tirsdag den 22. april 2014

Man har et standpunkt...

til man tager et nyt, - og det er ganske vist...!


For et par uger siden fik jeg min ræverøde pergola gjort færdig.

Yndlingssmeden kom forbi og svejsede nogle flere tværpinde på taget, så jeg fik den helt rigtige rumfornemmelse. Det føltes godt...


Nu skal de nye "pinde" bare lige ramme
den rigtige røde farve, men de er allerede godt på vej.


Jeg har også for et stykke tid siden bedt jer om jeres bud på gode blå clematis til samme pergola. I kom med mange dejlige bud, og jeg noterede mig et par navne som jeg mente var de helt rigtige blå emner.

Så skete det, som så ofte sker for mig. Enten kan jeg ikke finde de navne jeg leder efter, eller også dukker noget helt andet op, som frister. I første omgang ramlede jeg ind i en dagligvareforretning som for en stund var omdannet til planteskole. Her stod to blå clematis, nemlig Jackmanii og Multi Blue... op i kurven røg de og glemt var alle mine planer for en tid.

Men mine tanker havde også kredset om en stedsegrøn Clematis, Armanii, så da vi "tilfældigvis" besøgte en planteskole måtte jeg spørge nærmere til den. Det tog dog ikke lang tid at finde ud af, at Armanii bestemt ikke er vinterhårdfør og derfor blev den tanke hurtigt makuleret.

Det stedsegrønne rumsterede dog stadig i mit hoved og snart faldt blikket på en efeu_vedbend "Gold Heart".... og den blev det!

Nu har de to midterste stolper i pergolaen også fået sig hver en beboer, og en smuk en af slagsen, syntes jeg selv. Så fra at pergolaen skulle være med blåregn og blå clematis, er det nu istedet blevet blåregn og broget efeu. 

Efeuen vandt ganske enkelt pga af sine stedsegrønne blade, som kan skabe karakter i haven om vinteren. Nå ja, og så har jeg en svaghed for de brogede blade...

Hvad der skete med Jackmanii og Multi Blue?? 

De fik skam også en plads i haven, 
og så må vi se om billig-tilbud kan vokse sig store og stærke... ;o)


21 kommentarer:

 1. Utroligt som man kan komme til meget hurtigt at glemme, meget velovervejede ideer til haven, når man går til ens dagligvarer forretning efter lidt brød og mælk. Det skete også for mig, at jeg uden at vide det stod der midt i et plantemarket med min kurv og blev overfaldet af alt for mange smukke planteindtryk og om hjem med et par billige Clematis.
  mange havehilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er faktisk meget underligt men en byrde vi må bære på vore planteskuldre... ;o)

   Slet
 2. Ja Armanii har jeg også set forelsket på, men som du måtte jeg opgive den. Det ser flot ud med din brogede efeu, håber du bliver ved at være glad for den, men det tror jeg. De billige fra supermarkedet kan gå både den ene og den anden vej, jeg købte også nogle stykker og klippede dem ned, som det anbefales, der ser ikke ud til at være liv nu, men jeg håber, det kommer. Rødderne så fine ud.
  God dag og held og lykke med projektet, det er en flot pergola.

  SvarSlet
  Svar
  1. Plantemanden sagde den var fin i drivhus eller udestue, så det kan jo være en mulighed. Ang. supermarkedsplanter, så er de billige men det er også altid et sats. Heldigvis går det godt ind imellem. :o)

   Slet
 3. Kære fru Fniis

  Klematis kan man ikke få for mange af! De er skønne alle sammen. Din brogede hibernica har jeg selv haft kig på til en krukke i mit let skyggede måneskinsgulegrønlilla hjørne. Det blev i stedet en ??? efeu med omvendt gule farver i forhold til din. Din er gul i midten og grøn i kanterne, mens min er grøn i midten og gul i kanterne. De stod og skreg på mig i det lokale supermarked. De lokale supermarkeder er i virkeligheden plantebørnehjem, som tilfældigvis også har mælk og bøffer. Jeg anser det som min pligt at adoptere de planter, som hopper op i kurven.

  Det er noget af et pergola-projekt I har gang i. Det ser ud til at pergolaen kan holde i mange årtier, og der er nok ingen planter, som bliver for tunge til det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. God pointe med de "stakkels" plantebørn... ;o)

   Slet
 4. PS: Du gjorde det rigtigt godt på tv! Jeg kunne sagtens genkende dig ;-)

  SvarSlet
 5. Jeg tror du bliver rigtig glad for at have plantet efeu, netop fordi de som du skriver er vintergrønne. Jeg synes også de spiller smukt op til det rustne look.

  SvarSlet
 6. Man skal ikke ærgre sig over ændrede planer, kun glæde sig over nye beslutninger.
  Jackmanii skal nok komme til at pryde andetsteds i haven, den er jeg også lidt spændt på at følge hos dig, for jeg har bestilt en Jackmanii til at pryde et rionet på min terrasse.
  Gold Heart - hvilket fantastisk navn til en efeu :) Den er meget smuk og vil sikkert også dække pergolastolpen hurtigere end clematissen og så er den jo vinterdækkende også.
  Er spændt på at følge din blåregns færden på pergolaen også :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også meget spændt på hvornår den sætter turbo på, ja, det gælder vel dem begge som kan blive kraftige. :o)

   Slet
 7. Ja nu ligger et det jo sådan, at kvinder og havetosser er forpligtiget til at følge til at følge deres mavefornemmelse. Planer eller ej så skal der altid være plads til lidt impuls ;)
  Jeg tror det bliver rigtigt godt med den stedsegrønne efeu, så der også er lidt godt til øjnene om vinteren.
  Helt tilfældigt dumpede jeg ind forbi TV fri i påsken, lige som de genudsendte indslaget fra dit drivhus, du gjorde det supergodt eneste negative jeg kan sige, er at indslaget var allllt for kort ;)

  SvarSlet
 8. Hej Fru Friis.Først vil jeg lige sige at din TV debut var rigtig god...........,nød rigtig at se dit drivhus, men siger som Heidi at det var alt for kort.
  .Godt at du har en smed der LIGE kommer hjem og svejser lidt stænger på din pergola.
  Jackmani og Multi Blue var jo dem jeg anbefalede dig...........men dem finder du helt sikkert plads til et andet sted i haven.
  Din nye efeu ser spændende ud............men er du ikke bange for at den tager over og kvæler din blåregn?
  Jeg købte to klematis sidste år til 10 kr........og de er kommet fint op.
  Rigtig god dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Ja, der kom mange gode bud på blå clematis og jeg glæder mig til at se disse to i blomst - hvis de vil!
   Jeg er ikke bange for at efeuen kvæler blåregnen, nærmere omvendt. Men hvorom alting er handler det om at pergolaen bliver frodig og begge planter kan og skal beskæres kraftigt. Så mon ikke jeg kan få mine lyster omkring frodighed styret her..??? ;o)

   Slet
 9. hi hi - vi har da noget til fælles kan jeg se. Jeg drager også altid af sted med bestemte planer og sortsnavne..... de er så ikke lige til salg dér - og i stedet for at vente til jeg finder dem.... haps, så snupper jeg noget andet. Nogen gange er det en god ting, andre gange er det lidt ærgerligt. Som f.eks. min Stjernemagnolie - Efter at have set gamle krogede Stjernemagnolietræer i Haveforeningens have på Frederiksberg, ønskede jeg mig sådan et træ - men planteskolen havde kun planter som satte flere grene af i basis - så nu 30 år efter - har jeg stadigvæk kun en 2 m høj busk og ikke et kroget træ...... men hvor er den vidunderlig når den blomstrer :-)

  SvarSlet
 10. Du kan da nå det endnu, og så har du begge varianter... ;o)

  SvarSlet
 11. De "problemer" kender jeg også for godt !!!! man tænker og planlægger helt ned til mindste detaljer vedr. nye planter, og ups...... man kommer hjem med noget "helt andet" :)
  - Skal du ikke snart have gjort plads til sandkasse, gyngestativ og m.m. ??? :) når du bliver Besse :) lol...

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske en lille bitte gynge, men ellers bliver det jo et roligt barn som nyder at gå i hælene på sin mormor og suge til sig af alle visdomsordene... ;o) :o)

   Slet
 12. Ikke en dårlig ide med det stedsegrønne indslag;-) Som ser rigtig spændende ud i form af brogede blade.
  Det der med, at planterne ligesom hopper op i armene på èn kender jeg ganske godt.! Faktisk så spurgte min ellers meget store datter i dag. " Hvor mange penge bruger du egentlig på planter? Arghhhh ikke så meget..... svarede jeg undvigende;-)
  Knus Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. haha... ja, nogle gange må man smyge sig lidt uden om de alt for direkte spørgsmål... ;o)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...