mandag den 7. maj 2012

Liv eller død...


Der er så skønt derude lige nu, vender man ryggen til haven blot et kvarters tid, er der straks sket noget nyt. Akelejer, alium, bregner, hosta, storkonval, - det hele vokser med rekordfart.


Men - men... ikke alt går som forventet, og ikke alle blomsterdrømme bliver indfriet.Denne violfrøstjerne "Hewitts Double" var skøn sidste år.
Nu er den åbenbart død og borte...


Et skønt søjleparadistræ i en krukke foran hoveddøren...


- ser pludselig sådan ud!
Knopperne var sat af, men så skete der ikke mere.
Århhh... hvor trist, den var jeg
glad for...."Miss Bateman" klematis går sin 3. sæson i møde
og har været lidt sløv i opstarten.
I år så det lovende ud....men så visner det ene skud.
Visnesyge... det håber jeg sandelig ikke!??


I småtingsafdelingen, værner jeg om frølinger af
Sort Foldblad og Påskeklokke...- og så kom hr. Solsort forbi - den slyngel!
"Det er bare ikke okay at rode her,
find dine orm i de store bede, Mester!"


Nu skal det jo ikke udvikle sig til den rene jammerdal, så her kommer lidt fra positivlisten!Denne hvide slyngrose som bor ved siden af Miss Bateman,
har som mange andre af mine roser fået stængelsyge,
og måtte klippes langt tilbage.
Og der gik laaaaang tid, så jeg troede det var slut...
- men hov!
Nu sker der alligevel noget,
så forventningens glæde er for opafgående igen!

I efteråret samlede jeg mine kæmpeverbena i et tomt dahliabed, i håb om at de måske kunne stå og smide nogle frø. Jeg ved at flere skriver at de selvsår sig lystigt. Hos mig selvsår de sig kun sporadisk, men lidt har også ret!

Da jeg for et stykke tid siden skulle klargøre dahliabedet, ville jeg grave de visne rødder fra jernurten op. Ud over højre skulder og hen i trillebøren fløj de, - men hvad var nu det jeg fornemmede ud af øjenkrogen....


Under jorden var det friske spirer... HURRAAAEEEE!!!
Aldrig er det lykkedes mig at overvintre jernurten,
men pludselig stod jeg med 8-10 planter, der er parat til start.
Det skal nok blive en fest!- og ellers står de jo på rad og række i drivhuset!Gæster til festen!


Nu håber jeg ikke du blev alt for deprimeret af dette indlæg, det var bestemt ikke meningen. Blot trængte jeg til at få luftet mine frustrationer over noget af det der ikke går helt som forventet. Heldigvis er der stadig så meget positivt derude, så skal vi ikke bare fortsætte med at glæde os?

Tak fordi du læste med :o)
 
26 kommentarer:

 1. Sikke en masse der sker der over i jyde land :-D
  Jeg har altså også lidt problemer med Hewitts double, jeg tror heller ikke den kommer frem hos mig. Men jeg har hørt at de kommer sent frem, så hvem ved. Måske skal vi bare være mere tålmodige?
  Stængelsyge er en træls ting :( Dejligt at se den rose skyder igen :-)
  Du har da bare været S... heldig med de kæmpeverbenaer!!!! Dit heldige asen :-D
  Knus Gro

  SvarSlet
 2. Rolig nu! Hewitts double stikker næsen over jorden temmelig sent, så vent og se!

  SvarSlet
 3. Jo jo min Hewitts Double var også væk, men pludselig i går fandt jeg den, så bare vent at se, jeg tror på den kommer hos dig også. Mine roser er også godt på vej igen, ikke store men spire i alle på nær en enkelt.
  Jeg har også et par jernurt, der har overvintret, det er jo skønt. Det eneste jeg ikke kan trøste med, er dit søjleparadistræ. Jeg havde nemlig også et træ sidste år, som var parat med knopper og det hele. Pludselig gik det i stå og der skete ikke mere, nu er den død :o(
  Jeg prøver at få en clematis til at gro op af den, men rådyrene æder rub og stub af den, ja det er ikke sådan med de dyr, det være sig solsort eller rådyr.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 4. Bare rolig fru Friis vi har brede skuldre. Hvem ellers skulle vi brokke os til, der ville forstå hvor træls det er at miste gode venner, uden at ryste på hovedet, end vores blogvenner ;))

  Men det er rigtigt at der sker vildt meget i haven i øjeblikket. Bare så skønt !!

  SvarSlet
 5. Når man læser om Violfrøstjernen "Hewitts Double" hos Marlene/Staudefeen, så skriver hun netop at mange tror at den er død - men den skulle bare være meget sen til at komme igang - så giv ikke op på den endnu :o)

  SvarSlet
 6. Det blev jeg ikke Jette. Jeg synes det et dejligt at vi kan dele både glæder og sorger. Sådan er det i haven. Sådan er det i livet.

  SvarSlet
 7. Åh jamen øv, det er bare så ærgeligt når man har puslet og værnet omkring det hele. Og det er også så skønt når noget som man ikke havde forventet pludselig dukker op ad mulden og heldigvis går det stærkt nu så noget kommer op og dækker for noget af det der ikke kommer op.

  SvarSlet
 8. Sikke et skønt indlæg. Jeg oplever også disse skuffelser hvert år, men de har det med at drukne i alt det, som trods alt kommer frem igen. I år må jeg f.eks. sande at kiwi faktisk ikke kan overvintre i Danmark, selv om det stod på potten. Jeg har bestemt mig til ikke at forsøge igen med planter, som ikke trives hos mig. De skulle gerne kunne klare sig over vinteren år efter år, for jeg er ikke så flink til at dække af og pakke ind. Held og lykke med alt det, som trods alt nok skal bliver flot!

  SvarSlet
 9. Jeg tror også at vi alle ærgrer os hvert år over planter og buske, som vinteren har været hård ved. Det er rigtigt surt, nogle gange bliver vi klogere og opgiver nogle planter i haven. Jeg ærgrer mig stadig over nogle New Zealandske græsser, som jeg købte for nogle år siden, de var så flotte,nogle var sorte, andre guldgrønne, havde simpelthen de flotteste farver. Så kom der pludselig vinter, og på dette tidspunkt var det mange år siden, at der havde været hård vinter..så jeg var totalt uforberedt...suk...jeg køber dem aldrig igen (tror jeg ikke)

  SvarSlet
 10. Jeg kender alt til jammer og ynk så jeg kan tage det ;-) Sikke et lyspunkt hvis din violfrøstjerne "bare" er lidt sen på den. Du må ud og spejde igen om et par dagen.

  Dumme solsort, det er bare no go at smæske sig i frølinger, fyy...

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 11. Godt at alt ikke ser sort ud hos dig.
  Dine ny små planter ser da fine ud, så der er da noget at glæde sig over.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
 12. Ja sånn er det å ha hage, det byr på skuffelser og glede :-) heldigvis mest av det siste. Skuffelsene glemmer jeg fort, og hadde alt lykkes så hadde heller ikke gleden over det som lykkes vært så stor.
  Lykke til :-)
  Flott blogg du har, legger meg til som følger jeg :-)

  SvarSlet
 13. Hej. Det var godt, at alt ikke er i udu. Jeg synes, der er meget som ser lovende ud og jeg tror, at din have bliver mindst lige så flot som sidste år. Det er dejligt at se alle de frølinger, du har. Tænk, at din jernurt har overlevet vinteren, det tror jeg er en stor præstation! Jeg glæder mig til at følge med, når det hele vokser op.

  SvarSlet
 14. ja noget lykkes og andet mislykkes, sådan går det også hos mig hvert år, men så er det bare at prøve igen næste år. Det er selvfølgelige surt hvis det er en dyr plante der går tabt.
  Ha en god aften
  Annette

  SvarSlet
 15. er du sikker på at din Violfrøstjerne er død, den kommer sent op. Anne Gine

  SvarSlet
 16. Den ene af mine clematis har nu tre år i træk lavet det samme nummer, som det ser ud til at din clematis har lavet. Når den når op i en god halv meters højde og har fået knopper, så begynder først knopperne at hænge og på få dage svinder skuddet væk. Så nu flytter jeg den. Så må det gå som det kan. Ja som et lille skud dog kan få vendt humøret. Jeg fandt i dag de første små tegn på, at jeg alligevel ikke havde slået min mormors begonie i hjel ved at plante den ud i haven alt for tidligt. Så enig. Lad os bare blive ved med at glæde os.

  SvarSlet
 17. nej, ikke deprimeret, snarere medfølende... det er så trist at miste både clematis og æbletræ, men du skal nu ikke opgive håbet. Min Hewitts Double kan jeg heller ikke finde, så jeg blev jo glad over at læse de andres svar om sen start for den type plante.

  SvarSlet
 18. Ja der følger desværre altid en negativ liste med den positive.
  Min japanske ahorn er helt færdig og min akebia ser heller ikke for godt ud:-(
  Nå men hvor der handles der spildes, er det ikke det man siger.

  Dejlige billeder (de sidste du viser, vel at mærke) :-)

  SvarSlet
 19. Huff..ja..desverre er det ikke alt som vil fra år til år...naturens gang.
  Leit med ditt søyleparadistre...
  Håper du finne gode erstattere for disse:)

  SvarSlet
 20. Øs du bare ud, det trænger selv vi havenisser til en gang imellem, og det er rigtigt irriterende når tingene dør og går ud.
  Jeg er enig med de andre i at violfrøstjernen nok skal komme. Den er meget sen, og har kun stukket næsen op i forhaven her.
  Jeg har også haft Miss Bateman, men hun er død for mig, så måske er hun lidt sart.
  Jeg mistede en helt ny Pink Fantasy i vinter. Men jeg tog konsekvensen og købte en ny idag, så kan den lære det, kan den :-)
  Min solsort gravede frølinger op af potten TRE gange på et par timer forleden. Mens jeg gik rundt derude. Lige så snart jeg plantede dem igen, kom den tilbage og gentog nummeret. Nu har jeg lagt en omvendt kurv over dem, for de så efterhånden lidt sløje ud.

  SvarSlet
 21. Det kan ikke være ren lykke det hele, og jeg kender godt til at miste planter i ny og næ :( Men heldigvis overskygges det af alt det der går godt :o) Og det gør det meste heldigvis ;o)

  SvarSlet
 22. Ja, det er ikke det rene sjov med have.
  Jeg har købt en Hewitt's Double hos Anne-Gine, men den er lige blevet flyttet ind i drivhuset igen, og jeg ved nærmest ikke om jeg tør plante den ud i haven - den er åbenbart sart.
  Hvor er du heldig med dine kæmpeverbena. Mit projekt med at få dem overvintret mislykkedes, så jeg har købt nogle færdige planter, og må så vente på de selvsåede.

  SvarSlet
 23. Tak for super hyggelig læsning.... ja, det er en charme ved at være havetosset....gå en tur ud i haven, og så opleve...ja, man kan sige ..gensynsglæden, ved at se noget der kommer op af jorden, som gør at en´ helt glad i låget :)

  SvarSlet
 24. Bare innom for å si...bøyer meg i støvet og takker for det flotte benevnelsen..seij handywomen!...flotteste kompliment jeg har fått:))
  Veksthuset er 14m2..så jeg skal få plass til litt av hvert...gleder meg til å flytte inn:))

  SvarSlet
 25. Det skal nok gå, Fru Friis! Godt der er nogen der også bruger bloggen til det mindre pæne. Ellers fik vi jo alle præstationsangst.
  Kan du være så heldig, at Miss Bateman har fået et vindsus? Og hvis det bare er visnesyge kommer hun igen næste år!
  Held og lykke med det der stadig gror! ;O)

  SvarSlet
 26. Øj fru Fniis sikken redelighed.

  Jeg må dog indrømme, at jeg er lettet over at erfare, at Hewitt's Double er sen på færde. Ved hvor mine nyindkøbte fra efteråret skulle stå i bedet, men det er kun de nedklippede visne stængler fra sidste år, som vidner om dem.

  Jeg har mistet både roser og klematis, men har så i stedet købt nogle nye. 2 klematis har ikke klaret vinteren. En nr. 1 og en nr. 3. Jeg har resolut gravet 3 roser op på grund af stængelsyge. Andre har jeg blot klippet meget tilbage, og de ser ud til at komme. Har så skiftet jorden og plantet nye roser, som jeg glæder mig HELT vildt til at se.

  Stakkels solsort som sikkert har sultne unger og en krævende mage.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...