tirsdag den 20. august 2013

Surbær og skilsmisse...

I marts 2011 skrev jeg indlæg (her) om 30 års samliv som var slut...

Nu 2½ år efter syntes jeg lige I skal have fortsættelsen på den skilsmisse, som jeg og "min" tjørnehæk indgik!






Først lige et tilbageblik. Juli 2010 så tjørnehækken med stauder foran, sådan ud....



Så fjernede vi hele molevitten marts 2011... ikke uden kradsmærker!! Det ser godt nok noget tomt ud...



Og idag, knapt 2½ år efter, har vi den dejligste surbærhæk (Aronia), som nu er tæt og lukker af for den offentlige mark vi bor ud til.




Tid er en sjov størrelse. Da vi plantede hækken, virkede det som langt ude i fremtiden før vi fik noget fornuftigt ud af den, og nu forstår jeg slet ikke at det er gået så hurtigt.

Vi valgte en surbærhæk, fordi den gerne måtte se lidt naturlig-vild ud, den blomstrer om foråret og sætter bær i sensommeren til glæde for fuglene og derudover har den de skønneste efterårsfarver. 

Hvad jeg ikke havde sat mig så nøje ind i, var at Aronia er lidt af et superbær, smækfyldt med antioxidanter som bla styrker vores immunforsvar. Se evt. beskrivelsen her eller her.

Da vores buske i år bugnede med bær, gik jeg igang med at høste. 4,7 kg. surbær ligger nu i fryseren og venter på at blive omdannet til marmelade, saft eller måske noget helt treide. Jeg er fortsat igang med at studerer surbærrenes fortræffeligheder og muligheder. Der er stadig masser af bær derude, så fuglene får også en lille vitaminindsprøjtning inden vinteren.






Så selv om bærrene er sure...




- blev det en rosenrød skilsmisse!



Ha' en dejlig aften derude i haverne...


20 kommentarer:

  1. Jeg har også hække af surbær inde i haven, nogle jeg er meget glade for.
    Knus

    SvarSlet
  2. Som du dog kan formulere det :) Her har jeg heller ikke bærene for mig selv. HUNDENE går også og nipper af dem.

    SvarSlet
    Svar
    1. De har sikkert også godt af vitaminerne... ;o)

      Slet
  3. Godt med lykkelige skilsmisser. Jeg har også surbær i mit hegn, det har vi ikke fortrudt. De er flotte i efteråret med de smukke farver på bladene, ja og så er der også det med antioxidanterne.For 5 år siden kogte jeg saft af mine, det smager udmærket, men jeg har ikke fået plukket siden. Sukker kræver de ikke meget af, selvom de hedder surbær.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej Lisbeth, de er ikke sure men heller ikke specielt velsmagende som friske. Jeg har set i opskrifter at det er godt at blande dem med andre frugter, så det skal da også prøves.

      Slet
    2. Nej det er ikke noget man kaster sig over som jordbær, hindbær eller kirsebær, men som saft er de udmærket. Ida lavede syltetøj af dem, men hun har ikke siden talt om, at hun gerne ville have nogen, så måske var det lidt kedeligt.
      Til Eva kan jeg sige, at den bliver bredere og tættere med årene, vi plantede vores i 2002, først i år har Bent beskåret den til siderne. Jeg tror det er synd at klippe den som hæk, men den er flot uden at blive klippet, synes vi og naturlig vild, som fru Friis gerne vil have den.
      Ja og Eva hvor er det dejligt, at du har fået job, tillykke med det.

      Slet
    3. Jeg er ikke sikker på det er godt at fryse surbær, hvis man vil bibeholde mængden af antioxidanter da disse knytter sig til gavesyren. Jeg har prøvet at lave saft på 2 forskellige måder 1) koger bær i en stor gryde og lader saften løbe fra - det giver en meget "Fed" saft med en rig smag hvor garvesyren ikke fornægter sig. 2) saftkoger hvor jeg bruger æblejuice i stedet for vand - det giver en mere tynd saft med aftryk af æblejuicen. Om man vil det ene eller andet er en smagssag men jeg bruger altid saften sammen med æblejuice, da det smager femragende.

      mic.

      Slet
  4. Det var da en solstrålehistorie. Har aldrig hørt om disse bær før. Nu kan jeg slet ikke vente på at se efterårsfarverne, jeg går også og drømmer om ny hæk istedet for berberis.
    Den ser flot grøn ud. Bliver den helt tæt/kompakt med årene eller hvordan er væksten?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kommer nok an på klipningen. Jeg mener du kan holde den som en almindelig klippet hæk, men det er bestemt ikke meningen her. Den vil så også miste frugtsætningen. Vi vil gerne bevare det lidt vilde udtryk, men de kan blive op til 2 m i bredden, så der skal klippes på et tidspunkt. I linket fra Havenyt står der noget om beskæring så man også kan få glæde af frugterne.
      Og så endnu engang tillykke med jobbet... :o)

      Slet
  5. Det er da en flot hæk! Jeg kan så godt lide hække med et naturligt, ikke for klippet, udtryk. Kanske jeg skal have en lille surbærhæk :-)

    SvarSlet
  6. så findes der altså lykkelige skilsmisser :) og hvis man så tilmed bliver supersund af det, så er det jo en win win situation

    SvarSlet
  7. Det kunne da være man skal søge skilsmisse hvis det kan blive bedre end den for...dede tjørnehæk.

    Havehilsen
    Ole

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan jeg kun anbefale Ole, vores liv er blevet betydelig nemmere efter den genstridige ting er forsvundet... ;)

      Slet
  8. En tjørnehæk er der ikke meget sjov ved, det så vi også i torneroses tilfælde, så godt at du blev skilt fra den. Erstatningen lyder som det helt rigtige for både dig og fuglene masser af sunde bær til alle og et smukt syn både sommer og når efteråret lægger sin farve på løvet - det er da skønt:o) Og så passer den godt ind i det landskab som du har på den modsatte side af hækken.

    SvarSlet
  9. Hej Fru Friis.Lige en kommentar fra mig......der lige er hjemvendt fra en lille ferie i Flensborg.Dejligt med et langt kik fra din have.Og jeg havde kun hørt lidt sporadisk om surbær-Aronia.Men det lader til at være en god skilsmisse.
    Rigtig god weekend til dig knus Jette

    SvarSlet
  10. Hej Fru Friis. Hvor er det spændende, at du har plantet surbær som hæk. De er nemlig rigtig gode til saft og marmelade, så du får jo så meget ud af din hæk. Selve planten er også rigtig pæn og så er det jo også godt for fuglene!

    SvarSlet
  11. Fru Friis, altså, du fik mig da lige vækket med den overskrift, men heldigvis er jeg nu mere rolig. Hvor er det blevet flot med jeres hæk - og gået hurtigt. Ja, det er smuk, smuk busk og jeg vil straks (eller du snarest muligt, skal jo liiiiige) læse, hvad jeg skal gøre med vores bær, for der er godt nok mange i år. Men fuglene er også mange, så hvem kommer først (og der taber jeg ofte ;) kh Anne Mette

    SvarSlet
  12. Noget af en forvandling fra den hvide tjørnehæk til surbærhæk. I mine øjne en skøn ting at hækken får efterårsfarver, og bærrene er der jo mange, der får glæde af. Det er altså vigtigt at man trives med sin hæk :)

    SvarSlet
  13. surbærgele smager rigtig godt, men er der nogen der har prøvet at tilsætte krydderi f.eks kanel eller vanille, jeg har opdaget at gul melatin virker men rød melatin kan ikke stivne surbær (en portion mirabelle/surbær bliver aldrig stiv- det var "surt") mvh kapi

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Kapi. Tak for din kommentar som jeg først ser nu... Dejligt med dit tip omkring melantin, så er der jo ingen grund til at jeg laver samme fadæse! Indtil nu har jeg kun prøvet at råsylte surbærene, de kan spises om et par dage og jeg er meget spændt. Gele lyder også som en rigtig god ide, det må se flot ud. :o)

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...