torsdag den 15. august 2013

Petunia-holic...


Petunia har hidtil været en meget ned prioriteret sommerblomst her i haven, men det er slut nu! Petunia er kommet for at blive hos mig... her vil nogen måske tænke at jeg har været lidt længe om at opdage petuniaens fortræffeligheder, men det handler vist mest om mine (tidligere) fordomme omkring planten.

I foråret købte jeg småplanter hos Odenia af bla to orange petunia.
Først den storblomstrende "Supercal Terracota", hvis blomster changerer smukt i gult, rødt og orange.
Dernæst købte jeg den lille "Superbells Orange", den har ganske enkelt være uimodståelig og blomstrer fortsat smukt og tæt.Derudover købte jeg frø til en næsten sort petunia. Jeg havde ikke de store forventninger til at nå at få den i blomst, men mine forbehold blev grundigt gjort til skamme.

Nemmere plante kan man da ikke dyrke selv. Allerede fra den var priklet første gang, kom der hurtigt knopper og derefter gik det lystigt derudaf. Masser af planter fik jeg, så nu gjaldt det blot om at finde de rette pladser.


Krukkerne ved hoveddøren fik et par stykker.


Og endnu en krukke ved carporten...


En ampel på terrassen blev fyldt....

Og sidst men ikke mindst, en krukke i chokoladeafdelingen!Afhængig af lyset og tidspunktet på dagen, er denne mørke petunia både sort, mørklilla og bordeuxfarvet, alt i samme blomst!

Nu er jeg blot spændt på om man kan tage frø fra petunia, er der mon nogen af jer der har erfaring med det?

Iøvrigt har jeg allerede købt frø til næste sæson. Frøposerne har været på tilbud og iblandt dem lå en smuk mørklilla hængepetunia... jeg glæder mig allerede! Der er så mange farvemuligheder med petunia, så her skulle være noget for enhver smag.

Hvordan har du det med Petunia?

23 kommentarer:

 1. Ja men de er da også smukke, jeg kan godt forstå, at du er glad for dem. Jeg købte en næsten sort, men der var altså gule striber i, den er lidt aparte, men du har ret, de blomstrer helt vildt. Har du plantet dine ud i haven? Jeg husker, at jeg for nogen år siden havde nogen i haven, de såede sig selv og kom igen året efter. Nemmere kan det ikke være, vel?
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke prøvet at plante dem i haven, men måske det kan kommentarer år. Den sorte med gul stribe har jeg også set, og syntes faktisk den er meget smuk på sin egen sjove måde. Det handler nok om at finde den rette partnertil den, og lige nu tænker jeg at. I krukken med den gule liguster, kunne den blive rigtig fin. Endnu en plante til ønskelisten. :)

   Slet
 2. Jeg har altid forbundet petunia med gammeldagsblomster som min far og mor havde. Men de eksemplarer du viser er da skønne i farven. Måske skulle man overveje dem næste år. Det er i øvrigt gode plugs de har hos Odenia. Jeg købte både verbena, heliotrop, og helichrysum p. Chokoladeblomsterne gik desværre til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige nøjagtig sådan som du beskriver det, har jeg også haftdet, Gitte. Netop derfor er det lidt af en "AHA" oplevelse at blive glad for den.
   Odenia har rigtig fine planter, helt klart et sted jeg fortsætter med at handle.

   Slet
 3. Hej Fru Friis.Jeg har købt en af de mørke petunia i foråret,og den blomstre endnu-står i en krukke.........så det er en sikke vinder.Har haft forskellige i ampler.Men de er ikke så glade for regn og blæst.Hvis de er så lette at så,så kommer den med på min såliste til foråret.Har også et par chokoladeblomster,og de trives også rigtig godt.God dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i det med regnen, og i det hele taget bliver de ranglede her til august,men det må handle om at blive god til at klippe dem på rette tidspunkt.
   Chokoladeblomsten er bare dejlig, jeg vil dog helst have den i krukker, så jeg kan se den hele tiden og pusle på rette tid. :)

   Slet
 4. Jeg er nok ikke nået så vidt i min haveudvikling endnu, at jeg kan lide petunia, men jeg må dog bøje mig for den mørke du vise. Den er rigtig flot.
  Hvem ved, måske ender jeg også en dag med at kunne lide tagetes :)

  SvarSlet
 5. Jeg var tæt på at nævne tagetes i samme indlæg, men undlod det dog. Jeg har haft samme modstand som du nævner, men nu har jeg også fået flere slags tagetes. Dogmets i drivhuset omkring tomaterne, men de kryber langsomt ud i haven... ;)

  SvarSlet
 6. Jamen bliver de ikke grimme når det regner..... nå ja det ved du måske ikke.... det har jo dårlig nok regnet i denne sommer. Den sortling der frister, jeg ku' tænke mig at prøve den.

  SvarSlet
  Svar
  1. nå nu kan jeg se at jeg har sovet lidt i timen, du har jo allerede kommenteret det med Petunia og regnvejr - undskyld :D

   Slet
 7. Dejligt at du tør at springe ud, og indrømme at du er glad for petunia ;o).
  Jeg har petunia hvert år i mine altankasser og krukker. De petunia sorter man kan få i dag millionbells, surfina og superbells er så fine både i farver og blomst. De er også meget mere robuste og bliver ikke så let ødelagt af regn som de store gammeldaws petunia.
  Jeg samler altid frø fra mine petunia, med stor susces. Sidste sommer havde jeg også den sorte som jeg samlede frø fra, og det var spændende om de også ville blive sorte i år. Det endte med et ret broget resultat, der kom planter i mange farver dog også lidt sorte. Så hvis det er de sorte planter du er ude efter, tror jeg det er bedst at købe nye frø. Jeg kan lige lægge nogle billeder ud på min blog, af de forskellige afkommere af den sorte petunia.
  PS Jeg har faktisk også tagetes i haven ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Heidi, for din gode erfaring. Et par af de sorte petunia havde faktisk også lidt gullige striber, så de har selvfølgelig lidt af hvert i stamtræet. Til gengæld er det så ret smart at de starter med at blomstrer så tidligt, så kan man nå at sorterer...

   Slet
  2. PS. Måske vi skal ha' lavet det tagetes indlæg... ;)

   Slet
 8. Lige nøjagtigt som du, hvilket man også har kunne læse om på HAVEFOLKET: Men nu har piben også fået en anden lyd i min have.

  Frøformering af pertunia? Det skal da prøves, du har virkelig lokket her! Vil tage frø fra dem, jeg har nu! Hvis det lykkes dig med frø fra den terracottafarvede - så stiller jeg mig op i kø på e evt. bytteliste! Der er frit valg på alle mine frøhylder! Sig blot frem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må ind og finde dit indlæg på Havefolket, det er vist gået min næse forbi... ;)

   Slet
 9. Jeg husker også petunia som nogle cyklamenfarvede blomsterklatter, der blev mere og mere ranglede. Egentlig kunne jeg godt lide dem, men de kunne jo ikke lide regnvejr. For nogle år siden havde vi million-bells i en hængeampel og det var en stor succes.

  Men jeg er da klar igen efter dine begejstrede billeder. Den sorte er i hvert fald smuk mange steder kan jeg se - mon ikke jeg skal have en Chokoladeafdeling... med citrontagetes.

  God dag til dig :)

  PS. Du har da slået dig noget på orange i år - det er også et frisk pust.

  SvarSlet
  Svar
  1. De store har bestemt anlæg for at blive ranglede, men så er det jo vi skal blive modigere med saksen... De små er absolut bedårende og har ikke denne "genfejl"!! :o)

   Slet
 10. Kære Fru Petunia.

  Det var sørme hurtigt du fik besøg af Julemanden, for der ser da både smukt og frodigt ud hos dig.

  Jeg har svært ved at finde en blomst, jeg synes er styg. Petunia er også skønne. Iår har jeg nogle små mini mini petunia i en skøn sart bleglyserød. De sorte har jeg også før haft.

  Dine laksefarvede og orange petunia er helt vildt dejlige.
  Får du frø i overskud, må du endelig ikke kaste dem i grams.

  Hav en dejlig weekend.

  Stort knus fra Rainy Flade

  SvarSlet
 11. PS: Jeg elsker smukke ord. Ordet/navnet "Petunia" er da vildt smukt:o)

  Flere knus

  SvarSlet
 12. Jeg har haft det lige som dig med petunia. Nu kan jeg slet ikke forestille mig en sommer uden. Hvor er den sorte flot i chokoladesamlingen.

  SvarSlet
 13. jeg er vild med de sorte! Har ellers været godt træt af de blomster som jeg synes "slasker" bare det regner en smule, men i sommer har de sikkert vært flotte. Hvor køber du frøene til de sorte, har prøvet at lede på nettet, men kan ikke finde nogen.

  SvarSlet
 14. Selv om indlægget her er 'gammelt' vil jeg ikke undlade at kommentere, for jeg har lige netop fine erfaringer med petuniasåning, og det behøver slet ikke være så besværligt som med mange andre sommerblomster.

  Jeg samler frø fra mine petunia - det er nemt, men de er bittesmå, nærmest birkes i miniature størrelse. Så sår jeg dem sammen med stauderne! i februar eller hvornår jeg nu lige tager mig sammen (de skal have noget frost) - og sætter dem i drivhuset (hvor der ikke er frostfrit). Og så ventes der..............ind til pludselig en dag der titter små spirer frem. Og så bliver de priklet og de står stadig i drivhuset uanset vejret og på den måde får du store fine petuniaer uden at skulle så indendøre og slæbe ud og ind.
  Jeg såede også nogle af de sorte sidste år og fik en masse spændende varianter ud af det - inkl. den mørke med gult som er nævnt flere steder, men også sart rosa, gammelrosa, mørk bordeaux og sort.
  Har du i øvrigt prøvet den der hedder 'Pretty much picasso' fra Odenia? Den har jeg i år og den er bare SÅ gudesmuk og sund. Fylder ved 1 m2 på nuværende tidspunkt og er et absolut must for mig fremover.
  Mange hilsner

  Trine

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...