jeg studsede også lige over din overskrift :-)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...