mandag den 26. august 2013

Projekt Pergola... Tjek!

Efter at jeg i et helt år har ønsket, planlagt og gennemtænkt hvordan jeg kunne snige en lille beskeden pergola ind i haven, er det nu endelig lykkedes!

Der er tænkt ufattelig mange tanker omkring materialevalg og beplantning. Den oprindelige plan var at bygge pergolaen i træ, men hen af vejen blev det ændret til rusten jern, som vi allerede har i haven.

En smed blev kontaktet for råd og vejledning og pludselig havde vi en aftale i hus i forsommeren. Grundet forskellige omstændigheder blev den først sat op i denne week-end. Uha, vi har grublet i ventetiden om det nu var det helt rigtige...

Men nu står den der, og jeg har allerede danset op til flere glædesdanse under den nye pergola alt imens jeg ser for mig et overdådigt blomsterflor over mit hoved.

Så er der beplantningen. Selvfølgelig skulle der være smukke roser, som blomstrede hele sommeren. Også her har jeg spekuleret og valgt til og fra. Til sidst endte jeg med 3 slags roser: New Dawn, Awakening samt Mme Alfred Carriere. Mit hjerte banker stadig, når jeg tænker på hvor smukt det kunne blive...

Men...! Så skete der noget, da pergolaen stod der og vi kiggede igennem den! Pludselig kunne jeg se Blåregn

Jeg har altid syntes at Blåregn er ufattelig smukke, men har slet ikke tænkt det som en mulighed i vores lille have. En Blåregn kræver plads og noget kraftigt at læne og sno sig på,- og det har vi nu!  Straks gik jeg igang med at google for informationer og her finder jeg bla denne haveblog (Solbakken) som også lige har lavet en jernpergola til blåregn... det må betyde at vi tænker i den rigtige retning!

Men nu til nogle billeder! Skulle nogle af jer af vanvare komme til at tænke at det ligner et tørrestativ fra en københavnsk baggård, - så er du tilgivet!! (Og vi er heller ikke ved at gøre klar til havefest...!). Jeg ved jo at I - kære havenisser - straks kan visualiserer at jernet bliver rustrødt og at blåregnen hænger i lårtykke klaser fra loftet.

Sådan så der ud fra terrassen med kik ned til morgenterrassen,  lørdag morgen...Og sådan ser det ud nu...

Lørdag morgen, set fra morgenterrassen op mod huset...

Samme sted, lørdag eftermiddag...


Denne rustne due købte jeg på Bornholm i ferien,
den kommer vist til at bo på pergolaen...Et lille aftenbillede fra terrassen.
Her kan fornemmes at terrassen ligger højt og at vi også
kommer til at kigge henover pergolaen...Tanken var at der skulle skabes et rum,
på vej ned til Morgenterrassen.
Samtidig fik vi, hvad der med tiden kan blive
en smuk grøn indramning af samme terrasse...


Nu skal der plantes og flyttes rundt...
(og snorene skal fjernes!!)


Kære havevenner!

Har du nogen som helst erfaring med blåregn, 
god som dårlig, 
må du meget gerne fortælle om det. 
Al information modtages med kyshånd...


Og nu vil jeg gå ud og 
danse endnu en glædesdans!! ;o)
25 kommentarer:

 1. Har ingen erfaringer med blåregn, men jeg kan da sagtens forestille mig synet når de hænger i klaser engang...
  Indtil videre kan stativet altid bruges til tæppebankning :-) Nej pjat, det kommer til at blive superflot. Men er roserne så helt yt??

  SvarSlet
  Svar
  1. he-he... armgang har også været på tale!! Ja, roserne bliver nok nødt til at finde et andet sted i haven, for nu har de jo sat sig fast i min hjerne... så er der bare endnu et projekt der skal udføres!! ;o)

   Slet
 2. Ih altså Fru Friis, det glæder mig at se at den ene bue du snakkede om i efteråret sidste år blev til den pergola som vi også snakkede om du sagtens kunne få mellem de to bede... nu glæder jeg mig til at se din blåregn.

  Jeg har ikke selv nogen praktisk erfaring endnu.. fik dog en sidse år, men den er plantet et forkert sted og skal flyttes over til den overdækkede terrasse som er ved at blive lavet i vores have.

  Det jeg har set i Nørresundby igennem flere år at at jo mere den bliver klippet ind og jo mere blomstre den. Det jeg så har læst mig til er at de skud der kommer i løbet af sommeren skal klippes ind til 1 - 2 cm længde for der vil de så danne nye blomster og det passer meget godt med den smukke blåregn jeg har kastet lange blikke efter i flere år.

  Min blåregn skal flyttes nu i efteråret over på sin blivende plads og vokse i hele længden af terrassen som jeg så en blåregn gøre i "The Roof Graden" i London her i maj i år.

  Glæder mig til at følge og se hvordan din pergola kommer til at vokse sig til med både blåregn og måske en rose eller 2 ?

  Haveknus Annette

  SvarSlet
 3. Det bliver spændende at følge din pergola og spændende at se, hvilke planter den ender med at invitere indenfor. Mon ikke det var det helt rigtige at vælge jern som materiale? det tror jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for du syntes... :o)

   Slet
 4. Stort tillykke med pergolaen! Den skal I nok blive rigtig glade for :)
  Og den skal nok blive fantastisk smuk med blåregn.

  Vi har selv en hel del blåregn i vores have og de gror som skidt!
  Jeg læste for mange år siden at de mod al sund fornuft ikke skal ha det for godt.
  Så alle dem vi har plantet har fået en god skovlfuld grus i plantehullet. Ingen gødning.
  Vi satte to sidste sommer på ca 50 cm og i år har de skudt 150 cm med mange nye skud. Og de 5 gamle gror også på livet løs :)

  Så jeg håber at du får lige så stort held og glæde med dem :)

  SvarSlet
 5. Stort tillykke med pergolaen! Den skal I nok blive rigtig glade for :)
  Og den skal nok blive fantastisk smuk med blåregn.

  Vi har selv en hel del blåregn i vores have og de gror som skidt!
  Jeg læste for mange år siden at de mod al sund fornuft ikke skal ha det for godt.
  Så alle dem vi har plantet har fået en god skovlfuld grus i plantehullet. Ingen gødning.
  Vi satte to sidste sommer på ca 50 cm og i år har de skudt 150 cm med mange nye skud. Og de 5 gamle gror også på livet løs :)

  Så jeg håber at du får lige så stort held og glæde med dem :)

  SvarSlet
 6. Flot flot, skulle det ikke lykkes med blåregn (jeg har ingen erfaring selv) kan du altid sætte gynger op til de kommende børnebørn :) Nå men jeg tror, det lykkes, jeg synes, det ser flot ud. Jeg tænker også tit på en pergola, men det er kun blevet til tanken.
  Annettes vejledning til klipning lyder helt rigtig, jeg har kendt en, som har fortalt, hvordan man gør.
  Held og lykke med projektet.

  SvarSlet
 7. Wauw, Fru Friis da, hvor bliver det flot! Jeg ser dig danse, det gør jeg...både nu og under, med dine ord 'blåregnen, der hænger i lårtykke klaser fra loftet'. Og duen, smuksak siger jeg bare... Knus Anne Mette

  SvarSlet
 8. Hej Fru Friis.Så lykkedes det endeligt med den pergola.Og flot er den blevet.Glæder mig da også til at se de smukke blåregn klatre rundt om den.Har spekuleret hvad det blev til.Længe siden du har vist noget fra din have.Smuk fugl fra Bornholm......fik du set Strabo planteskole?
  Kan lige se dig danse rundt i haven.God dag knus Jette

  SvarSlet
 9. Hej Fru Friis
  Det er jo også helt perfekt vejr, til en lille pergoladans eller to ;o). Stort tillykke med din nye pergola, det bliver så smukt med blåregn, jeg kan sagtens se det for mig.
  Jeg tror i bliver rigtig glade for at i valgte jern, så løber i ikke ind i problemer med rådne stolper, når alt er groet godt til.
  Jeg glæder mig til at følge pergolaens udvikling ;o)

  SvarSlet
 10. Det er helt utroligt, så meget rumvirkning der allerede er uden planter. Utroligt fornuftigt med jern, siger hende, der har været holde-ved-montør i processen med at renovere træstolperne i vores pergola.

  M.h.t. blåregn, så frøs vores tilbage de første to år vi havde den. så begyndte jeg at dække roden med et par granris. Det bekom den rigtig godt og nu pakker vi den ikke ind længere.
  En anden erfaring, som nok ikke er så aktuel for dig med dine kraftige jernstolper er: sno den ikke rundt omkring rionet! Det er en meget stærk plante og sådan et bette stakit af rionet skal den snart få vredet.

  SvarSlet
 11. Ej, hvor bliver det bare dejligt - stort tillykke

  SvarSlet
 12. Det ser rigtig godt ud - solid, enkel og uden for mange dikkedarer! Det bliver spændende med vores blåregn. Har du tænkt over, hvilken sort, du vil plante? Tak for linket til min blok! Det var pænt af dig.
  Mange hilsner
  Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har tænkt men ikke besluttet og heller ikke fundet alle navne endnu. Bemærkede din Black-et-eller-andet og har googlet den, men den kommer faktisk ikke ret meget frem. Hvor har du fundet den og hvordan kom du frem til det skulle være den??

   Slet
  2. Nej, det var faktisk temmelig tilfældigt! Jeg googlede også forskellige sorter, men havde svært ved at se forskellen, så "Black Dragon" lød som en mørk lilla, måske helt forkert, men det var faktisk af den simple årsag jeg valgte den. Jeg har købt dem i en lokal planteskole.

   Mht. det tomme 'fast læser' felt, vi snakkede om, så er det ikke altid, det er væk, men lige nu er det! Da jeg loggede mig ind, kunne jeg se det i få sekunder, men så forsvandt det. Måske har det noget med min computer eller opsætning at gøre! Mærkeligt og irriterende, men som du siger, er det jo ikke noget, vi kan gøre noget ved.
   Mange hilsner
   Susanne

   Slet
  3. Tak for svar. Jeg er lidt vild med alt hvad der hedder noget med "black"... men nu må vi se hvad vi kommer frem til... :o)

   Slet
 13. Hej Jette,
  Jeg synes det ser vildt godt ud, og jeg kan sagtens forestille mig din pergola fyldt med ..... ét eller andet :)
  Vi har selv en blåregn på terrassen, og den er efterhånden gammel. Den har snoet sig ud og ind på et stativ, og vi får den aldrig af stativet igen, med mindre vi høvler den helt ned. Sådan en blåregn har rigtig mange kræfter, som Ulla J. skriver, så med mindre din pergola er kraftigt dimensioneret (det er svært at se på billedet) ville jeg overveje roser i stedet for. Men det ville være SKØNT med blåregn. Jeg kan godt høre jeg lyder som en lyseslukker, så lyt ikke til mig :). Der går nok mange år, før blåregnen vælter pergolaen!
  Knus

  SvarSlet
 14. Tillykke med pergolaen :-) Det bliver spændende at se, hvilke planter der kommer i, men det skal nok blive flot uanset hvad i vælger.
  Jeg har aldrig haft blåregn, men tror du skal undersøge nærmere, om pergolaen er kraftig nok til dem, som Lene er inde på, for det er meget stærke planter.

  SvarSlet
 15. Tillykke med pergolaen, sikke da en forskel den gør på før og efter billederne, den skaber virkelig rum, tænk så hvor flot det bliver med planter på.
  Med hensyn til blåregn er jeg ikke den rette til at rådgive. Vi satte en ved et træstakit for mange år siden, den kom aldrig rigtig til at blomstre, men den dækkede hurtigt stakittet, nu er den gået ud og der er kun "stammen" tilbage og den kan vi ikke få væk uden at fjerne stakittet. Heldigvis er den næsten dækket af nogle andre planter så man ikke kan se den.

  SvarSlet
 16. Tillykke Fru Fniis :-)
  Du kan lige tro, at jeg kan visualisere det! ;-) Forestillings evnen fejler ingen ting. Jeg har selv købt en blåreng og glæder mig... meget. Er dog lidt trist over, at det ikke bliver til roser. Men men men med blåregnen bliver det jo malerisk smukt;-)Held og lykke med pergolaen!
  Knus Gro

  SvarSlet
 17. ... min fantasi fejler heller ikke noget - der skal endda ikke megen fantasi til, med dine malende beskrivelser og de håndgribelige billeder af dette formidable projekt. Det rammer bare hele hjørnet så flot ind, og hvilken fantastisk ide om at kunne spadsere med morgenmadsbakken igennem den blåregn-dækkede pergola, det bliver stort :) Jeg har ingen erfaring med blåregn, kan supergodt lide den... (håber da bestemt også at du får klemt Mme Alfred Carriere ind et andet sted i haven...). Godnatknus herfra, Ulla

  SvarSlet
 18. Det skal nok komme til at se godt ud når der kommer planter dertil....
  - en blåregn kunne godt komme til at se godt ud derpå, og lyt/læs endelig til de kloge kommentarer som du har modtaget omkring blåregn !! det ville spare dig for en del ærgrelser ;)

  SvarSlet
 19. Tak for alle jeres meninger og betragtninger. Jeg lytter, læser og tager til mig... guldkorn fra havenisser er det bedste!! :o)

  HAVEKNUS fra mig :o)

  SvarSlet
 20. nu er jeg altså uendelig interesseret i at høre hvordan det videre er gået, for jeg faldt over dine billeder og betragtninger, da jeg søger rundt efter flere oplysninger om Blåregn - jeg er nemlig også forelsket i blåregn.
  Vi skal have sat et hegn på 23 m op af rionet, og der har jeg også besluttet at der skal stå en blåregn (har allerede købt den) selvom vi først starter på hegnet til september .
  har du nogle erfaringer/billeder at dele - kan se der er gået 2 år siden dine skriverier her !!??

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...