mandag den 27. juni 2016

Amsterdams gemte byhaver....

Nu kommer der rigtig mange billeder fra Amsterdams åbne byhaver. Jeg kæmper virkelig med at finde de mest repræsentative fotos, men let er det altså ikke. Jeg prøver at vise overbliksfotos fra haverne idag, så får I detaljer næste gang.
30 små byhaver holder åbent i den 3. weekend i juni. Vi nåede frem (på gåben) til alle 30 haver, dog var 2 af dem alligevel ikke åbne. Men 28 haver på 3 dage, er da også noget. Og det fortæller selvfølgelig at haverne er små og nemt overskuelige. 

Haverne var dels privatejet og dels i forbindelse med museer. Der var en frodighed overalt, som faktisk kom helt bag på mig. Træer, der må være tudsegamle, stod i de små haver og skabte skygge, loft og en intens, intim stemning. Fik mig virkelig til at tænke over, hvornår man "bør" (eller rettere ikke bør) fælde træer i små haver. Nøjagtig som vi kender det herhjemme, viser genkendelig skilte vej.
Alle steder går man ind fra gaden
og under huset igennem mere eller mindre private områder...


- og på den anden side af huset,
åbenbarer den ene have efter den anden, sig
.


Der var rigtig stor interesse for de åbne haver,
og vi hørte både dansk, norsk, svensk, tysk og fransk
blive talt rundt omkring.
Nå ja... og hollandsk!
Overalt var der mange besøgende. 


I denne have blev der spillet klassisk, meditativ klavermusik.
Utrolig smukt og både ben og sjæl fik hvilet.Masser af formklip rundt omkring.Alt plads bliver udnyttet i flere højder. Bagerst i haverne, var det helt almindeligt at have et lille lysthus. Ikke sådan haveskurs-drivhusagtigt,
men et lækkert isoleret sted i gammel stil,
ofte med tekøkken, opholdsplads og hems med sovepladser. 
 Den sidste plads udnyttes selvfølgelig med krukker.


En af de mere officielle haver.


Denne have faldt jeg pladask for.
Tror den får sit eget indlæg en anden dag.

Jeg tror bestemt det var havens ejer, der sad og fik en kop kaffe i vinduet...

- og her er hvad han kiggede ud på.
Bemærk igen det skønne havehus, bagerst i haven.Og man måtte gerne kigge indenfor i havehuset.


Masser af frodighed i haven og de hævede terrasser.
Der er ikke noget at sige til at haverne er smalle,
de skal passe til huset!Endnu en utrolig smuk have, med masser af formklip i flere lag.


Vand i haven, var der rigtig mange steder.


Her er det meget formelle blandet med det vilde i midten.Og igen går vi i højden.
Denne have var nemlig kun 5 x 6 meter,
og trods det var der plads til både køkkenhave, prydhave,
siddepladser og kompost.


Det var blot et lille kig indenfor i
Amsterdams gemte byhaver. 
Håber du har lyst til at se mere en anden dag.

23 kommentarer:

 1. Det var godt nok flot at I overkom at se så mange haver, men jeg forstår at I rent faktisk kunne gå til alle haverne, det gør det jo lidt nemmere end hvis man skal have bil med. Spændt på om du får lavet et indlæg med den specielle have

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal ikke køre hverken bil eller cykel i Amsterdam, især cyklisterne er vilde! Og vi fik gået rigtig mange skridt og masser i den forkerte retning. Ærgerligt vi ikke havde skridttæller på. ;o)

   Slet
 2. Hvor ser det spændende ud. Det må have været en stor oplevelse. Vil meget gerne se mere fra Amsterdam.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lise, og det var virkelig en stor oplevelse. :o)

   Slet
 3. Ja tak det kan du bide spids på at jeg vil, jeg suger dine billeder til mig og er så opsat på at komme afsted til næste år:-)
  Det ser fantastisk spændende ud på mange af billederne og jeg glæder mig til at se detaljer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kom endelig afsted Lisbeth, og der er så rigeligt at se på at hele familien sagtens kan tage afsted. :o)

   Slet
 4. Godaften Fru Friis.Du kan tro at det ikke er et billede for meget.
  Mange spændende byhaver i har besøgt.
  Glæder mig meget til at se flere detaljer af de fine haver.Det må da have været en rigtig spændende søster tur........er kun lidt misundelig.Knus Jette

  SvarSlet
 5. Ja men jeg er da bestemt med en anden dag, jeg komme jo ikke så vidt omkring, men det var spændende at se dine billeder.

  SvarSlet
 6. Sikke mange fine haver - de der smalle, høje rækkehuse gemmer på dejlige hemmelige haver. Jeg har ladet mig fortælle, at man ikke har lov at fælde træer i Holland uden at søge om tilladelse - heller ikke i private haver - og så vidt jeg husker, skal man plante 2 for hvert fældet træ. Man sætter virkelig stor pris på træerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det dejligt at høre Frede, og så giver det også mening at så gamle, fantastiske træer får lov at leve. Nogle af dem havde stammer som kæmpe elefantfødder. Og så forstår man også hvorfor Amsterdam er så frodig som den er, - vi kunne vist godt lære lidt herhjemme... ;o)

   Slet
 7. Tak for kigget Jette, de er da helt fantastiske de haver. Hver på deres måde. Det er altid spændende at se de private haver, det gir et anderledes indblik i hvordan folk i Holland selv holder haver.
  Glæder mg bestemt til at se flere spændende haver og mere detaljer 😊👍

  SvarSlet
 8. Hvor er det altså et spændende arrangement, det er jo et eldorado af meget seværdige små haver, sjovt at se hvordan de bruger deres jordlod. Og interessant viden Frede kommer med omkring træerne!
  Jo jeg er klar til næste have tur:-)))

  SvarSlet
 9. Det både lyder spændende og ser spændende ud. Det kribler altid i en havenørd, når ellers lukkede områder bliver åbnet for publikum. Og folks private haver er ekstra spændende fordi det også siger så meget om anderledes havekultur.

  SvarSlet
 10. Virkelig en god idé. Mon det samme kunne lade sig gøre i København? jeg tvivler.

  SvarSlet
 11. Sikke en spændende havetur og hvor imponerende med alle disse "hemmelige" haver!

  SvarSlet
 12. Kære Jette.
  Hvor dejligt at du viser billederne fra jeres Amsterdamtur. Byen i sig selv er flot. Men de her haver er store haver i små rum. Der er virkelig brugt kreativiteten for hvor kan jeg få plads til på ingen plads. Og det kan jo hurtig komme til at se kaotisk ud, hvis man ikke holder den stramme linie. Jeg kan utrolig godt lide de bede hvor der er en lille hæk, som er holdt meget stramt og så kan den meget kontrollede vildnis være indenfor hækken. Jeg har læst et sted at en have kommer til at se lang og stor ud, når man har disse bede, og det må man jo sige at indtrykket bliver skabt af det.
  Var du ikke fuldstændig overgearet om aften af alle de forskellige have indtryk? jeg er spændt på at se besøgene har givet inspiration til noget der hjemme i haven.
  Knus
  Kirsten

  SvarSlet
 13. Hej fru Friis

  Tak for rundturen i de spændende byhaver - glæder mig til at se lidt detaljer!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
 14. For søren da! Kan godt forstå du havde svært ved at sortere fra - der er godt nok mange gode indtryk her! Sikke en inspiation - især til sådan en som mig med en lille have :-)
  Hilsen Henrik Havehjerne

  SvarSlet
 15. Hvor dejligt at de gør så meget ud af deres haver selvom de er små. Sikke en oplevelse. Glæder mig til at se mere. Vi ses jo lørdag.

  SvarSlet
 16. jøsses... det må virkelig have været spændende :) :), og ikke mindst, så fik nok mange gode ideer med hjem :)

  SvarSlet
 17. ... hvilke herligheder - meget spændende at se så forskelligt udnyttede byhaver, det må have været som et eventyr at træde ud i haven hver gang I gik gennem folks huse.

  SvarSlet
 18. Aii...så spennende i slike gjemte hager!
  Dette er noe jeg ikke viste om, enda jeg har besøk byen flere ganger, men sikkert på feil tidspunkt.
  Takk for et godt reisetips og inspirasjon:)

  SvarSlet
 19. Hej Jette.
  Sikke mange skønne haver.
  Jeg falder umiddelbart for de mest formelle af dem du viser.... det behøver det ellers normalt ikke altid, at være, for at jeg falder i svimer.
  Jeg er helt enig i, at store haver også har berettigelse i relativt små haver, de giver en dejlig fortættet stemning. Selv værner jeg om de få, men gamle træer, som har overlevet min forgængers motorsav, og så har jeg plantet en pæn del nye træer også.
  Det var nogle rigtig dejlige billeder. Det lyder som et rigtig god arrangement. Det vil jeg skrive mig bag øret. Tak for fiffet.... 3. weekend i juni...:-)
  Knus
  Malene

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...