tirsdag den 22. november 2011

Jeg famler lidt...

- med det der staudesåning!!

Jeg kan se hos jer andre at der længe har været gang i frøsåningen af stauder, og det hele bliver gjort efter alle foreskrifter. Ude og inde, med og uden overdækning - intet er overladt til tilfældighederne...

Sidste efterår fik jeg fra Anne Gine frø til bl.a. Sort Foldblad og Rød Kvan. Begge blev sået udenfor i efteråret og i krukker. Resultat: Zero!! Så købte jeg hos en eller anden bla Løvehale, Engnellikerod og igen Rød Kvan. Alt blev sået i mit højbed og stod vinteren over. Resultat: Zero!

Så blev det forår og jeg købte frø til sommerblomster hos Frøskuffen og hos hende får man gerne en lille gave, hvilket var Staudesalvie. Disse blev sået og sat i drivhuset i foråret, sammen med Akelejefrø fra Anne Just's have og igen den Røde Kvan.

Endelig var der succes! Akelejerne blev til små planter som forhåbentlig overlever denne vinter og blomstrer næste år. Den røde kvan fik jeg en enkelt plante til mig selv som ser sund ud, og et par stykker blev foræret væk. Staudesalvien var den største succes, de blev til en helt hæk, som jeg glæder mig meget til at opleve næste sommer.

De er så fine med det grågrønne løv og dufter herligt når man rører ved dem.
Klipper jeg dem bare hårdt tilbage når vi kommer til foråret...??

I august var jeg så heldig at blive en del af Susanne's forpligtende give-away, som du kan se her. Susanne sendte mig de fineste små frøpakker med udførlig brugsanvisning, - men kunne jeg finde ud af at følge den...!?

Bordeaux Lilla Gyldenlak


Blålilla fyldte Ridderspore

Altså fik jeg dem først sået for en uge siden, og nu går jeg her og er helt skyldbetynget... sæt nu projektet ikke lykkedes! Sammen med Susannes frø såede jeg også den lysegule Kæmpeskælhoved, som Anne Gine har været så sød at sende til mig. 


Her står så min lille beskedne frøsamling, som skal overvintre i drivhuset
og forhåbentlig blive til noget fantastisk næste sommer...

Nu er det så jeg spørger jer kloge mennesker derude:
  • Hvorfor har jeg mere held med frøene i foråret end i efteråret. Al logik siger jo at stauderne selv ville smide frøene til overvintring på jorden, - eller har de nisser til hjælp???
  • Er der mere held ved at bruge drivhuset, fremfor ude i Guds frie natur??? (Har nisserne måske også drivhus til hjælp...?)
  • Jeg har nogle Stokrose og nogle Malva frø, kunne de også været sået nu???

Til foråret håber jeg at vende tilbage med en fortsættelse på føljetonen:
Staudesåningens mysterier!

20 kommentarer:

  1. Jeg må desværre sige, at jeg heller ikke har meget forstand på staudesåning.Jeg har også forsøgt mig lidt i det små, men føler mig ikke overbevist om, at det lykkes.
    Det eneste jeg ved noget om, er at mine stokroser frøsår sig ivrigt hvert år og blander sig med hinanden. Og akelejerne gør det samme.
    Jeg følger spændt med i, om du får nogle kloge kommentarer for de vidende havebloggere, dem er der heldigvis mange af ;o)

    SvarSlet
  2. Det første der falder mig ind er at; de sidste 2 vintre har været meget kolde, og jeg faktisk kun er lykkes med Geranier og Astrantia - som koldsåede!!

    Alt andet har jeg sået sent sommer eller meget tidligt efterår. Det er nået at spirer og har stået ekstra beskyttet i drivhus.

    Det tredje er at jeg lykkes også bedst med forårs såning af stauder i marts/april :O)

    SvarSlet
  3. Hei:)
    Jeg har ikke lykkes noe sælig med høstsåing ute i det fri.Derfor har jeg gitt frøene en omgang i kjøleskapet og noen i frysen (!)
    Dette ga veldig god spireprosent..ved såing på våren:)

    Salvien du har, kan klippes hard tilbake om våren...

    Ellers vil jeg takke hjertelig for alle dine gode ord..du legger igjen hos meg :))

    SvarSlet
  4. Jeg følger også med... Har endnu ikke fået sået, men har fået købt priklejord til de akelejefrøstjerner, jeg fik af Anne Gine... Skal snart være...

    SvarSlet
  5. Efter mine erfaringer er staudesåning ikke helt nemt. Jeg har meget blandede resultater med det, og det er bla. også derfor at jeg ikke sår så mange stauder mere.
    Men jeg kan ikke helt lade være.
    Sidste år såede jeg et par stykker, og ingen af dem lykkedes, så måske havde det noget med vinteren at gøre.
    Jeg tror successen er størst i kolddrivhus. For ude kan fuglene spise frøene, de kan regne væk og de kan rådne.
    Men til gengæld skal man jo huske at vande i drivhus og også passe på at de ikke bliver stegt, når solen begynder at varme i foråret.
    Du kan sagtens så sent hen på vinteren med de fleste staudefrø, fordi vi jo har frost sent i Danmark.
    Jeg tror at mange sår her om efteråret fordi der er bedre tid. Jeg har aldrig sået før tidligst i januar, men i år har jeg faktisk sat et par bakker ud i driver-huset, bare for at prøve det.

    SvarSlet
  6. Kære Jette, jeg læste din overskrift forkert - godt at du ikke falmer:D
    Jeg er ikke til hjælp ang. frøsåning før vinteren for jeg havde samme resultat som dig da jeg forsøgte mig sidste år, hvor jeg blev grebet af blog-stemningen rundt omkring, men jeg går tilbage til min gamle rutine og sår om foråret og hvis det er kuldekimer sætter jeg bakkerne ud i nattekulden en uges tid i marts/april .
    Jeg krydser fingre for dine nysåede.

    SvarSlet
  7. ååh gru - bliver helt bekymret for mit eget udbytte, når jeg læser om dine erfaringer.
    Desværre er jeg selv ude i min første staudesåning dette efterår, så jeg har ingen kloge ord at bidrage med.
    Vi krydser fingre for alle vore frø vil lykkedes denne sæson :o)
    Kh Helle

    SvarSlet
  8. Hej Jette
    Nu er jeg ret ny på bloggen og er endnu ikke blevet grebet af ideer fra blogland. Det kunne jeg nu godt blive!
    Jeg må sige, at jeg gør som Lisbeth og det med en nogenlunde resultat, så det vil jeg også gøre i fremover. Ved kuldekimere putter jeg frøene i fryseren i en uge, det virker også godt.
    Men spændt på at høre om resultatet.
    <3

    SvarSlet
  9. Jeg har aldrig rigtigt begivet mig ud i såning af stauder, så læser interesseret med, så jeg ikke skal begå alle begynderfejl, hvis jeg skulle nå til et punkt, hvor jeg vil forsøge ;-)

    Violfrøstjerner er de eneste jeg har prøvet at så, og hmm..........fik kun få planter ud af det, som ikke kom i blomst.
    De er flyttet med ud i min nye have, så må jeg se om de afgår ved døden her i vinter, eller om det bliver til blomster næste år.

    SvarSlet
  10. jeg sår gerne en del stauder hvert år, men med mindre frøene helst skal sås friske, f.eks. cyclamen og helleborus, sår jeg ikke om efteråret. Min erfaring er nemlig, at det er alr for besværligt at overvintre de små frøplanter. Enten rådner de pga overvanding, eller også tørrer de ind.
    Min såsæson starter i reglen i slutningen af februar, idet kuldekimerne kommer ud under mælke hvid plastik.
    jeg har med fordel brigt denne canadiske såguide http://www.onrockgarden.com/germination-guide/plants
    hvis der står, at spiringen er "erratic" skal man ikke regne med det store resultat.
    Hilsen Marie

    SvarSlet
  11. Så vil jeg lige tilføje; efterårs såning lykkes bedre hvis man sår i 'Mega store potter' dvs.
    5-10 lit. potter - dækker med nedfaldne blade og stille potterne under en bænk, hæk e.l. Vil du være på den sikre side dækkes også med lidt fiberdug.

    I april 'fiskes' potterne frem, bladene fjernes og med varmen vil de begynde at spirer.

    SvarSlet
  12. Jeg har sået stauder i nogle år og bliver bedre og bedre til det, men har altså stadig nogle gevaldige smuttere :) Jeg tjekker altid lige på nettet for gode råd. Nogle frø skal rigtig nok have kulde/frost, andre skal trykkes ned i jorden og jord over. Andre skal kun lige dækkes med lidt sand og andre igen skal overhovedet ikke dækkes. Så det er meget forskelligt. Jeg er så heldig og have et stort kolddrivhus (børnehave) til mine stauder, men det kræver så også, at jeg vinteren igennem kigger til dem for at se om de skal have vand. Jeg har lavet små huller i bunden af alle de mærkelig ting jeg sår i, for at de ikke skal stå og soppe i vand. Nogle stauder sår jeg først i foråret, fordi de både skal have kulde og varme på skift:)Så når de står inde, står de under en speciel lampe, så de får lys nok. Lidt af et arbejde, men når man først bliver bidt af det er det faktisk sjovt og se, om man kan få noget ud af det. Det kom vist til at lyde lidt indviklet og mere besværligt end det rent faktisk er:):) Tror jeg er færdig for i år. Har sået lidt af hvert.......for at sige det mildt. Har nemlig været heldig og bytte mig til mange frø. Held og lykke derude og rigtig god fornøjelse med jeres såning. Glæder mig til at følge med.

    SvarSlet
  13. Jeg er også i fuld gang med staudesåning for første gang, som de fleste af jer nok ved.

    Og har læst og led op og ned af stolper.

    Susanne I's og Påfuglen (Lise Lotte)'s erfaringer har jeg også læst om, så dem vil jeg støtte mig til. Og - flere af mine stauder har jeg sået dobbelt portion af så nu vil jeg gøre følgende:

    1) Flytte halvdelen ind under en bænk + blade og fiberdug
    2) Flytte den anden halvdel retur i drivhuset.

    Synes det er stærkt af dig at forsøge igen. Det er sådan vi bliver klogere!

    Kh. Marianne
    Den Helbredende Have
    God vind med det Fru friis

    SvarSlet
  14. Første år jeg vil forsøge mig ud i kunsten at så frø fra egne planter, så jeg kan ikke hjælpe.
    Hvor ser din frøsamling smukt med med navneskilt. Held og lykke med det hele.
    Tak for kigget.

    SvarSlet
  15. Hej Fru Friis.
    ja man kan ikke vinde hver gang:) sort foldblad er en af de sværer "drenge" at så, men jeg har dog haft held med mine... ikke dem alle. Rød kvan skal sås friske:) Hvis du har held med at så forår, så er det jo godt nok. Du kan jo også vælge at så halvdelen vinter og halvdelen forår... og så se hvad det "arter" sig best:) pøj pøj med det hele:) Anne Gine

    SvarSlet
  16. Hej fru Friis. Jeg såede nogle i november/december sidste år blandt andet rød kvan og rød havemælde. Jeg stillede dem i drivhuset og tog dem ud, da sneen var ved at være væk. Der kom ganske få planter, ikke så mange, som jeg ville have troet. Men de nåede da at vokse sig store nok til at jeg kunne plante dem ud i staudebedet.
    I år prøver jeg med andre slags og så må jeg også se,hvad det bliver til. Jeg har også prøvet med violfrøstjernefrø i fryseren og så plante dem i så- og priklejord i forsommeren, men der kom ingenting, så nu har jeg prøvet igen her i efteråret i stedet og nu står de ude i drivhuset!

    SvarSlet
  17. Kære alle :o)
    Det er med stor glæde (sorry) at jeg læser at staudesåning ikke nødvendigvis er den letteste kunst.
    Håber dog stadig på at det lykkedes, også fordi min ærekærhed gør jeg at jo gerne vil kunne fortælle Susanne og Anne Gine at deres frøsamling er blevet til plantebørn med en lys fremtid!

    Tror jeg vil gøre lige som Hanne (i haven), købe nogle solskins-hornvioler og stille dem i drivhuset sammen med de små bølle-frø, så har de lidt at se op til og stræbe imod ;o)

    SvarSlet
  18. Kære Lisbeth. Selv om der er grund til at falme i denne tid, er jeg nu alligevel også glad for at det ikke var det, indlægget handlede om... ;o)

    SvarSlet
  19. hmmm, jeg troede også at jeg ville så alle de frø jeg har fået skrapet sammen, måske er det ikke umagen værd, når alle I skrappe havemadammer (kærligt ment), har problemer med at få udbytte, så kan jeg vist godt opgive på forhånd.

    SvarSlet
  20. Sussi....ikke give op!!
    Husk - der er ALDRIG regler uden undtagelser ;O)

    Jeg har sået stauder de sidste 10 år. Og jeg har haft gevinst og tab, som vinden blæser. Men mest af alt har det været lærerigt.

    Nu har jeg fået indarbejdet nogle få grundregler, og det fungere fint, også selv om potterne ind imellem forbliver sorte uden den mindste spirer *LOL*

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...