fredag den 25. august 2017

Da solsorten sked sort, paraplyen sprang ud og fruen blev starstruck...

Der sker så mange ting og blogindlæg står i kø, uden at blive skrevet. 😋 Derfor slår jeg lige et par fluer med et smæk.

For 2-3 uger siden begyndte solsortene at skide sorte klatter ud over hele haven. Samtidig begynder vores aroniahæk at få periodiske spasmer. Så ved vi udmærket godt hvad klokken er slået! Aroniabærrene er endnu ikke modne, men det vil solsortene da "skide" på (undskyld mit latrinære sprog!). Når først buskene begynder at ryste og der kommer sorte klatter overalt i haven, så har vi næsten tabt slaget om de sunde bær.13 m aroniahæk i min have blev tømt på en dag. Naboen har lidt mere, så der var stadig bær tilbage, men da der skete andre vigtige ting i familien, måtte jeg vente et par dage med at plukke og så var det for sent. Jeg er villig til at dele med dem, men de vil absolut have det hele for sig selv.  Også hyldebærrene ribbede de stort set. Små bæster, er de!

Men pyt! Jeg havde en alternativ aroniapusher og nogle bær måtte købes. Men nu er der forsyninger i fryseren til vinterens komme. 15. august sprang jeg ud som åben-have-værtinde for første gang. Christiansfeld Havekreds kiggede forbi en time på en aftentur. Spændende var det og jeg havde selvsagt både præstationsangst og sommerfugle i maven. Der er jo en første gang for al ting, og er der nu noget at vise i haven! 
Vejrudsigten lovede ikke for godt og for en gangs skyld holdt den stik. På slaget 19 hvor gæsterne skulle komme, åbnede himlen sig og det væltede ned med regn. Heldigvis havde det ikke skræmt alle væk. Ca. 13 gæster kom og skyndte sig i drivhuset, til det værste uvejr var drevet over. Herefter stilnede det af og endte faktisk med at blive rigtig pænt vejr så haven kunne beses. Det så nu alligevel sjovt ud, da 13 paraplyer pludselig besluttede sig for at gå rundt i haven. Selvfølgelig talte gæsterne pænt om haven, der findes jo ikke uhøflige havefolk! Det var hyggeligt at smalltalke med de forskellige, men det ved de fleste af jer allerede. Faktisk var det så hyggeligt at jeg måske tør melde mig til Havefestival næste år. Vi får se!

Der var også et par kendte ansigter blandt gæsterne. Har du lyst til at læse Heike's (Haven med hunden) indlæg fra besøget, kan du se det her.

Og hvad er det så der bl.a tager min tid? Det har absolut intet med have at gøre, men en lille ny Friisling er det blevet til. Hils på Esther som kom til verden den 7. august. Den lille familie var indlagt nogle dage, så storesøster Vera måtte klare sig med mormor og morfar.Og så er det imorgen! Hvor jeg har truet med at indkøbe en selfiestang... Min søster og jeg tager nemlig til Sofiero's store havefest, og det måtte vi selvfølgelig gøre fordi vores haveguru Monty Don også besøger haven. Vi har planer om at opføre os lettere upassende indtil det lykkedes at få taget en selfie med Monty og fruerne Friis. Lad os se om det lykkedes eller om vi alligevel bliver så fnisende starstruck at vi ikke tør nærme os. 😍😊


(Foto lånt fra Sofiero's hjemmeside)
Hvor om alting er, så glæder jeg mig til en søster-tour ud i det blå. Søndag besøger vi to haver på hjemvejen som I alle kender. Men den historie må I pænt vente på. 

På forhåbentligt snarligt genkik! ;o)


16 kommentarer:

 1. jamen søde Friis - skal I da slet ikke se noget andet end Sofiero og Monty i Sverige.... jeg troede da at I allerede sad derovre og spiste surstrøming, eller hvad de nu spiser derovre i udlandet. Glæder mig til at stå i udkanten af meneskemasserne og se Friis-tøserne te' sig upassene - Glæder mig i det hele taget....

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ nej... ingen surstrømming denne gang! Fruerne Friis er kun på en lynvisit over øen, for at kysse guruens fødder! Nå ja og så et par smukke haver som vi har hørt omtalt... ;o)

   Slet
 2. Hej Fru Friis
  Festlig historie om de skide solsorte, jeg kender dem godt, ellers er det nogle andre, de har taget mine aronia og sørme også mine blåbær de skiderikker, hvor er det træls.
  Synd det ikke kunne blive godt vejr til din første havefremvisning. Selvfølgelig fik haven ros, det har både den og ejerne fortjent, den er bestemt flot. Du kan roligt melde den til næste års havefestival.
  Tillykke med lille Esther, denne gang er du foran, men det bliver du ikke ved at være :)
  God fornøjelse med turen i morgen, kan I ikke tage over Samsø hjem, desværre bliver det nok for dyrt, men I er velkomne. Håber du får tid til at lave mindst et indlæg om turen.
  Hils hvor I kommer frem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord Lisbeth, og det skal vi gøre!! :o)

   Slet
 3. Ja, det er ikke let at konkurrere med de fugle om maden :-) Din have er bestemt værd at vise frem, så bare meld dig til næste år. Tillykke med den lille Esther. Sofiero så jeg for snart mange år siden med min søster og min mor. Håber I får mødt idolet og taget et billede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord, Gitte. Sofiero er et skønt sted som sagtens kan ses flere gange. Måske du kan få Jette med når rhododendonerne blomstrer. Og Monty levede op til alle forventninger. ;o)

   Slet
 4. Det er helt nyt for mig, at solsortene er så vilde med Aronia. Skal Monty bare gå rundt og se kendt ud, eller skal han også holde foredrag eller kommentere haven?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er som solsortene lige skal finde ud af hvor aroniaerne er, - men så giver de den også gas! Jeg har en alternativ aroniapusher, hvor solsortene er gået udenom, men i år har de også fået øje på hendes buske. Måske de har deres eget solsorte-cyperspace-netværk hvor de deler erfaringer... ;o)
   Monty holdt foredrag og skrev autografer og jeg blev helt blød... ;o)

   Slet
 5. Hej Fru Friis.Først stort tillykke med den lille Esther.
  Og rigtig god tur til Sofiero.Har jo selv været der tre gange.
  Men en Monty Don har der jo ikke været.Så jeg må nøjes med at hygge mig med med ham på TV fri.
  Og har johørt en lille fugl synge om besøg ag søstrene Friis.
  Dejligt med besøg i din dejlige have af havenørder.
  Rigtig god tur Knus Jette

  SvarSlet
 6. Hvor jeg kender det med indlæggene som ikke bliver skrevet, men du er jo smart og samler op på tingene og det er så hyggeligt at høre hvordan det går derover:-)
  Jeg ville så gerne til Sofiero havefesten, men desværre er tiden ikke til det. Desværre har jeg ikke tålmodighed til de udsendelser med Monty Don (hvad er der galt med mig?) så jeg er ikke helt på den bølge, men han er pæn og rar og behagelig og helt sikkert hamrende dygtig og jeg håber at I har fået jeres selfie idag:o)
  Et kæmpestort tillykke med den lille skønne Esther til hele familien, hvor er det dejligt som jeres familie vokser;)
  Fuglene, Fru Friis, som nu skider sort overalt i din have, er lidt trælse, men de er jo også sjove og underholdene og gode at have - det er slet ikke nemt det der med naturen.....
  Dejligt at havearrangementet forløb godt på trods af vejret - der må alligevel have trængsel i gangene med alle de paraplyer;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis kan vi ikke styre naturen og hurra for det. Og solsortene giver så meget anden glæde tilbage, så det hele går jo nok.
   Du må altså give dig tid til den kære Monty... på den anden side, skal der jo også være lidt til enhver smag. Men jeg blev ihvertfald ikke mindre begejstret efter at have hørt ham i virkeligheden. ;o)

   Slet
 7. Jeg havde glædet mig til de blåbær der var på den ene af blåbærbuskene, men de er helt væk. Måske er det også solsorten, eller nogle lækkersultne unger... I hvert fald irriterende.
  Fint med gæster i haven på trods af vejret.
  Håber din tur til Sofiero faldt heldig ud!

  God søndag!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror roligt du kan regne med at solsortene har holdt smagedag i din blåbærbusk! ;o)
   Turen gik simpelthen forrygende. :o)

   Slet
 8. Altså, de fugle - jeg tror også at de har været i mine blåbær... Læste godt Heikes indlæg om gardencrashet, det var underholdende og har helt sikkert også været at se alle papaplyerne live i jeres smukke have. Du skal bare labbe alle de rosende ord i dig, det er helt fortjent.
  Tillykke med den lille søde Esther, det er skønt for jer og at de er i nærheden af jer.
  Søsterturen til Sofiero hører vi vel mere om, det fortjener vist at blive et af de indlæg, der skal skrives !! :)
  haveknus

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...