onsdag den 26. oktober 2011

Hvod'den gør I...??

(Lånt fra nettet, Humus Genplast)


Jeg går og grubler på en kompost... 

Og det kan vel ikke være så svært, vel! Byg en kasse og smid dit haveaffald derop og vupti... næste år har du kompost!!

De sidste par år har jeg samlet mit ukrudt og haveafklip i en åben kompost og inden vinter blot tømt den og kørt resterne på forbrændningen.
Ikke specielt hensigtsmæssigt, vel...?

Vores grønne køkkenaffald kommer dog i en lukket beholder med kompostorm hvilket er stor succes, de kære små væsner gnasker sig igennem uanede mængder af porretoppe, kålstokke og andet grønt rest- mundgodt fra køkkenregionerne.

Men tilbage til  komposten der skal rumme ukrudtsfrøene og skvalderkålsrødderne.... kommer de ikke frygteligt tilbage i min have når jeg fordeler det formuldede? Eller er det meste af det forsvundet??

Har I ikke lyst til at fortælle lidt om jeres mangeårige komposterfaring?
 • Er du kompostfreak eller skal du bare af med "skidtet"?
 • Skal jeg være hardcore og bygge med flere rum og omstikke, eller skal jeg bare kaste det hele op i en stak??
 • Sorterer man det der kommer i komposten?
 • Bruger du dyregødning, hvilken og hvornår smider du det??

Ihhh... hvor vil jeg blive glad 
for nogle kompost tips og tricks ude fra blogland. 13 kommentarer:

 1. Det lyder herligt, at du overvejer at kompostere :-)
  Jeg lavede et indlæg den 22. august om min kompost.
  Det jeg bider mærke i i dit indlæg, er ukrudt. Det smider jeg ikke på komposten. Frøukrudt ryger af og til med, men aldrig rod-ukrudt.
  Jeg bruger vores affald fra to kaniner, og det bliver bare puttet i efterhånden som de laver det :-D
  Jeg vil meget gerne hjælpe mere, hvis der er mere du er i tvivl om, hvis du læser mit indlæg.
  Det er virkelig 'fedt' at lave sin egen kompost, og god motion :-)

  SvarSlet
 2. Jeg er novice ud i komposten, men ville netop have henvist til Hannes indlæg. Jeg kan se, hun er der som en mis, når det er noget med kompost, så jeg overlader det helt til jer ;-)
  Jeg ville i øvrigt gerne lave kompost, men synes ikke jeg overkommer mere.

  SvarSlet
 3. Kære Hanne. Tusind tak for svar, jeg har fluks været inde og læse dit indlæg som jeg åbenbart havde misset! (Pokkers man ikke kan læse alt - altid...;o) Det giver rigtig god mening men måske jeg vender tilbage med flere spørgsmål. Fx. det med ukrudtet er stadig lidt rodet for mig...
  Jeg har bestemt ikke plads til hele 4 beholdere, højst to og de kommer til at stå i sol men vi har desværre ikke så mange "gemme-hjørner" i vores lille firkantede have. Men det må jo stadig være bedre end ingenting. Fif'et med gulvtæppet var forøvrigt også fint.
  Jeg kan også godt følge din begejstring over genbrugsguldet. Når det synker i min lukkede køkkenkompost underholder jeg nogle gange familien med kompostormenes fortræffeligheder, og jeg kan tydeligt se hvor fjerne de bliver i blikket, - og ja jeg kan selv få lov til at gå ud med affaldet ;o)))

  SvarSlet
 4. hej
  Jeg har en "humus" beholder, men bruger den kun til det "fine" haveaffald, jeg tømmer den om foråret ud i mine staudebede. Det grove køre vi på "omlasteren" så det bliver forarbejdet til muldjord, og så henter vi det igen, når vi har brug for det. vi bruger meget muldjord fra kommunen, hver gang jeg skal igang med nye staudebede. Anne Gine

  SvarSlet
 5. mojn Friis

  I min kompost gør jeg følgende... og om det er rigtigt eller ej vidnes ikke, men jeg er vældig godt tilfreds med resultatet :)

  - Alt form for ukrudt kommer IKKE i komposten..

  - Men følgende kommer i komposten.. frugt, grønsager, kaffegrums, thé, græsafklip, dyregødning (kaniner), afblomsteret blomsterbuketter, grene, brugt grillkul, staudeafklip og m.m.

  Og tak for din kommentar på min blog, ang. min kære pileurt ønsker jeg bare at "kende" den rigtigt inden den blir' sluppet løs i haven, forventer dertil også at den igen skal flyttes til næste år over i et helt ny staudebed..

  SvarSlet
 6. Jeg har komposteret de sidste 8 10 år, og jeg har absolut ingen forstand på det, men jeg kompostere alt inkl hundehøm, da jekkenhave. Det enenste der ikke kommer på komposten er rod ukrudt. Ukrudtet har jeg tænkt mig at tørre på en a'la sold næste år. Har den nemlig ikke endnu :-) Derefter kommer det også ned i komposten.
  Jeg har en forholdsvis stor kompost fordelt på tre rum. Jeg tømmer et rum om foråret, hvorefter jeg fylder samme rum til næste forår. Det samme gør jeg om efteråret. Det trejde og sidste rum bruger jeg til det, som ikke er så omsat, som jeg gerne vil have.
  Min kompost ligger mod vest, og få dermed også en del sol. Det har vi klaret ved at bygge en pergola henover, men min store flotte montana clematis, der dækkede pergolaen gik til sidste vinter..... suk. Jeg skal nu have plantet noget der hurtigt kan dække den igen. Henover komposten har jeg også en ukrudtdug liggende, for at forhindre evt frø i at spire. For det meste når de at rådne inden de kommer ud på bedene.
  Ca. to gange om året kommer min haveguru på besøg, og sidst udbrød han, hold da op en vækst dine græsser har taget. Hvad gøder du dog med? kunstgødning? Næ nej, det er bandlyst i min have. Jeg bruger såmend bare det, som haven selv levere og ikke andet. Det fortæller bare, at jorden KAN lide komposten, og ved at kompostere selv så kan man spare rigtig mange penge på gødning. Det eneste gødning jeg køber er til drivhuset og lidt langtidvirkende til mine sommerblomster.

  Go' fornøjelse med projektet min ven ;-)

  SvarSlet
 7. Det lyder spændede! Jeg læser lige med - komposterer selv i 2 rum, og stikker om - burde smide hestemøg på når jeg nu har så rigeligt af det... men har endnu ikke prøvet det. Rodukrudt kommer IKKE på! Tror simpelthen ikke temperaturen kommer højt nok op i åbne kasser til at dræbe ukrudt.
  Min største frygt er dog at forstyrre pindsvinene, så jeg stikker nok ikke så meget om som jeg burde..

  SvarSlet
 8. Jeg har også overvejelser om at kompostere. Det irriterede mig forleden dag, da jeg gjorde vinterklar, at jeg skulle køre det på Genbrugsen,istedet for at lave det til Genbrugsguld. Så jeg følger interesseret og spændt med og høster alle de Guldkorn jeg kan fra kommentarer til dit indlæg :-)

  SvarSlet
 9. Hej. Jeg har også overvejelser om at kompostere og læste med stor interesse Hannes indlæg i august. Jeg synes, det virker lidt "svært", så derfor vil jeg også følge med i kommentarerne og forhåbentlig blive klogere på det.
  Jeg har lige meldt mig som fast læser på din blog, som ser meget interessant ud og jeg glæder mig til at følge med!

  SvarSlet
 10. Tusind tak for jeres inspirerende kommentarer allesammen, det er jeg rigtig glad for!
  Jeg kan se at jeg må have en todelt havebør (findes den mon...;o), så det "slemme" ikke kommer i komposten.
  Nu kan jeg så begynde at manipulerer... NEJ-NEJ... det mente jeg ikke... men at INSPIRERER min kære mand, som får lov til at være projektleder, byggesagkyndig og handyman på byggeriet. :o)

  SvarSlet
 11. Nøjjjj hvor er han heldig :-)
  Det er vidst ikke altid lige sjovt for vores mænd at være gift med en havenørd.
  Men de er nu dygtige, når de først går i gang.

  SvarSlet
 12. Hvis der er nogen der vil vide hvordan vi gør, så har jeg netop lavet et indlæg om komposten i Kolonihaven FauerFlora på http://www.fauerflora.dk/
  Og bevistet på at den virker har jeg filmet :)... masser af regnorme!

  SvarSlet
 13. Jeg komposterer også, men vist ikke tilføre flere gode ideer, synes det vigtigste er sagt. Og Hannes indlæg fra i sommers er virkelig dækkende.

  Så rigtig meget god fornøjelse med det!

  Til gengæld er du jo, fruFriis, kommet med en helt og aldeles GENIAL ide: trillebøren med to rum. Hvis nogen havetilbehørsproducenter læser med her i blogland (og det håber jeg de gør, alt andet vil da være bløb), så er der hermed givet udtryk for behovet for et nyt produkt.

  Jeg tror vi er mange, der kunne bruge sådan en. Især hvis vores mænd ikke er særligt "handy" anlagt. Vi er i hvertfald to :)

  kh. Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...